Τιμητικό βραβείο Cecil B DeMille για τον Woody Allen στις Χρυσές Σφαίρες

Woody Allen 1Μπορεί ο Woody Allen να είχε πει στο παρελθόν πως “το κλειδί της επιτυχίας είναι να μπορείς να απορρίπτεις“. Φαίνεται, όμως, πως φέτος δε θα ακολουθήσει την ίδια του τη συμβουλή, καθώς την Κυριακή ανακοινώθηκε πως ο σκηνοθέτης θα παραλάβει στην τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών το τιμητικό βραβείο Cecil B DeMille για την προσφορά του στο σινεμά.

Ο Woody Allen πέρυσι είχε απαρνηθεί το κόκκινο χαλί, αφήνοντας τη Nicole Kidman να παραλάβει εκείνη στη θέση του τη Χρυσή Σφαίρα “Πρωτότυπου Σεναρίου” για την κωμωδία «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», που γυρίστηκε στη γαλλική πρωτεύουσα. Πρόσφατα, όμως παραδέχθηκε πως ενώ το να φτιάχνει κανείς ταινίες δεν είναι δύσκολο, το να κάνει καλές ταινίες μπορεί να είναι.

«Δε δουλεύω σκληρά, αν με συγκρίνεις με έναν ταξιτζή, ένα δάσκαλο ή έναν αστυνομικό. Ο κόσμος νομίζει πως το να γυρίζεις ταινίες κάθε χρόνο είναι υπερβολικό. Δεν είναι. Από τη στιγμή που έχεις τα χρήματα και το σενάριο, πόσο χρόνο μπορεί να πάρει; Δεν είναι και τόσο σπουδαία υπόθεση», δήλωσε ο Allen σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time Out. «Το δύσκολο να κάνεις καλές ταινίες, εκεί είναι όλο το θέμα».

Ο διοργανωτής των βραβείων των Χρυσών Σφαιρών Theo Kingma δήλωσε την Κυριακή πως «δεν υπάρχει κάποιος που να αξίζει περισσότερο το βραβείο Cecil B DeMille».

Παρ’όλο που η τελευταία του ταινία αντιμετωπίστηκε σαν επιστροφή στη μορφή παλαιότερων ρομαντικών κομεντί όπως το «Annie Hall», ο Woody Allen αποκάλυψε πως συχνά νιώθει απογοητευμένος με τις ταινίες του, θεωρώντας πως δεν καταλήγουν όπως τις είχε φανταστεί αρχικά.

Woody Allen 3«Αν μου έρθει μία ιδέα στο υπνοδωμάτιο και μου αρέσει αυτό που γράφω και κάνω την ταινία, πού και πού σκέφτομαι “είναι τέλειο, το έκανα ακριβώς όπως ήθελα”. Τις περισσότερες, όμως, φορές, το ολοκληρώνω και δε νιώθω ικανοποιημένος.», δήλωσε. «Σκέφτομαι “ω, Θεέ μου, είχα μία καταπληκτική ιδέα και δες τι την έκανα.” Συνήθως λαμβάνεις μία δυσάρεστη έκπληξη όταν βλέπεις τι έχεις κάνει. Κάπου κάπου νιώθεις πως είναι αυτό που ήθελες και μετά το κοινό είναι που θα το αποδεχθεί ή όχι.»

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του σαν έναν «επιπόλαιο συγγραφέα που γράφει ξαπλωμένος στο κρεβάτι του», πρόσθεσε πως οι ταινίες «Purple Rose of Cairo», «Bullets Over Broadway», «Husbands and Wives» και «Midnight in Paris» ήταν πιο κοντά στις αρχικές του ιδέες.

