Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό;

Περίπου το 60% του σώματός μας αποτελείται από νερό. Για να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά, είναι σημαντική η λήψη έξτρα νερού σε καθημερινή βάση. Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για την αποτελεσματική λειτουργία όλων των οργάνων στο σύστημά μας. Ακριβώς όπως η ενυδάτωση βοηθάει τα πάντα να κυλούν ομαλά, η αφυδάτωση – που συμβαίνει όταν λαμβάνουμε λιγότερα υγρά από ό, τι χρησιμοποιούμε ή χάνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας – μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες βλάβες στις σωματικές μας διαδικασίες.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε λοιπόν; Ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να πίνει περίπου δύο λίτρα νερό την ημέρα. Ποσότητα η οποία αυξάνεται σε υψηλές θερμοκρασίες ή εάν είστε ιδιαίτερα δραστήριοι. Η αφυδάτωση μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση λιγότερων από αυτό, αλλά και από πράγματα όπως διάρροια, έμετος, πυρετός, υπερβολική εφίδρωση και αυξημένη ούρηση (ως αποτέλεσμα του διαβήτη ή ορισμένων φαρμάκων, για παράδειγμα). Αλλά τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας όταν φτάσουμε στο σημείο της αφυδάτωσης;

1. Πολλές φορές, οι άνθρωποι συγχέουν την αφυδάτωση με την πείνα. Σίγουρα αυτό το αίσθημα, είναι σε όλους μας γνώριμο. Εάν έχετε φάει αλλά παρ’όλα αυτά, δεν αισθάνεστε χορτασμένοι, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό, για να δείτε αν το σώμα σας, χρειάζεται όντως κάποιο σνακ. Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν, να πίνουμε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα μας. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταναλώσουμε πολύ λιγότερο φαγητό, και θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πόσο πεινασμένοι, όντως ήμασταν.

2. Αν το σώμα σας δεν έχει αρκετό νερό, τα αποτελέσματα μπορεί σίγουρα να εμφανίζονται στο δέρμα σας. Όπως έχουμε ξαναπεί, το ξηρό δέρμα, το οποίο στερείται ελαίων, είναι διαφορετικό από το αφυδατωμένο δέρμα, το οποίο στερείται νερού. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά παρόμοια συμπτώματα, όπως η φαγούρα, η ευαισθησία, το τράβηγμα και η θαμπάδα. Το αφυδατωμένο δέρμα μπορεί επίσης να είναι επιρρεπές σε ξεσπάσματα και ταυτόχρονα εναλλαγών από ξηρότητα σε λιπαρότητα.

3. Το νερό είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και όταν παρατηρηθεί σοβαρή έλλειψη – τα πράγματα μπορούν να γίνουν ιδιαιτέρως σοβαρά στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Η αφυδάτωση συσφίγγει τα αιμοφόρα αγγεία μας και κάνει το αίμα μας παχύτερο, πράγμα που σημαίνει ότι η καρδιά μας πρέπει να δουλέψει πολύ σκληρά για να το αντλήσει μέσω του σώματος. Σε αρκετά σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να βάλει το σώμα σε καρδιογενές σοκ, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση στην οποία η καρδιά μας δεν καταφέρνει να αντλήσει αρκετό αίμα μέσα από το σώμα μας. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει μείωση του όγκου του αίματος στον οργανισμό μας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κάτι που ονομάζεται υποβιομικό σοκ (ή σοκ χαμηλού όγκου αίματος), μια άλλη επικίνδυνη για τη ζωή επιπλοκή.

4. Τα νεφρά και το νερό έχουν ένα είδος συμβιωτικής σχέσης. Τα νεφρά δουλεύουν για να ρυθμίζουν την ισορροπία του νερού του σώματός μας, αλλά επίσης ξεπλένουν τα απόβλητα από την κυκλοφορία του αίματος, έτσι, μαζί με το συκώτι μας αποτελούν το φυσικό σύστημα φιλτραρίσματος του σώματός μας. Χρειάζονται νερό για να λειτουργούν σωστά και αν δεν έχουν αρκετό για να κάνουν τη δουλειά τους, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε με λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και των ουροφόρων οδών. Επιπλέον, το αλάτι το οποίο λαμβάνουμε από τις διάφορες τροφές, απαιτεί νερό προκειμένου να διασπαστεί. Χωρίς αυτό, αυτές οι φυσικές διαδικασίες, μπορούν να μετατραπούν σε πολύ οδυνηρές πέτρες στα νεφρά.

 

You may also like