Ταχινόπιτες: Αυθεντική αρμένικη συνταγή, από τη Νιόβη Αναζίκου

ΥΛΙΚΑ:

*Για την ζυμη:
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30γρ. νωπή μαγιά
1 πρέζα αλάτι
1 φλ. ελαιόλαδο
1 1/2 ποτήρι νερό χλιαρό

*Για τη γέμιση:
800γρ. ταχίνι
400γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα

Επάλειψη:
-Ελαιόλαδο
-Σουσάμι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Σε μπολ βάζουμε τη μισή ποσότητα νερού και τον κύβο της μαγιάς, την διαλύουμε. Αφήνουμε για 5 λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτουμε το λάδι, το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι. Ζυμώνουμε και προσθέτουμε σταδιακά νερό για να δούμε πόσο χρειάζεται. Είναι έτοιμη η ζύμη μας μόλις απορροφήσει όλο το αλεύρι και Taxinopitakiaδεν κολλά στα χέρια. Βγαίνει ελαστική και μαλακή, η υφή της μοιάζει σαν πλαστελίνη. Την χωρίζουμε σε τέσσερα ισόμεγέθη κομμάτια. Τα βάζουμε σε ξεχωριστά μπολάκια, τα κλείνουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε να φουσκώσουν για μία ώρα.

Έπειτα ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε πολύ λεπτό φύλο, όσο μπορούμε περισσότερο, πάνω σε ένα φύλλο λαδόκολλας για να μην κολλήσει στον πάγκο. Απλώνουμε στο καθένα, απο 200 γρ. ταχίνι σε όλη την επιφάνεια του ως τις ακρές. Ενώνουμε την ζάχαρη με την κανέλα και ρίχνουμε απο 100 γρ. στο κάθε μας φύλλο. Τυλίγουμε προσεκτικά και απαλά σε ρολό, βοηθάει αν ανασηκώνουμε αργά την λαδόκολλα με φορά προς την κληση του ρολού. Κόβουμε σε κομμάτια το ρολό μας σε μήκος 5 εκατοστά. Κλείνουμε προσεκτικά τις άκρες του κάθε κομματιού, ώστε να κρύψουμε την γέμιση και τα πατάμε να πάρουν σχήμα σαν μπιφτεκάκια, τα λαδώνουμε και τα περνάμε απο το σουσάμι για να κολλήσει. Τοποθετούμε σε ρηχό ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς για 35-45 λεπτά.

Θα καταλάβουμε ότι έχουν γίνει αν το εξωτερικό μέρος έχει πάρει χρώμα χρυσαφί και είναι τραγανό. Μόλις βγουν τα βάζουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν.

Η παραπάνω δόση βγάζει 2 ταψιά, 18-20 ταχινοπιτάκια. Η θερμοκρασία είναι ανάλογα τον φούρνο, ελέγξτε στα 40 λεπτά αν είναι έτοιμα.

You may also like