Το ύψος “βλάπτει” σοβαρά την υγεία

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet Oncology αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται κατά 16% για κάθε 10 εκατοστά ύψους.
Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ύψος 1.73 οι πιθανότητές του είναι 1,16 φορές περισσότερες από κάποιον με ύψος 1.63.

Μελέτη σε 1 εκατομμύριο γυναίκες

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ειδικοί από την Οξφόρδη παρακολούθησαν 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στη Βρετανία μεταξύ του 1996 και του 2001. Όπως προέκυψε, το μεγάλο ύψος συνδέεται με 10 καρκίνους – του παχέος εντέρου, του ορθού, του μαστού, του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του νεφρού καθώς και με το κακόηθες μελάνωμα, το λέμφωμα, το λέμφωμα non-Hodgkin και τη λευχαιμία.

Οι γυναίκες που ανήκαν στο πολύ ψηλό γκρουπ – είχαν ύψος άνω των 1,80 μέτρων – αντιμετώπιζαν 37% περισσότερες πιθανότητες για καρκίνο σε σύγκριση με εκείνες που ανήκαν στην κατηγορία του …μπιμπελό (με ύψος δηλαδή κάτω των 1,5 μέτρων).

Παρότι η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώθηκε στις γυναίκες, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η σύνδεση μεταξύ ύψους και καρκίνου, αφορά και τους άνδρες. Οι επιστήμονες συνδύασαν μάλιστα στοιχεία από 10 άλλες μελέτες και ανακάλυψαν παρόμοια σύνδεση μεταξύ …μεζούρας και καρκίνου και στους άνδρες.

Ο Benjamin Caims, μέλος της συγγραφικής ομάδας της μελέτης, δήλωσε:
«Οι ψηλότεροι άνθρωποι έχουν απλώς περισσότερα κύτταρα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες κάποια από αυτά να μετατραπούν σε καρκινικά». Όπως συνιστούν οι μελετητές μπορούμε να αλλάξουμε τη… «μοίρα» μας υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Πηγή: Περιοδικό Shape

You may also like