Τα 10 σημεία που μοιάζουμε με τους προϊστορικούς ανθρώπους

Μιας και όλα όσα αναφέρονται στην προϊστορία έγιναν σε μία εποχή που δεν είχε εφευρεθεί ακόμη η γραφή, οι πρόγονοί μας δεν μπορούσαν να αφήσουν κανένα σοβαρό στοιχείο που να αποδεικνύει το πώς ζούσαν εκείνη την εποχή. Μέσα όμως από την επιστημονική έρευνα και την πρόοδο της αρχαιολογίας, μπορούμε να ενημερωθούμε για νεότερα στοιχεία για τον προϊστορικό άνθρωπο. Χάρη σε αυτές τις καινοτομίες, ανακαλύψαμε ότι δεν ζούμε μόνο εμείς ενδιαφέρουσες και χαρούμενες πτυχές της ζωής, αλλά και οι πρόγονοί μας απολάμβαναν χαρές.

10 Χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο 

10

Η χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο αποτελεί ένα νέο ιατρικό επίτευγμα. Λόγω της αυξανόμενης γνώσης στην ψυχολογία και τη νευρολογία, η ιδέα ότι η βλάβη στον εγκέφαλο μπορεί να διορθωθεί είναι πλέον δεδομένη. Φυσικά, είναι προφανώς πιο περίπλοκο από αυτό, από τη στιγμή που ο εγκέφαλος είναι ένα πολύπλοκο όργανο. Ωστόσο, αυτή η ιατρική μέθοδος δεν έγινε γνωστή προσφάτως. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι εφάρμοζαν επεμβάσεις για να θεραπεύσουν πονοκεφάλους και τα περισσότερα ευρήματα δείχνουν ότι ήταν επιτυχημένες. Οι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους εγχειρισμένους με εκείνη τη μέθοδο έζησαν. Η εν λόγω εγχείριση έγινε το 8.000 π.Χ.

9 Σεξουαλικά βοηθήματα

9

Καθώς τα βοηθήματα του σεξ πλέον δεν αποτελούν καν ταμπού, και δεδομένου ότι πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες επενδύονται υπέρογκα ποσά στη βιομηχανία των sex toys, είναι πλέον σαφές ότι η αγορά πέτυχε τους στόχους της. Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε ότι τα σεξουαλικά βοηθήματα χρησιμοποιούνταν ήδη από την Παλαιολιθική Εποχή; Σε ένα κελί στην Γερμανία ανακαλύφθηκε ένα αντικείμενο που δείχνει ότι και οι γυναίκες της εποχής εκείνης είχαν ανακαλύψει τον τρόπο να λαμβάνουν την ικανοποίησή τους μόνες τους.

8 Ναρκωτικά

8

Η βιομηχανία των ναρκωτικών είναι μία τεράστια και πολύ κερδοφόρα στην παγκόσμια αγορά επένδυση. Δυστυχώς, θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που πληρώνουν για να χάσουν της συνείδησή τους! Θα φανταζόσασταν, όμως, ποτέ ότι στην Εποχή των Παγετώνων υπήρχαν ναρκωτικά; Μία αρχαιολογική ανασκαφή στο νησί της Καραϊβικής ανακάλυψε κεραμικά σκεύη που χρησιμοποιούνται για την εισπνοή ναρκωτικών ουσιών. Η διαδικασία αυτή μοιάζει λίγο- πολύ με τη σημερινή. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ναρκωτικά για να «φτάσουν σε ένα ανώτερο πνευματικό επίπεδο».

7 Κατοικίδια σκυλάκια

7

Σχεδόν το 37% των νοικοκυριών στην Αμερική, ήτοι 43 εκατ., έχουν έναν σκύλο. Στην Ευρώπη το ποσοστό των νοικοκυριών που φιλοξενούν ένα κατοικίδιο σκύλο είναι 1 στα 4. Σήμερα το να έχει κάποιος ένα σκύλο είναι πολύ σημαντικό. Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή ο σύγχρονος κόσμος είναι γεμάτος θλίψη, μοναξιά και αποξένωση, και έτσι, ένας χνουδωτός και πιστός φίλος είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να νιώσουμε πληρότητα. Ένας μέσος ιδιοκτήτης σκύλου ξοδεύει ετησίως γύρω στα 1000 δολάρια για να ζουν τα χαριτωμένα του τετράποδα σαν βασιλιάδες! Όπως ακριβώς τους αξίζει δηλαδή. Και αν και πιστεύαμε ότι οι σκύλοι ήταν εργατικά ζώα στην προϊστορία, η επιστήμη αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες αποδεικνύουν ότι και στην αρχαιότητα τα σκυλάκια αποτελούσαν αγαπημένα κατοικίδια των οικογενειών. Απολιθώματα σκύλων στην Ανατολική Σιβηρία βρέθηκαν σε ειδικά ταφικά αγγεία. Το περιεχόμενο του στομάχου τους έδειξε ότι έτρωγαν θαλασσινά και οι ιδιοκτήτες τους τούς φορούσαν κοσμήματα. Αυτή η αρχαιολογική ανακάλυψη τοποθετείται γύρω στα 33.000 χρόνια πριν, κάτι που δείχνει ότι η αγάπη για τα κατοικίδια έχει μακρά ιστορία.