Μιλώντας για την τελευταία του ταινία, όπου η Cate Blanchett υποδύεται τη Jasmine, μία κοσμική κυρία που η πλουσιοπάροχη ζωή της στη Νέα Υόρκη διαλύεται με την αυτοκτονία του διεφθαρμένου συζύγου της, ο Allen είπε πως ένιωσε πιο άνετα να γράφει δραματικούς ρόλους για γυναίκες, παρά για άντρες.

Woody Allen 2«Όταν ξεκίνησα να γράφω χρόνια πριν, έγραφα μόνο αντρικούς ρόλους κι ήμουν ο πρωταγωνιστής. Ο κόσμος έλεγε πως πάντα έγραφα για τον άντρα και για τη δική του οπτική κι ήταν περιοριστικό. Μετά, όσο ζούσα με τη Diane Keaton (σημ.: συμμετείχε σε οκτώ ταινίες του Allen και ήταν σύντροφός του τη δεκαετία του ’70) και τη γνώρισα καλά, μου έκανε μεγάλη εντύπωση κα με επηρέασε πολύ. Μπορούσα να γράψω για εκείνη την  “Annie Hall”. Ήταν ο πρώτος σημαντικός γυναικείος ρόλος που έγραψα ποτέ».

Αντικρούοντας τις φήμες που τον θέλουν να επιστρέφει στο standup comedy, πρόσθεσε: «Νιώθω πιο άνετα όταν μεταφέρω σε κωμωδία την οπτική των ανδρών. Ίσως επειδή είμαι κωμικός. Απλά το νιώθω από τη δική μου εμπειρία».

Βέβαια, παρ’όλο που ο 77χρονος σκηνοθέτης, που ξεκίνησε την καριέρα του με το θεατρικό του Broadway «Don’t Drink The Water» το 1966, δε δείχνει να θέλει να «κόψει ταχύτητα», παραδέχθηκε πως πλέον είναι λιγότερο διατεθειμένος να παίξει τον κεντρικό ρόλο στις ταινίες του, γιατί δεν είναι πια ένας ήρωας που μπορεί να τον υποστηρίξει.

«Δε γράφω για τον εαυτό μου αυτήν την περίοδο. Κι αυτό γιατί για δεκαετίες ήμουν εκείνος που κέρδιζε το κορίτσι, ο ήρωας. Όσο μεγαλώνεις, όμως, η δυνατότητα αυτού του ρόλου εξασθενεί.», δήλωσε. «Δε μπορώ πια να παίξω το σύζυγο που ερωτεύεται τη γυναίκα του γείτονα ή τον τύπο που θέλει να κερδίσει το κορίτσι. Δεν είναι πιστευτός. Είναι δύσκολο να βρω ρόλους για τον εαυτό μου που να είναι αστείοι. Δε θέλω, όμως, να παίξω κι ηλικιωμένους ρόλους. Θέλω να υποδυθώ κάποιον που είναι αστείος.»

a416252871d386279b190f373fa181ecΔεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον σε ταινία, ωστόσο είπε: «Αν σκεφτώ έναν ρόλο για τα μέτρα μου, θα το γράψω και θα το κάνω στο λεπτό. Γίνεται πιο εύκολο όταν είμαι εγώ ο πρωταγωνιστής. Δεν είμαι αναγκασμένος να καθοδηγήσω (σημ: σκηνοθετικά) κανέναν. Ελαττώνει τις πολλές κουβέντες, δεν είναι τόσο δύσκολο να σκηνοθετήσεις τον εαυτό σου».

Πηγή : The Guardian

Προσωπικό σχόλιο: Ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια… Κρίνοντας από τους χαρακτήρες που υποδύθηκε στο παρελθόν ο Woody Allen, περίμενε κανείς διαφορετική αντιμετώπιση για την πρόταση των διοργανωτών να παραλάβει το βραβείο Cecil B DeMille; Όποιος, όμως, είναι «διαβασμένος» όσον αφορά τη δουλειά του το σίγουρο είναι πως θα πει «καιρός ήταν»!

 

Photo credits:Pinterest

 

You may also like