Τονώνουμε το μεταβολισμό μας

Τρώγοντας τις σωστές τροφές, ασφαλώς!

Ο μεταβολισμός είναι αναμφίβολα μία σημαντική λειτουργία του σώματος, καθώς είναι εκείνος που “ρυθμίζει” τα επίπεδα ενέργειας που χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας. Ο μεταβολισμός, όμως, είναι ακόμη πιο σημαντικός επειδή σε αυτόν οφείλεται η καλή λειτουργία του σώματός μας, από την αναπνοή και την πέψη ως την κίνηση. Άρα; Άρα η καλή μας υγεία εξαρτάται κι από τον καλό μεταβολισμό. Και μπορεί αυτός να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς πολλοί είναι οι παράγοντες που τον επηρεάζουν, τα μέσα που εξασφαλίζουν το σωστό ρυθμό του είναι κοινά κι ένα από αυτά είναι κι η διατροφή. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές από τις τροφές που εξασφαλίζουν ένα σωστό μεταβολικό ρυθμό.

01 Πράσινο τσάι. Το δημοφιλές αφέψημα είναι πλούσιο σε κατεχίνες, μία ομάδα αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη μείωση του βάρους και που προφυλάσσουν τον οργανισμό από το διαβήτη τύπου ΙΙ. Αυτά τα αντιοξειδωτικά επίσης εμποδίζουν στις φλεγμονές που προκαλούν πρόωρη γήρανση και που προκαλούν την πρόσληψη βάρους. Το κυριότερο, όμως, είναι πως το πράσινο τσάι ενισχύει τη δράση της νεπριλυσίνης, μίας ορμόνης που στόχος της είναι η καύση του λίπους στο σώμα. Πίνεται ζεστό ή κρύο, ιδανικά χωρίς τεχνητά γλυκαντικά (βλ. αμαρτωλή ζάχαρη!), ενώ καλό είναι το βράδυ να το προτιμούμε decafeine για να μη διαταράσσεται ο ύπνος μας.

02 Καφές. Απίστευτο (;) κι όμως, αληθινό! Ο αγαπημένος μας καφές που μας ξυπνά κάθε πρωί με γεύση κι άρωμα “καίει” το αποθηκευμένο λίπος κι ενισχύει τη λειτουργία του μεταβολισμού. Φυσικά, ιδιαίτερο ρόλο παίζει η επιλογή ποιοτικού καφέ (με όσο το δυνατό λιγότερη χημική επεξεργασία) κι η αποφυγή ζάχαρης.

03 Αμύγδαλα. Η περιεκτικότητα των αμυγδάλων σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και Ω3 λιπαρά εγγυώνται τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα αμύγδαλα μπορούν να είναι σύμμαχος σε μία διατροφή για απώλεια βάρους, ενώ επίσης περιορίζουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Μπορούμε να τα προσθέσουμε στο πρωινό μας, σε ένα γευστικό ενδιάμεσο σνακ, αλλά μπορούμε να τα απολαύσουμε και σκέτα

04 Φακές. Μία έρευνα του 2016 από το νοσοκομείο St. Michael’s του Τορόντο κατέληξε στο συμπέρασμα πως μία δόση όσπρια (φακές, εν προκειμένω) την ημέρα βοηθά στην απώλεια βάρους και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Επιπλέον, χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, οι φακές ικανοποιούν το αίσθημα κορεσμού. Εκτός από σούπα, μπορούμε να τις προσθέσουμε σε σαλάτα ή να τις μαγειρέψουμε ως συνοδευτικό.

05 Σπανάκι. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες τονώνουν το μεταβολισμό και μας χορταίνουν. Μια μικρή χούφτα σπανάκι σε ένα smoothie ή σε σαλάτα, αν προτιμάτε, είναι αρκετή για να σας τονώσει μέσα στη μέρα. Εξυπακούεται πως μιλάμε για το φρέσκο σπανάκι, έτσι;

06 Κανέλα. Το γλυκό αυτό μπαχαρικό έχει αρκετές ιδιότητες που υποστηρίζουν την καλή μας υγεία. Μεταξύ άλλων εξισορροπεί τα επίπεδα της ινσουλίνης ώστε το σώμα να μην αποθηκεύει περιττό λίπος. Η κανέλα επίσης είναι πλούσια σε μαγγάνιο, το οποίο μεταβολίζει το λίπος και τους υδατάνθρακες. Κι είναι τόσο εύκολο να την εντάξουμε στις διατροφικές μας συνήθειες, ακόμη και στον πρωινό μας καφέ!

Τρώμε, λοιπόν, σοφά και χαρίζουμε στο σώμα μας την απαραίτητη γι’ αυτό ενέργεια ώστε να είμαστε υγιείς, δραστήριοι και (φυσικά) χαρούμενοι!

You may also like