Συμφωνία Google και Γάλλων εκδοτών

img_606X341_0102-france-google-agreementΣε μία ιστορική συμφωνία κατέληξε η Google με τους Γάλλους εκδότες, δίνοντας έτσι αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν οι δύο πλευρές πριν από περίπου δύο μήνες.

Παρόλο που η συμφωνία δεν περιλαμβάνει έναν τέτοιο «φόρο Google», προβλέπει ωστόσο πως η αμερικανική εταιρεία θα δημιουργήσει ένα ταμείο 60 εκατομμυρίων δολαρίων «για να βοηθηθεί η μετάβαση του Τύπου στα ψηφιακά μέσα». Επίσης, η Google θα συνεργαστεί με τους εκδότες ώστε να αξιοποιήσουν τις διαφημιστικές της πλατφόρμες και να αυξήσουν τα έσοδά τους από τις online διαφημίσεις.

[quote_right]Τα γαλλικά ΜΜΕ διεκδικούσαν από τον ιντερνετικό κολοσσό την πληρωμή συγγενικών δικαιωμάτων, για τα αποσπάσματα των δημοσιευμάτων τους που περιλαμβάνονται στη μηχανή αναζήτησης και το Google News.
[/quote_right]Το τελικό κείμενο υπογράφηκε την Παρασκευή από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Eric Schmidt, διευθύνοντα σύμβουλο της Google. Ο Ολάντ δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος για την κατάληξη των συνομιλιών. «Το ταμείο θα επιτρέψει στους Γάλλους εκδότες να προσαρμοστούν στην ψηφιακή εποχή. Θα δώσει επίσης ώθηση στις επενδύσεις και την καινοτομία, κάτι που θα ωφελήσει τόσο τον Τύπο όσο και την Google».

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει τα Χριστούγεννα πως, αν οι συνομιλίες κατέληγαν σε ναυάγιο, τότε η κυβέρνησή του θα καθιέρωνε τον «φόρο Google» με νόμο. Σχολιάζοντας την τελική συμφωνία, ο Eric Schmidt ανέφερε ότι ο διακανονισμός που επετεύχθη αποτελεί καλύτερη λύση από οποιαδήποτε νομοθεσία.

Πριν από ένα μήνα, η Google κατέληξε σε παρόμοιο συμβιβασμό με τους Βέλγους εκδότες, χρηματοδοτώντας με 5 εκατομμύρια ευρώ διάφορα πρόζεκτ για την αύξηση των εσόδων των βελγικών ειδησεογραφικών πόρταλ. Ωστόσο, η περίπτωση της Γαλλίας είναι ακόμη πιο σημαντική, αφού ο ιντερνετικός κολοσσός πρώτη φορά συμφωνεί να καταβάλει ένα τόσο μεγάλο ποσό.

Αποζημίωση από την Google διεκδικούν και οι Γερμανοί εκδότες, με τη γερμανική κυβέρνηση να έχει ήδη ξεκινήσει τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία για έναν ανάλογο «φόρο Google». Επίσης, παρόμοιες ρυθμίσεις φέρεται να ζητούν τα ΜΜΕ και στην Ιταλία, την Ελβετία και την Αυστρία. Έτσι, το ερώτημα είναι αν η αμερικανική εταιρεία θα ακολουθήσει και σε αυτές τις χώρες την ίδια τακτική με τη Γαλλία.

Πηγή: http://portal.kathimerini.gr

You may also like