Ταχίνι: με τι μπορούμε να το αντικαταστήσουμε;

Τα τελευταία χρόνια το χειριζόμαστε ως super food και μάλιστα το παράδειγμά μας ακολουθείται και διεθνώς. Ο λόγος για το ταχίνι με την πλούσια γεύση που πλέον καταλαμβάνει σταθερά μία θέση στο ντουλάπι της κουζίνας μας. Και λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως όχι μόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για το κλασσικό βούτυρο γάλακτος στο πρωινό μας, αλλά και να γίνει βάση για μία σειρά “αλοιφών” όπως το hummusή dressingγια σαλάτες. Και βεβαίως ας μην ξεχνάμε τη συμβολή του στη διατροφή μας, καθώς μία κουταλιά της σούπας (δηλαδή 15 γραμμάρια) μας προσφέρει 17,2 mgνάτριο, 3,18 γραμμάρια υδατάνθρακες, 1,4 γραμμάρια φυτικών ινών, 2,55 γραμμάρια πρωτεΐνης και 0,073 γραμμάρια σακχάρων. Εντούτοις, το ταχίνι μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους…

               Γιατί, όμως, κάποιος μπορεί να θελήσει να αποφύγει το ταχίνι;

               Είναι αλήθεια πως το ταχίνι είναι από τα πιο υγιεινά spreadsπου μπορεί κάποιος να εντάξει στη διατροφή του. Ωστόσο, αν και περιέχει καλά λιπαρά, η περιεκτικότητα αυτή είναι ιδιαίτερα αυξημένη – συγκεκριμένα η κουταλιά της σούπας περιέχει περίπου 8 γραμμάρια λιπαρών και περίπου 89 θερμίδες. Έτσι, αν κάποιος θέλει να περιορίσει την πρόσληψη λιπαρών, πρέπει είτε να περιορίσει το ταχίνι είτε να στραφεί σε μία πιο ελαφριά εναλλακτική.

               Ακόμη, το ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για hummusκαι σάλτσες, πράγμα που μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα του νατρίου στο μείγμα. Αν και το νάτριο διατηρεί την καλή λειτουργία των νευρών και των μυών και παράλληλα ισορροπεί τα υγρά του σώματος, σε αυξημένες δοσολογίες αυτός ο ηλεκτρολύτης μπορεί να αυξήσει το ρίσκο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων. Οπότε, αν κάποιος έχει οδηγία από το θεράποντα ιατρό του να περιορίσει το νάτριο (το οποίο ας μην ξεχνάμε πως προσλαμβάνουμε κι από το αλάτι) τότε λογικό είναι να επιθυμεί να βρει ένα προϊόν καρπών με λιγότερη περιεκτικότητα.

               Τέλος, το σουσάμι είναι ένατο στη λίστα των πιο συνηθισμένων αλλεργιογόνων, έτσι προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση, κάποιος θα πρέπει να επιλέξει ένα προϊόν στο οποίο δεν έχει εμφανίσει πρόβλημα.

               Ποιες εναλλακτικές μπορούμε να βρούμε στην ελληνική αγορά;

               01 Φυστικοβούτυρο από φυστίκια cashew.

Το φυστικοβούτυρο είναι μία συνήθης εναλλακτική, όμως το συγκεκριμένο spreadμπορεί να είναι και πιο ωφέλιμο. Είναι κάπως πιο ουδέτερο σε γεύση και μπορεί να προστεθεί σε dips, σάλτσες και dressingsσαλάτας ακριβώς όπως και το ταχίνι. Αν και περιέχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες αλλά κι υδατάνθρακες, το φυστικοβούτυροcashewπεριέχει λιγότερα λιπαρά και περισότερη πρωτεΐνη. Εντούτοις, καλό είναι να αποφεύγεται από όσους έχουν αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς.

               02 Βούτυρο αμυγδάλου.

Είναι ίσως πιο δημοφιλές κι από το φυστικοβούτυρο στην ελληνική αγορά. Προσφέρει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία αλλά και φυτικές ίνες. Παράλληλα έχει ελαφριά γεύση, είναι κρεμώδες και πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά. Αν και δεν είναι κατάλληλο για όσους έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς… Εκείνοι που είναι αλλεργικοί μόνο στο σουσάμι πιθανώς να βρουν ένα νέο διατροφικό φίλο στο βούτυρο αμυγδάλου. Όσο για τη διατροφική του αξία; Μπορεί να έχει περισσότερες θερμίδες και λιπαρά… Αλλά έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και περισσότερη πρωτεΐνη.

               03 Γιαούρτι.

Δε θα έπρεπε, νομίζω, να αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως το “δικό μας”greek yogurt βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Και δεν είναι και παράλογο, εδώ που τα λέμε, μιας που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και θρεπτικά στοιχεία. Καθιστάται ως ιδανική εναλλακτική για πολλές τροφές, συμπεριλαμβανομένου του ταχινιού. Μάλιστα, είναι ό,τι πρέπει για να το προσθέσουμε σε σάλτσες και dressings λόγω της ελαφρύτερης υφής του. Οπότε και πιθανώς να πρέπει κάποιος να “παίξει” με τις αναλογίες σε αυτήν την περίσταση. Ωστόσο καλό είναι να έχουμε υπ’ όψιν πως το γιαούρτι έχει σαφώς λιγότερες φυτικές ίνες και περισσότερα σάκχαρα από το ταχίνι… Όμως αυτά ισορροπούνται σχετικά με την περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε πρωτεΐνη και τα οπωσδήποτε λιγότερα λιπαρά του.

               Ακόμη, λοιπόν, κι αν δεν μπορείτε να εντάξετε το ταχίνι στη διατροφή σας, μην ανησυχείτε. Όπως διαπιστώσατε, υπάρχουν επιλογές και είναι όλες εξίσου γευστικές!

               Πηγή: Very Well Fit

Featured image: unsplash.com/@cleostra

You may also like