Τι κάνουμε όταν ξεφλουδίζει το δέρμα μας;

Ημέρα για μπάνιο στη θάλασσα κια σίγουρα θα κάνουμε ηλιοθεραπεία. Τι κάνουμε αν καούμε και ξεφλουδίσουμε; Σίγουρα δεν αρχίζουμε να τραβάμε το πετσάκια!

Σας έχουμε ήδη τις απαντήσεις στην περίπτωση που ξεχαστούμε κάτω από τον ήλιο…

Κατ’ αρχήν… γιατί ξεφλουδίζει το δέρμα;

Αν κι υπάρχουν αρκετές βαθμίδες που καταδεικνύουν τη σοβαρή φύση ενός εγκαύματος από τον ήλιο, όταν παρατηρούμε πως το δέρμα ξεφλουδίζει μιλάμε για σχετικά ήπιο έγκαυμα. Συνήθως, περίπου δύο ώρες μετά την παρατεταμένη παραμονή κάτω από τον ήλιο, το δέρμα αποκτά μία ροζ προς κόκκινη απόχρωση. Στην ουσία ο ήλιος πυροδοτεί μία σειρά χημικών αλληλεπιδράσεων προκειμένου το σώμα να παράγει περισσότερα μελανοκύτταρα. Τα μελανοκύτταρα είναι αυτά που παράγουν μελανίνη, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το έγκαυμα μετά την παρατεταμένη παραμονή στον ήλιο υποχωρεί περίπου δέκα μέρες μετά δίνοντας τη θέση του στο δέρμα που ξεφλουδίζει, το οποίο στη ουσία είναι ήδη “νεκρό” δέρμα.

Επομένως… γιατί να μην υποκύψουμε στον πειρασμό να… επιταχύνουμε το ξεφλούδισμα;

Πολύ απλά επειδή σε αυτήν την περίπτωση το δέρμα είναι ευάλωτο σε μολύνσεις, καθώς το δέρμα κάτω από το τμήμα που δεν έχει ξεφλουδίσει (ακόμη) στην πραγματικότητα δεν είναι ακόμη έτοιμο να εκτεθεί. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση είναι η χρήση ενός ήπιου απολεπιστικού προϊόντος. Στη συνέχεια το δέρμα χρειάζεται… τι άλλο; Ενυδάτωση. Οπότε μετά το ντους, συνίσταται η χρήση μίας ενυδατικής κρέμας με πλούσια υφή η οποία θα θρέψει το δέρμα και θα περιορίσει την αίσθηση κνησμού που αναπόφευκτα δημιουργείται από το έγκαυμα. Σε περίπτωση που έχει ήδη προκύψει πόνος και μόλυνση, είναι σώφρων να συμβουλευτούμε ένα δερματολόγο, ο οποίος πιθανώς θα χορηγήσει ιμπουπροφένη, η οποία έχει αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Ασφαλώς κι η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας, οπότε αποφεύγουμε ακόμη και την ελάχιστη έκθεση στον ήλιο χωρίς να έχουμε εφαρμόσει πρώτα αντηλιακό στο πρόσωπο και σε όποιο τμήμα του σώματος είναι ακάλυπτο. Ιδανικά επιλέγουμε ένα προϊόν αδιάβροχο και με δείκτη προστασίας βαθμίδας 30+ και δεν παραλείπουμε να εφαρμόζουμε το προϊόν κάθε δύο ώρες.

Photo credits: @AndreaPiacquadio(pexels.com)

You may also like