Το μυστικό της μακροζωίας…

old beautiful womanΗ αποχή από το τσιγάρο, ο περιορισμός της καφεΐνης και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι μερικά από τα μυστικά της μακροζωίας, που πρέπει να ακολουθεί κανείς αν θέλει να… κλείσει έναν αιώνα ζωής!

Τα τελευταία 50 χρόνια, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία παρακολουθούσαν την υγεία και τον τρόπο ζωής 855 ανδρών, οι οποίοι είχαν γεννηθεί το 1913.

Δέκα από τους άντρες αυτούς έζησαν μέχρι τα 100.

Η μελέτη των ερευνητών αποκάλυψε μερικές ομοιότητες, ως προς τον τρόπο με τον οποίο έζησαν τη ζωή τους αυτοί οι αιωνόβιοι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η απόκτηση ενός ιδιόκτητου σπιτιού –περίπου στην ηλικία των 50 ετών- αποτελεί ένα δείκτη υψηλού βιοτικού επιπέδου, ενώ τόνισαν ακόμη τη σημασία της διατήρησης καλής σωματικής κατάστασης στη μέση ηλικία και την ύπαρξη μιας μητέρας, η οποία είχε ζήσει για αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, το 27% των συμμετεχόντων στην έρευνα έφτασε την ηλικία των 80 ετών, ενώ το 13% στα 90 έτη. Από τους θανάτους που σημειώθηκαν μετά την ηλικία των 80 ετών, το 42% οφειλόταν σε καρδιακές ασθένειες, το 20% σε μολύνσεις, το 8% σε εγκεφαλικό, ένα ακόμη 8% σε καρκίνο, το 6% σε πνευμονία και ένα 16% σε άλλες αιτίες.

«Ο μοναδικός σχεδιασμός μας έδωσε τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιβίωση μετά την ηλικία των 50 ετών» ανέφερε ο Dr Lars Wilhelmsen, που ασχολείται με τη συγκεκριμένη μελέτη τα τελευταία 50 χρόνια. «Οι συστάσεις μας για τους ανθρώπους, που επιθυμούν να ζήσουν μέχρι τα 100, είναι η αποχή από το κάπνισμα, η διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης και ο περιορισμός της πρόσληψης καφεΐνης σε τέσσερις καφέδες την ημέρα».

old loved couple«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη μια σχέση ανάμεσα στη μητρική μακροζωία –και όχι την πατρική- κάτι που συμπίπτει με τα συμπεράσματα προηγούμενων μελετών» πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι ο γενετικός παράγοντας φαίνεται μεν να παίζει σημαντικό ρόλο, ωστόσο είναι πιο αδύναμος από άλλους παράγοντες.

Δύο από τους αιωνόβιους εξαιρέθηκαν από την έρευνα, επειδή εμφάνισαν άνοια, ενώ ένας ακόμη για προσωπικούς λόγους. Από τους εναπομείναντες επτά, δύο ζούσαν στο σπίτι τους και πέντε σε οίκους ευγηρίας.

Κανένας από αυτούς δεν κάπνιζε, ενώ όλοι εμφάνιζαν καλή χρονική και χωρική νόηση, η οποία περιλαμβάνει την αίσθηση του χώρου και του χρόνου.

Επιπλέον, ήταν λεπτοί και είχαν καλή στάση σώματος.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scandinavian Cardiovascular Journal.

Τα μυστικά της… μακροζωίας

• Μην καπνίζετε

• Μην πίνετε πάνω από τέσσερις καφέδες τη μέρα

• Να είστε χαρούμενοι

• Διατηρήστε σε χαμηλά επίπεδα την αρτηριακή σας πίεση

old woman• Διατηρήστε υγιή επίπεδα χοληστερόλης

• Μητέρα που έζησε μέχρι (ή/και ξεπέρασε) τα 80 έτη

• Παραμείνετε αδύνατοι

• Αποκτήστε ιδιόκτητη κατοικία μέχρι την ηλικία των 50

• Σωστή στάση σώματος

Πηγή: newsbeast.gr

You may also like