Τονώστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας!

5998aea8c234f01c250ba3d727a836a7Έχουμε καταλάβει πλέον πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας να έχουν αυτοπεποίθηση και να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους. Η αυτοπεποίθηση τα βοηθά να νιώθουν ηρεμία, να προσπαθούν επιτύχουν καινούρια πράγματα αλλά, να μην το βάζουν κάτω όταν δεν τα καταφέρνουν με την πρώτη φορά, αλλά να κάνουν καλύτερες ή διαφορετικές επιλογές την επόμενη.

Βασικότερο όλων είναι να ακούμε τα παιδιά. Να ακούμε χωρίς κριτική διάθεση τι τα προβληματίζει. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε να βρουν τη λύση που χρειάζονται. Πολλές φορές όταν δεν καταφέρνουμε να πετύχουμε κάποιο στόχο μας, μας δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα και πολλοί έχουμε την τάση να γενικεύουμε αυτόν τον αρνητισμό. Το ίδιο κάνουν και τα παιδιά.

Από το «δεν κατάφερα κάτι» καταλήγουν στο «δεν μπορώ να καταφέρω τίποτα». Για παράδειγμα ένα παιδί που ίσως είναι αδύναμο σε ένα μάθημα στο σχολείο, πολύ εύκολα μπορεί να πει «δεν είμαι καλός μαθητής». Εκεί είναι που ο γονιός θα πρέπει ν’ ακούσει την αγωνία του και να του εξηγήσει πως είναι καλός μαθητής απλά στο συγκεκριμένο μάθημα χρειάζεται ν’ αφιερώσει περισσότερο χρόνο.

Εξίσου σημαντικό είναι να μην κάνουμε συγκρίσεις ανάμεσα στ’ αδέλφια. Πόσο μάλλον όταν είναι δίδυμα. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει τα δικά του ξεχωριστά προτερήματα όπως και αδυναμίες.

Ένας πολύ καλός τρόπος να τονώσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας είναι να μιλήσετε για εκείνα και να δείξετε πόσο τα καμαρώνετε και περήφανοι είστε σε τρίτους. Όταν τα παιδιά (όπως και οι μεγάλοι) σας ακούνε να μιλάτε θετικά για εκείνα σε τρίτους είναι πιο εύκολο να πιστέψουν πως αυτό που λέτε είναι αλήθεια.

dirty child dogΈνας πολύ καλός τρόπος να τονώσετε την αυτοπεποίθησή τους είναι να τους δείξετε πως τα εμπιστεύεστε. Αναθέστε τους κάποια δουλειά, όπως το να βάλουν φαγητό στο σκύλο. Με τέτοιες κινήσεις θα καταλάβουν πως τα θεωρείτε ικανά ν’ αναλαμβάνουν πράγματα και θα νοιώσουν πιο σίγουρα με τον εαυτό τους.

Ένας άλλος προφανής τρόπος είναι η επιβράβευση. Κάθε φορά που καταφέρνουν κάτι επιβραβεύστε τα και δείξτε τους πόσο περήφανοι είστε για εκείνα. Σιγά σιγά θα μάθουν να νοιώθουν περήφανα και τα ίδια για τον εαυτό τους.

Τέλος, πείτε τους και δείξτε τους πως η αγάπη σας για εκείνα είναι άνευ όρων και πως θα είστε δίπλα τους όποτε σας χρειάζονται σε καλές αλλά και σε δύσκολες στιγμές.

Πηγή: mytwins.gr, κείμενο από την 

You may also like