Τρώτε έντομα, κάνουν καλό

BugsΧαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία. Φθηνά στην παραγωγή τους, φιλικά προς το περιβάλλον. Αυτά είναι τα έντομα, που αποτελούν το νέο όπλο του ΟΗΕ ενάντια σε μερικά από τα πιο σοβαρά προβλήματα του αναπτυσσόμενου, καθώς και του ανεπτυγμένου κόσμου: τη μόλυνση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την ανεργία και την πείνα.
Οι ακρίδες, τα σκαθάρια, τα μυρμήγκια και άλλα γνωστά ή άγνωστα έντομα πρωταγωνιστούν στην έκθεση που παρουσίασε χθες στη Ρώμη ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία. Μέσα σε 200 σελίδες, ειδικοί επιστήμονες του ΟΗΕ υπερτονίζουν τα οφέλη των βρώσιμων εντόμων – όπως τα ονομάζουν – στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο και το κυριότερο στην υγιεινή σίτιση εκατομμυρίων ανθρώπων που λιμοκτονούν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, υπάρχουν περίπου 900 είδη εντόμων στο ζωικό βασίλειο που μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν τροφές όπως το ψάρι και το κόκκινο κρέας. Αλλωστε, προσθέτουν, ήδη περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, κυρίως στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, τα χρησιμοποιούν καθημερινά στην κουζίνα τους.
1337256000000.cached

Τα περισσότερα βρώσιμα έντομα, αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού με σκοπό να ενθαρρυνθεί η εκτροφή τους, «βρίσκονται παντού και αναπαράγονται γρήγορα». Πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο και συνάμα μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, τα βρώσιμα έντομα «είναι πολύ ωφέλιμα ως διατροφικό συμπλήρωμα σε παιδιά που υποσιτίζονται», υπογραμμίζουν ακαδημαϊκοί βιολόγοι, οι οποίοι ανέλυσαν τη διατροφική αξία τους και συστήνουν ανεπιφύλακτα: «Τρώτε έντομα». Κάποια από αυτά, όπως ορισμένα είδη σκαθαριών, μερμηγκιών, γρύλων και ακρίδων, προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό σχεδόν την ίδια ποσότητα πρωτεϊνών με το άπαχο κόκκινο κρέας και το ψάρι. Για την ώρα, δεν έχει εξακριβωθεί – αλλά ερευνάται – η διατροφική αξία των αρθροπόδων, όπως οι αράχνες και οι σκορπιοί.

[quote_right]Στην Αφρική, τέσσερα μεγάλα μπουκάλια του νερού γεμάτα ακρίδες μπορεί να κοστίζουν έως και 15 ευρώ.[/quote_right]
Πέραν της διατροφικής τους αξίας, όμως, τα βρώσιμα έντομα συμφέρουν και οικονομικά. Βρίσκονται παντού και εκτρέφονται εύκολα αφήνοντας πίσω τους πολύ μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Συγκριτικά με τα ζώα της κτηνοτροφίας, τα έντομα χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και παράγουν λιγότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Οσο για εκείνους που ορκίζονται πως δεν θα έβαζαν ποτέ στο στόμα τους έντομα, οι επιστήμονες του Οργανισμού απαντούν πως ενδεχομένως να τα έχουν ήδη δοκιμάσει χωρίς να το γνωρίζουν – δεδομένου μάλιστα πως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ζήτηση για φυσικές χρωστικές στα τρόφιμα.

ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΛΙΚΕΡ. Ηδη, για παράδειγμα, η κόκκινη χρωστική που παράγεται από το αποξηραμένο σώμα άπτερων θηλυκών εντόμων του είδους κοχινίλη χρησιμοποιείται σε γνωστό ιταλικό απεριτίφ και σε γιαούρτι με γεύση φράουλας διεθνούς γαλακτοβιομηχανίας.

Σε μια προσπάθεια να κάμψουν τις δυτικές «προκαταλήψεις», οι επιστήμονες του ΟΗΕ σημειώνουν πως υπάρχουν μέρη του κόσμου όπου κάποια έντομα θεωρούνται εξαιρετικές λιχουδιές και οι λάτρεις τους πληρώνουν αδρά για να τα γευτούν.

Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

You may also like