Τελικά η ζεστή σοκολάτα πριν τον ύπνο είναι “yes or no”?

Όλη η αλήθεια για το cozy ρόφημα που λατρεύουμε να απολαμβάνουμε όταν χειμωνιάζει ο καιρός…

Ένας λόγος που μου αρέσει ο χειμώνας (εκτός από τα Χριστούγεννα, εξυπακούεται!) είναι η ζεστή σοκολάτα! Αυτό το λαχταριστό ρόφημα με τη γλυκιά γεύση έχει γίνει για πολλούς standardχειμωνιάτικη ρουτίνα. Ωστόσο, ενώ ισχύει πως ένας ζεστό ρόφημα μπορεί να μας χαλαρώσει για να κοιμηθούμε πιο εύκολα το βράδυ, όσον αφορά τη σοκολάτα οι απόψεις… διίστανται! Τι ισχύει πραγματικά, λοιπόν;

               Αρχικά να διευκρινίσουμε πως η ζεστή σοκολάτα γίνεται μόνο με γάλα, όπου και κρύβεται το μυστικό για όσους την έχουν συνδέσει με τη βραδινή χαλάρωση. Το γάλα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που επηρεάζει την παραγωγή σεροτονίνης από τον οργανισμό. Η σεροτονίνη, με τη σειρά της, είναι η ορμόνη που ρυθμίζει στην ουσία τη διάθεσή μας… Αρκετή σεροτονίνη σημαίνει μια αίσθηση ευφορίας. Η δε σεροτονίνη ευθύνεται για την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα, δηλαδή της ορμόνης που το “προετοιμάζει” για τη βραδινή κατάκλιση. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως στην εξίσωση “ύπνος” ο σταθερός παράγοντας είναι η τρυπτοφάνη που το σώμα προσλαμβάνει από το κρέας, τους ξηρούς καρπούς και, εν προκειμένω, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

               Το “πρόβλημα” έγκειται στο ότι το γάλα δεν περιέχει επαρκή ποσότητα τρυπτοφάνης ώστε να ρυθμιστεί ανάλογα κι ο ύπνος μας. Και βέβαια η κατανάλωση πολλών υγρών πριν τον ύπνο δεν είναι ιδανική… Εφόσον είμαστε αποφασισμένοι πως ναι, θέλουμε να κοιμηθούμε! Όσο για τη σκόνη σοκολάτας αλλά και το κακάο, εκ των πραγμάτων περιέχουν σάκχαρα τα οποία προκαλούν μία αύξηση των επιπέδων ενέργειας, με αποτέλεσμα τελικά να διαταράσσεται η ρουτίνα του ύπνου μας.

Η ψυχολογία… αλλάξει τα δεδομένα

               Πώς γίνεται, λοιπόν, κάποιοι να πίνουν ζεστή σοκολάτα πριν ξαπλώσουν και τελικά να κοιμούνται… σαν πουλάκια; Ο λόγος είναι καθαρά ψυχολογικός. Αν κάποιος έπινε μία κούπα ζεστή σοκολάτα πριν τον ύπνο και μετά κοιμόταν ατάραχα, τότε έχει δημιουργηθεί ένας υποσυνείδητος συνδυασμός κι είναι ανάλογος με εκείνον που έχουν κάνει κάποιοι που συνηθίζουν να πίνουν λίγο ζεστό γάλα πριν κοιμηθούν.

               Έτσι η καλύτερη εναλλακτική αφεψήματος πριν το βραδινό μας ύπνο παραμένει το χαμομήλι. Χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μειώνει το στρες της ημέρας βοηθώντας σώμα και πνεύμα να χαλαρώσουν.

               Αν, παρ’ όλα αυτά δε θέλετε να απαρνηθείτε το αγαπημένο σας γλυκό ρόφημα, μία καλή πρόταση θα ήταν να το απολαμβάνετε τις απογευματινές ώρες αντί για καφέ. Άλλωστε, η ευφορία που προσφέρει είναι ευπρόσδεκτη – αρκεί βεβαίως να καταναλώνουμε τη σοκολάτα με μέτρο και λογική!               

Πηγή: The Dozy Owl

Featured image: unsplash.com/@alisaanton

You may also like