Το μυστικό για να μην κλαίμε καθαρίζοντας κρεμμύδια

Ναι ναι… όλοι μας κλεισμένοι στο σπίτι, το μεγαλύτερό μας “πρόβλημα” είναι ότι τρώμε σχεδόν συνέχεια!

Ακόμα κι εγώ που με την κουζίνα δεν εχω πολύ καλές σχέσεις, κάθε μέρα κάτι μαγειρεύω και φυσικά το κρεμμύδι -που κάνει τόσο καλό στον οργανισμό μας- πρωταγωνιστεί συχνά… και φέρνει δάκρυα!

Και μπορεί τη στιγμή του μαγειρέματος… συγκινητική δεν τη λες, αλλά σίγουρα το δάκρυ το ρίχνεις, αν καθαρίζεις κρεμμύδια! 

Επιστημονικά, τα κρεμμύδια (Allium cepa) περιέχουν σουλφοξείδια αμινοξέων, δηλαδή αμινοξέα που έχουν σουλφοξείδια στις πλευρικές τους ομάδες, σχηματίζοντας σουλφενικά οξέα. Οι φλοιοί του κρεμμυδιού περιέχουν τα ένζυμα allinases, τα οποία διατηρούνται διαχωρισμένα από τα σουλφοξείδια αμινοξέων και καταλύουν τη διάσπασή τους. Όταν κόβετε ένα κρεμμύδι, σπάτε τα κύτταρα του, απελευθερώνοντας τα περιεχόμενά τους.

Και πόσα κόλπα δεν έχουμε δοκιμάσει προκειμένου να το αποφύγουμε. Άλλα πιάνουν κι άλλα όχι. Υπάρχει και άλλο ένα κόλπο με το οποίο μπορείτε να καθαρίσετε τα κρεμμύδια, χωρίς δάκρυα. Ποιο είναι αυτό;

Πριν κόψετε τα κρεμμύδια, τα βάζετε για λίγη ώρα στην κατάψυξη. Ίσα για να παγώσουν. Το αποτέλεσμα θα σας ξαφνιάσει.

Όμως υπάρχουν και μερικές ακόμα συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν, τις οποίες διαβάσαμε εδώ

  • Χρησιμοποιήστε κοφτερό μαχαίρι. Καθώς κόβετε το κρεμμύδι απελευθερώνονται τα ένζυμα. Όσο πιο κοφτερό είναι ένα μαχαίρι τόσα λιγότερα κύτταρα θα καταστρέψει, οπότε θα απελευθερωθούν και λιγότερα ένζυμα. Δηλαδή, λιγότερο κλάμα!
  • Μην κόψετε τη ρίζα του κρεμμυδιού. Στη ρίζα υπάρχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση ενζύμων.
  • Βρέξτε τα κρεμμύδια με νερό πριν ή και κατά το κόψιμο. Το νερό απορροφά το αέριο που παράγεται. H διαλυτότητα ή απορρόφηση ενός αερίου σε ένα υγρό υπακούει στο νόμο που διατύπωσε το 1803 ο Γουίλιαμ Χένρι.
  • Φορέστε προστατευτικά γυαλιά. Έτσι το αέριο, ενώ παράγεται κανονικότατα, δεν μπορεί να αντιδράσει με το υγρό των ματιών σας και δε θα νιώσετε το παραμικρό!
  • Τοποθετήστε κοντά σας ένα αναμμένο κερί. Το αέριο που βγαίνει από τα κομμένα κρεμμύδια τείνει να “βρεθεί” κοντά στη φλόγα, και κατά συνέπεια μακριά από τα μάτια σας.
  • Ανοίξτε τον απορροφητήρα. Απομακρύνει το αέριο από τα μάτια.

Θυμηθείτε αυτές τις συμβουλές για την επόμενη φορά που θα κόψετε κρεμμύδια!

Photo credits : @liefsvanstellaphotography (unsplash)

You may also like