Τι προσφέρει το πορτοκάλι στον οργανισμό μας!

Το πορτοκάλι, το φρούτο του φθινοπώρου και του χειμώνα, προσφέρει στον οργανισμό μας τις σπουδαίες αντιοξειδωτικές και τονωτικές του ιδιότητες. Δεν είναι μόνο ένα νόστιμο φρούτο που όλοι δεχόμαστε με όρεξη να καταναλώσουμε είτε ως αφέψημα είτε ως ωμό φρούτο, αλλά αποτελεί και τη βάση για γευστικά γλυκά και συχνά τη βάση αποτελεσματικών καλλυντικών ομορφιάς και ευεξίας.

Το πορτοκάλι ως τονωτικό ομορφιάς

Το πορτοκάλι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και έχει την τάση να δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, αναζωογονεί την επιδερμίδα και επαναφέρει τη χαμένη της λάμψη, απομακρύνοντας τη φωτογήρανση. Είναι πλούσιο σε β-καροτίνη, φολικό οξύ και φυτικές ίνες, βοηθώντας έτσι στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Επίσης, το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C βοηθά το δέρμα να επανέλθει και απομακρύνει τις πανάδες και τις δερματικές δυσχρωμίες που προέρχονται από την ηλιακή ακτινοβολία.

Και για το πρόσωπο, όμως, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως φυσικό καλλυντικό, αφού συσφίγγει και χαρίζει λάμψη και νεανική υφή.

Το πορτοκάλι ως προληπτικό ασθενειών

Η δράση του πορτοκαλιού είναι αξιοσημείωτη και επιστημονικά αποδεδειγμένη. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του στομάχου, του δέρματος, του εντέρου και το μαστού.

Τα άτομα τα οποία καταναλώνουν μαζί με τα υπόλοιπα απαραίτητα φρούτα και λαχανικά ένα πορτοκάλι την ημέρα, παρουσιάζουν 20% λιγότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η κατανάλωση πορτοκαλιού προλαμβάνει ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καταρράκτης, η παχυσαρκία, η αρθρίτιδα και οι οφθαλμολογικές παθήσεις.

Το πορτοκάλι μειώνει τη χοληστερόλη λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά. Η πηκτίνη και η εσπεριδίνη μειώνουν τη χοληστερόλη, ενώ παράλληλα επιβραδύνουν και την απορρόφηση των λιπών από το σώμα.

Αξιοσημείωτη είναι και η δράση του κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αφού η περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο και εσπεριδίνη μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Κατ’ επέκταση το πορτοκάλι προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη λειτουργία της καρδιάς και στην διατήρηση της υγείας της.

Η επόμενη σημαντική δράση του είναι κατά της αρθρίτιδας και του πόνου στις αρθρώσεις και στους μύες. Επίσης, δρα προληπτικά κατά της εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η πιο γνωστή δράση του πορτοκαλιού είναι αυτή της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, απέναντι σε ιώσεις, στη γρίπη, στον ιό του έρπητα, σε μολύνσεις στόματος, καθώς και σε δερματικές μολύνσεις. Επίσης, εμποδίζει τη δημιουργία και εμφάνιση πέτρας στους νεφρούς.

Οι ευεργετικές του ιδιότητες, όμως, σε σταματούν εδώ. Τα πορτοκάλια βελτιώνουν τη διαύγεια και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς και τη σεξουαλική υγεία των ατόμων. Πιο συγκεκριμένα, το φυλλικό οξύ το οποίο περιέχει το πορτοκάλι είναι απαραίτητο για την προστασία του σπέρματος και την υγιή ανάπτυξή του.

Επιπλέον, το πορτοκάλι ανακουφίζει από συμπτώματα δυσκοιλιότητας, αποτρέποντας έτσι και την πρόκληση έλκους στομάχου. Φυσικά, είναι πολύ σημαντική και η ευεργετική του δράση στη στοματική κοιλότητα, καθώς αποτρέπει τη δημιουργία ελκών και τις περιοδοντικές νόσους.

Πηγή: Doctoranytime/blog

You may also like