Το “4ever” μέσα από τη ματιά της Monica McShane

k-mag.gr: Θα θέλατε να μας περιγράψετε το χαρακτήρα που υποδύεστε στην ταινία “4ever”;
Monica McShane Η Κατερίνα, ο χαρακτήρας που παίζω στο 4ever είναι μια αμερικανίδα γυναίκα παντρεμένη με τον Ανδρέα, τον κολεγιακό έρωτα και επαγγελματικό της συνεργάτη, με τον οποίο έχει και δυο μικρά παιδιά. Είναι μια φιλόδοξη αρχιτέκτονας και μητέρα δυο παιδιών, που αντιμετωπίζει τη ζωή με έναν τρόπο σύγχρονο αλλά και παραδοσιακό θα έλεγα. Ακολουθεί πιστά αυτή την πορεία, η οποία πιστεύει πως θα την οδηγήσει στην ευτυχία: καριέρα, σύζυγος, παιδιά, κλπ. Η Κατερίνα δεν σταματά να σκέφτεται αυτή την προσέγγιση της ζωής, μέχρι τη στιγμή που κλονίζεται από την εξομολόγηση του Ανδρέα ότι δεν την αγαπά πια και θέλει διαζύγιο. Σε ολόκληρη την ταινία κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να τον κάνει να αλλάξει γνώμη, αρχικά με λογική συζήτηση και στη συνέχεια ακόμα και με καθαρή βία. Στο τέλος μόνο συνειδητοποιεί ότι ενδεχομένως ούτε εκείνη είναι ευτυχισμένη. Όμως ακριβώς όταν προθυμοποιείται να συμμορφωθεί και να συμφωνήσει δικαίως με τον Ανδρέα, εκείνος αλλάζει γνώμη και μένουν μαζί. Κατά κάποιον τρόπο αυτό θα μπορούσε να είναι ένα αίσιο τέλος, αν κάποιος πιστεύει ότι θα προοδεύσουν ατομικά προκειμένου να είναι ευτυχισμένοι μαζί. Ωστόσο στο τέλος της ταινίας, μας δημιουργείται η έντονη εντύπωση ότι μένουν μαζί από φόβο.

k-mag.gr: Ποια ήταν η έμπνευσή σας (η δική σας και του Γιώργου Πυρπασόπουλου) για την ταινία “4ever”;
Monica McShane Ο Γιώργος είχε παίξει σε αυτήν τη θεατρική παράσταση στο Λονδίνο και έτσι γνωρίζαμε και οι δυο για αυτή. Για πολύ καιρό λέγαμε ότι θα θέλαμε να κάνουμε ένα μεγάλο έργο μαζί κι έτσι ο Γιώργος πρότεινε το 4ever. Το καστ είναι μικρό και οι τοποθεσίες λίγες, θετικά στοιχεία για μια παραγωγή χαμηλού προϋπολογισμού. Ξεκινήσαμε την προ-παραγωγή στο τέλος του καλοκαιριού και μέσα σε ένα ή δυο μήνες είχαμε αρχίσει ήδη τα γυρίσματα. Ήταν αρκετά ευχάριστο να οργανώνεις πραγματικά και να θέτεις σε εφαρμογή κάτι αντί να μιλάς απλά για την οργάνωση και τη λειτουργία του.

k-mag.gr:Αναγνωρίσατε σημεία του εαυτού σας στην ταινία; Στο ρόλο σας;
Monica McShane Όταν ένας ηθοποιός εξελίσσει έναν χαρακτήρα, είτε στο θέατρο είτε στον κινηματογράφο, ο χαρακτήρας δεν έχει δημιουργηθεί στο κενό. Ακόμα κι αν ο ηθοποιός δεν έχει βιώσει ακριβώς τα γεγονότα που έχει βιώσει ο χαρακτήρας, ο ηθοποιός χρησιμοποιεί τον εαυτό του: την εμπειρία του, την έρευνά του, την παρατηρητικότητά του, τη διαίσθησή του, για να ερμηνεύσει το ρόλο. [quote_left]Δεν μπορώ να διαχωρίσω τον εαυτό μου από κάθε ρόλο που παίζω, και θα υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να αναγνωριστούν ότι είναι Μόνικα. Αλλά βέβαια για ποια Μόνικα μιλάμε; Τη Μόνικα του κοινού, τη Μόνικα στην ιδιωτική της ζωή, την αδελφή Μόνικα, την κόρη Μόνικα, την εκπατρισμένη Μόνικα, τη γυναίκα Μόνικα, τη φοιτήτρια Μόνικα. Καταλαβαίνεις τι εννοώ; [/quote_left]

k-mag.gr:Θα μπορούσατε να χαρακτηρίσετε τον εαυτό σας ως τύπος “4ever”;
Monica McShane Θα έλεγα ότι είμαι ένας τύπος 4ever, από την άποψη ότι είμαι ο εαυτός μου 4ever.