6 Μπύρα και Πάρτυ

6

Η αγάπη μας για την μπύρα είναι δεδομένη. Οι Αμερικάνοι ξοδεύουν περίπου 48 δις δολάρια ετησίως στο δημοφιλές ποτό και είναι συχνά το κέντρο ενδιαφέροντος σε ένα πάρτυ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μπύρα, η οποία κράτησε ζωντανές δεκάδες φιέστες στο παρελθόν, παραμένει η βασίλισσα των πάρτυ! Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις δείχνουν ότι στα αρχαία πάρτυ η μπύρα έρεε άφθονη, καθώς ανακαλύφθηκαν χώροι παρασκευής μπύρας 11.000 χρόνια πριν.

5 Υγεία των Δοντιών

5

Οι σημερινοί άνθρωποι ξοδεύουν τεράστια ποσά ετησίως για την στοματική υγιεινή. Οι οδοντίατροι μας υπενθυμίζουν συχνά την σημασία του βουρτσίσματος των δοντιών. Χωρίς την οδοντόβουρτσα, το στοματικό διάλυμα και τους ορθοδοντικούς οι προϊστορικοί άνθρωποι σίγουρα δεν είχαν καθόλου καλή στοματική υγιεινή. Ή μήπως όχι; Οι προϊστορικοί άνθρωποι είχαν εξαιρετική οδοντοστοιχία. Για την ακρίβεια, είχαν πιο δυνατά, και πιο υγιή δόντια από τους απογόνους τους. Οι ανθρωπολόγοι υποστηρίζουν ότι τα σύγχρονα φαγητά που είναι πλούσια σε ζάχαρη και υδατάνθρακες ευθύνονται πλήρως για την κακή στοματική υγιεινή. Και μιας και αυτά δεν υπήρχαν στο παρελθόν, οι προϊστορικοί μπορούσαν να καυχιούνται ότι έχουν μια υπέροχη οδοντοστοιχία.

4 Κλιματική αλλαγή

4

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα φλέγον θέμα συζήτησης εδώ και πολλά χρόνια, πάρα πολλά χρόνια. Για την ακρίβεια από την αρχή του κόσμου. Είτε πρόκειται για καταστροφή του πλανήτη από την ανθρώπινη παρέμβαση είτε όχι, πάντα πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να προσαρμοζόμαστε. Πέρα από την προηγμένη τεχνολογία, όπως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις ανθεκτικές στην ξηρασία καλλιέργειες, περισσότερες από 500 οργανώσεις παγκοσμίως προσπαθούν να αναπτύξουν πολιτικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Οι προϊστορικοί μας πρόγονοι δεν είχαν γραπτούς νόμους ή συμφωνίες, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν έβρισκαν τρόπους να επιβιώσουν από την κλιματική αλλαγή. Η προϊστορικές ανακαλύψεις δείχνουν ότι οι άνθρωποι είχαν κατασκευάσει εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για να προστατευτούν από τις καιρικές αλλαγές.

3. Δίαιτα

3Οι άνθρωποι τρώνε σχεδόν τα πάντα. Οκ, μπορεί να τρελαινόμαστε για κάποια εδέσματα, όμως προσέχουμε την διατροφή μας και προσπαθούμε να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη δίαιτα. Οι ανθρωπολόγοι ανακάλυψαν ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι ενδιαφέρονταν πολύ να ακολουθήσουν μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε κρέας και λαχανικά, σχεδόν όμοια με τη σημερινή. Η ομάδα που το ανακάλυψε, βρήκε ότι οι προϊστορικοί είχαν εργαλεία για να κόβουν το κρέας και άλλα για τη συγκομιδή των φρούτων και των λαχανικών.

2. Καρκίνος

2

Θεωρούμε όλοι ότι ο καρκίνος είναι σημείο των καιρών μας. Οι βιομηχανίες μολύνουν την παροχή νερού με μονοξείδιο του άνθρακα, καθώς και ρυπογόνες και καρκινογόνες ουσίες. Οι πυρηνικές δοκιμές, τα ταξίδια από αέρος και η ιατρική απεικόνιση αυξάνουν την έκθεσή μας σε ακτινοβολία. Όλοι πιστεύουν ότι ο καρκίνος είναι μία πάθηση που δημιουργήθηκε ως απόρροια της ανάπτυξης της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο πιο διάσημος αρχαιολόγος του κόσμου, Louis Leakey, ανακάλυψε ότι ένας από τους πιο πρώιμους τύπους ανθρώπου, ο Homo Kanamensis είχε έναν ασυνήθιστο όγκο στο σαγόνι. Μετά από έλεγχο από έναν ειδικό, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο όντως για όγκο. Ο άνθρωπος αυτός έπασχε από οστεοσάρκωμα ή αλλιώς καρκίνο στα οστά.

1. Λεξιλόγιο

1

Λόγω του μεγάλου χάσματος ανάμεσα σε εμάς και τους προϊστορικούς ανθρώπους, είναι φυσικό να πιστεύουμε ότι υπάρχει γλωσσικό εμπόδιο ανάμεσά μας. Όλοι πιστεύουν ότι δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να συνεννοηθούμε με τους προϊστορικούς ανθρώπους. Σύμφωνα με ανακάλυψη που έγινε από αμερικάνους και νέο-ζηλανδούς αρχαιολόγους και η οποία τοποθετείται 15.000 χρόνια πριν, οι άνθρωποι τότε χρησιμοποιούσαν κάποιες κοινές λέξεις με εμάς. Για παράδειγμα, οι λέξεις hand=χέρι και fish= ψάρι μοιάζουν πάρα πολύ με τις αντίστοιχες λέξεις των προϊστορικών.

 

Πηγή: Listverse.com

You may also like