Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας και του κακάο, από το Νίκο Μαραβέγια

dark chocolate

από τον Νίκο ΜαραβέγιαΠαθολόγο*

Επάνοδος στο θέμα του πολλαπλού όφελους  της μαύρης σοκολάτας (Μ.Σ) στην υγεία -μετά από πρόσφατη δημοσίευση στο NEJM  όπου αναφέρεται ότι χώρες με μεγάλη κατανάλωση μαύρης σοκολάτας παράγουν πολλούς νομπελίστες   (πιθανότατα λόγω αυξημένης νοητικής λειτουργίας των κατοίκων).

Η σοκολάτα προέρχεται από τους καρπούς του κακάο (δένδρο Theobroma cacao tree) το οποίοcacao είναι πλούσιο (όπως και το τσάι) σε φλαβονοειδή flavanoids-md, γνωστά πλέον γιά τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους. Σαν Μ.Σ θεωρείται εκείνη που είναι πλούσια σε κακάο (70%), σε αντίθεση με τις υπόλοιπες (λευκή,γάλακτος) που περιέχουν ολιγότερο κακάο και περισσότερη σάκχαρη και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Από την μελέτη των σύγχρονων σχετικών ιατρικών άρθρων διαπιστώνονται τα παρακάτω:

1) Κατανάλωση 30-60γρ Μ.Σ (1 μπάρα=30-60 γρ=1-2 ουγγιές) 1-3 φορές/μήνα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 26%, ενώ η κατανάλωση της ίδιας ποσότητας 1-2 φορές/βδομάδα κατά 32%. Καθημερινή πρόσληψη Μ.Σ ελαττώνει τους κινδύνους γιά έμφραγμα, θάνατο από στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ η πρόσληψη 100γρ/ημέρα μειώνει την αρτηριακή πίεση κατά 25mm Hg.

2) Κατανάλωση 50-60 γρ Μ.Σ/βδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 14-17% ( JACC, Neurology), ενώ η νοητική-γνωσιακή λειτουργία βελτιώνεται όταν αυξάνεται η πρόσληψη Μ.Σ ,κύρια σε υγρή μορφή (Hypertension, Co gnitive Co coa A ging stydy).

3) Η κακή χοληστερόλη (LDL) μειώνεται, και η καλή χοληστερόλη αυξάνεται όταν τρώμε Μ.Σ, καταρρίπτοντας τον μύθο της λιπιδογενούς δράσης της ( το κορεσμένο λιπαρό οξύ stearic acid που είναι κύριο συστατικό της Μ.Σ δρα ουδέτερα στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης)’ ταυτόγχρονα η αυξημένη κατανάλωση της Μ.Σ -χωρίς υπερβολές, ελαττώνει τον Δ.Μ.Σ!!!- αδυνατίζει!!! (Arch Int Med).

black chocolate14) Παρά την φήμη γιά βελτίωση του θυμικού και της διάθεσης όταν τρώμε Μ.Σ μέσω της επιδρασης στούς υποδοχείς της ντοπαμίνης, φαίινεται ότι μάλλον το αντίθετο συμβαίνει’ η παραπάνω πρόσληψη Μ.Σ συμβαδίζει με αυξημένη επίπτωση κατάθλιψης.

5) Η καθημερινή κατανάλωση δύο φλυντζανιών ροφήματος κακάο, πλούσιου η όχι σε φλαβονοειδή (600 η 13 mgr ημερησίως), αυξάνει την αιμάτωση του εγκεφάλου και προάγει την επίδραση της αυξημένης ταχύτητας αιματικής ροής στους εγκεφαλικούς νευρώνες με τελικό αποτέλεσμα την βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών και την διατήρηση της ακεραιότητας της λευκής ουσίας του εγκεφάλου ακόμα και σε άτομα με αγγειακά προβλήματα’ δεν είναι γνωστό αν γιά αυτό το αποτέλεσμα υπεύθυνη είναι η έστω και μικρή ποσότητα φλαβονοειδών η άλλη ουσία (καφεϊνη;).

Ολα αυτά είναι πολύ ελκυστικά,όμως μην ξεχνάτε: 60 γραμ Μ.Σ που είναι μία η σχεδόν μία μπάρα, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ σε 440 θερμίδες!

 

Πηγή: http://nikmara.wordpress.com

*Ο Νίκος Μαραβέγιας είναι Παθολόγος κι εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

You may also like