k-mag.gr:Αυτό είναι σημαντικό και νομίζω το πιο δύσκολο, να είσαι πάντα ο εαυτό σου, ειδικά στο επάγγελμά σας. Αλήθεια, πόσο δύσκολο ήταν να δουλεύετε με ένα μέλος της οικογένειάς σας;
Ήταν οικείο και έτσι ο κώδικας της επικοινωνίας ήταν ενισχυμένος χάρη σ’ αυτή την οικειότητα.

k-mag.gr:Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας για να μάθαινε ποια είναι αυτή η γυναίκα που ήρθε στα ξαφνικά να ζήσει στην Ελλάδα;
Monica McShane Θα περιέγραφα τον εαυτό μου ως μια έξυπνη, ευαίσθητη, περίεργη, αποφασιστική και αρκετά αισιόδοξη γυναίκα με πολύ χιούμορ.

k-mag.gr:Πόσο δύσκολο είναι να δουλεύετε σε μια ξένη χώρα, και ειδικά στην Ελλάδα;
Monica McShane Ως ηθοποιός είναι δύσκολο να δουλεύεις οπουδήποτε κι αν είσαι. Υπάρχουν τόσο πολλοί ηθοποιοί σε σχέση με το ποσοστό εργασίας που υπάρχει. Και επίσης, περισσότερες γυναίκες από άνδρες και λιγότεροι ρόλοι γυναικών από ό,τι ανδρών. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερες γυναίκες συγγραφείς που να γράφουν για γυναίκες. Ως ξένη εργαζόμενη τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, το καλό είναι ότι είμαι ένα μεγάλο ψάρι σε μια μικρή λίμνη, εννοώντας ότι υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι σαν εμένα που αγωνίζονται για ρόλους που ταιριάζουν σε ξένους ή για ρόλους που κατά κάποιον τρόπο είναι «διαφορετικοί». Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία της δουλειάς, τουλάχιστον στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, είναι για ηθοποιούς που μοιάζουν με τον κανόνα. Μια ξένη προφορά μπερδεύει το όλο θέμα. Το ίδιο ισχύει και στο Χόλιγουντ. Όλοι εκείνοι οι ξένοι ηθοποιοί που εμφανίζονται έχουν έναν καθηγητή φωνητικής που συνεργάζεται μαζί τους έτσι ώστε να ακούγονται σαν Αμερικανοί. Από την άλλη πλευρά, στο θέατρο τα πράγματα είναι πιο ευέλικτα. Η συμμετοχή μου στους Αιδοιου Μονολόγους (Vagina Monologues) στο θέατρο του Νέου Κόσμου και στο Badminton μου έδωσε τη δυνατότητα να παίξω στα ελληνικά χωρίς να χρειάζεται να ακούγομαι σαν να έχω γεννηθεί εδώ.
[quote_right]Προς το παρόν θέλω το μέλλον μου να είναι εδώ στην Ελλάδα. Θέλω να είμαι σε αυτή την όμορφη χώρα για όσο μπορώ να εκφράζομαι δημιουργικά. Ελπίζω ότι θα καταφέρω να συνεχίζω να βρίσκω δουλειά, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα, και να μένω σε ένα μέρος που να το θεωρώ σπίτι μου.[/quote_right]
k-mag.gr:Ήταν δύσκολο να προσαρμοστείτε στην ελληνική νοοτροπία;
Monica McShane Στην αρχή της ζωής μου στην Αθήνα, ήταν δύσκολο. Μου πήρε λίγο καιρό να νιώσω ασφαλής με τη γλώσσα και έτσι ήμουν ιδιαίτερα ευαίσθητη στη διαφορετική νοοτροπία, καθώς ήθελα να έχω μάθει ελληνικά μια μέρα πριν πατήσω το πόδι μου σε αθηναϊκό έδαφος!!( Χαχαχα…) Ήμουν πραγματικά σκληρή με τον εαυτό μου, κάτι που με άγχωνε και στη συνέχεια πιθανότατα δεν με άφηνε να χαλαρώσω αρκετά, έτσι ώστε να εμπεδώσω αυτή τη δύσκολη γλώσσα. Νομίζω ότι μόλις πήρα το κολάι στα ελληνικά, δεν έπαιρνα πια τα πράγματα τόσο προσωπικά όσο στην αρχή. Το μόνο πράγμα που δεν μπορώ ακόμα να βγάλω από το μυαλό μου είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τα σκυλιά. Έχω σκύλο, μεγάλωσα με σκυλιά και τα λατρεύω, αλλά υπάρχουν τόσο πολλοί που τα φοβούνται και έτσι δεν μπορείς να τα έχεις μαζί σου στο μετρό, κάτι που είναι πολύ άβολο.

