“Της γυναίκας η καρδιά…”

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση καρδιαγγειακών νοσημάτων στις γυναίκες στη χώρα μας. Για την ακρίβεια, αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου των γυναικών. Ευτυχώς όμως, με έγκαιρη και σωστή πρόληψη οι μοιραίες συνέπειες μπορούν να περιοριστούν, και γιατί όχι να εξαλειφθούν.

13+1 Συμβουλές για γυναίκες με… καλή καρδιά!

1) Μείωσε την κατανάλωση αλατιού
Η μέση γυναίκα καταναλώνει 50% περισσότερη ποσότητα από όση πρέπει, και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

2) Κατανάλωσε περισσότερα όσπρια
Σε αμερικανική έρευνα διαπιστώθηκε ότι 1/3 του φλιτζανιού φασόλια σε κονσέρβα την ημέρα μειώνει μέχρι και 30% τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος.

3) Γέλα με την ψυχή σου
Το γέλιο για μόλις 15’ ενισχύει το κυκλοφορικό κατά 22%.

4) Βγες με τις φίλες σου
Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο, οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν υψηλότερη πίεση από τους πιο κοινωνικούς. Η συνάντηση με τις φίλες σου, κάνει τόσο καλό στην καρδιά σου όσο και η προπόνηση στο γυμναστήριο.

5) Πάρε μία ώρα off
Η τάση σου να είσαι συνδεδεμένη 24 ώρες το 24ωρο σε καθιστά συνεχώς νευρική. Αυτό το στρες που προκαλείς στο εαυτό σου μπορεί με τη σειρά του να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

6) Κατανάλωσε άφθονο νερό
Οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού είναι πολλές και ευρέως γνωστές. Η κατανάλωσή του αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος μέσα σε μόλις 30 λεπτά.

7)  Πάρε ένα κατοικίδιο
Τα κατοικίδια λειτουργούν ως «αγχολυτικά» σε πολλές περιπτώσεις. Η ύπαρξή τους δίπλα μας μάς θωρακίζει ενάντια στο στρες.

8 ) Κατανάλωσε φρούτα και λαχανικά
Αυτό θα πρέπει να το κάνεις πριν το φαγητό. Δηλαδή, προτίμησε να φας τη σαλάτα σου πριν απ’ το κυρίως πιάτο σου. Επίσης, καλό θα ήταν να πίνεις δύο φλιτζάνια χυμού λαχανικών την ημέρα για να μειώσεις την αρτηριακή πίεση.

9) Κάνε άφθονο σεξ
Το σεξ τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες να υποστεί κανείς έμφραγμα.

10) Ψάξε το ιστορικό της οικογένειάς σου
Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης ενημέρωσε το γιατρό σου. Αν η μητέρα σου είχε κάποια πάθηση πριν τα 65, ο δικός σου κίνδυνος διπλασιάζεται.

11) Κόψε το κάπνισμα
Αυτό συμπεριλαμβάνει και την έκθεσή σου σε παθητικό κάπνισμα.

12) Βούρτσισε πιο συχνά τα δόντια σου
Ο κίνδυνος νοσημάτων αυξάνεται κατά 70% στα άτομα που δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους.

13) Κοιμήσου περισσότερο
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που κοιμούνται μόνο πέντε ώρες τη νύχτα έχουν διπλάσιες πιθανότητες από αυτές που κοιμούνται επτά, να καταλήξουν με κάποια καρδιακό νόσημα.

13+1) Προσοχή στο φαγητό

Μείωσε την ημερήσια κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και υδατανθράκων και αυτομάτως, θα μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πηγή: Περιοδικό Shape

You may also like