k-mag.gr:Σας λείπει η χώρα σας; Και τι σας λείπει περισσότερο;
Monica McShane Μου λείπει πολύ η οικογένειά μου, αλλά μιλάμε στο τηλέφωνο, επικοινωνούμε μέσω διαδικτύου και τους επισκέπτομαι μια ή δυο φορές το χρόνο. Δεύτερον, μου λείπουν οι τηγανίτες, το μπέικον και το σιρόπι σφενδάμου για πρωινό. Απλά δεν μπορώ να τα βρω εδώ. Έχω προσπαθήσει να δοκιμάσω από πρωινά ξενοδοχείων, αλλά τίποτα δε συγκρίνεται με ένα αμερικάνικο πρωινό με τηγανίτες στο μέγεθος ενός τεραστιου πιάτου γεμάτες σιρόπι και μπέικον στο πλάι. Τρίτον- ο χώρος. Θυμάμαι έναν καλό φίλο μου στο Λονδίνο, που μεγάλωσε στις ΗΠΑ, και πριν λίγα χρόνια μου έλεγε πόσο πολύ του έλειπε ο χώρος που προσφέρουν οι ΗΠΑ, και τότε δεν μπορούσα να μπω σ’ αυτή τη συχνότητα, καθώς δεν πίστευα ότι το Λονδίνο ήταν στριμωγμένο. Αλλά κατοικώντας στην Αθήνα, το καταλαβαίνω και μου λείπει κι εμένα αυτή η άνεση χώρου. Αχ, οι χαρές του περιπάτου στο πεζοδρόμιο, χωρίς να πέφτεις πάνω σε ένα δέντρο, μια πινακίδα, ένα αυτοκίνητο / μηχανή / σκαλωσιά, καταλαβαίνεις.

k-mag.gr:Ζείτε στο κέντρο της Αθήνας; Τι σας αρέσει να κάνετε στις ελεύθερες ώρες σας;
Monica McShane Ναι ζω στο κέντρο της Αθήνας και την αγαπώ. Ζω σε έναν ήσυχο δρόμο με πολύ πράσινο και κοντά σε τόσο πολλά πράγματα. Μου αρέσει πολύ να περπατώ από το σπίτι μου οπουδήποτε κι αν πηγαίνω. Είναι τόσο βολικό. Στον ελεύθερό μου χρόνο μου αρέσει να πηγαίνω σινεμά και θέατρο αλλά και σε μπαρ και καφετέριες για μουσικές παραστάσεις. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές και παλιομοδίτικες μπάντες στην Αθήνα. Το περασμένο έτος κόλλησα με τα ρεμπέτικα. Υπάρχουν ορισμένοι πραγματικά ταλαντούχοι νέοι Έλληνες τραγουδιστές και μουσικοί που παίζουν στην Αθήνα και τα νησιά το καλοκαίρι και απολαμβάνω μια νύχτα καλού ελληνικού φαγητού με ρακί και ζωντανά ρεμπέτικα.

k-mag.gr:Αν είχατε την ευκαιρία να διαφημίσετε την Ελλάδα στο εξωτερικό, τι θα λέγατε σε ένα βίντεο ή αν γράφατε ένα άρθρο;
Monica McShane Εφόσον έχω επισκεφθεί πολλά νησιά: Εύβοια, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Ύδρα, Αίγινα, Τζια, Σέριφο, Σίφνο, Κίμωλο, Πολύαγο, Αμοργό, Ικαρία, Σαντορίνη, Καστελόριζο και Κρήτη, θα έλεγα απλά ότι δεν μπορεί να πάει κάτι στραβά με τα ελληνικά νησιά.

k-mag.gr:Και ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Βλέπετε το μέλλον σας εδώ στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;
Monica McShane Προς το παρόν θέλω το μέλλον μου να είναι εδώ στην Ελλάδα. Θέλω να είμαι σε αυτή την όμορφη χώρα για όσο μπορώ να εκφράζομαι δημιουργικά. Ελπίζω ότι θα καταφέρω να συνεχίζω να βρίσκω δουλειά, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα, και να μένω σε ένα μέρος που να το θεωρώ σπίτι μου.

Απόδοση: Κατερίνα Κωνσταντοπούλου

You may also like