Τόνος: Αξίζει μία θέση στη διατροφή μας και ως κονσέρβα;

Μπορεί πάντα το φρέσκο προϊόν να είναι προτιμότερο … Όμως στην περίπτωση του τόνου μπορεί να πει κανείς πως έχουμε το “ελεύθερο” να επιλέξουμε και την κονσέρβα. Άλλωστε είναι μία οικονομική λύση και προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε συνταγή – από σαλάτες και σάντουιτς μέχρι μακαρονάδες. Και βεβαίως κάθε άλλο παρά μας στερεί απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Όμως όπως συμβαίνει και με άλλες τροφές, η κονσέρβα τόνου που μας προσκαλεί από το ράφι του σούπερ μάρκετ έχει μερικά “dos & dont’s”.

Το καλό είναι πως…

               … αυξάνεται η πρόσληψη πρωτεΐνης.

Ο βασικός ρόλος των πρωτεϊνών στη διατροφή μας είναι πως, όπως κι οι φυτικές ίνες, μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Ως αποτέλεσμα , καταναλώνουμε λιγότερες (περιττές θερμίδες). Κατά βάση, μία κονσέρβα τόνου σε λάδι προσφέρει περίπου 46,6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Μία αντίστοιχη συσκευασία τόνου σε νερό μας παρέχει 31,7 γραμμάρια. Με δεδομένο πως σε μισό κιλό του βάρους μας αναλογούν 0,36 γραμμάρια πρωτεΐνης… Τότε αυτή η συσκευασία μας προσφέρει ένα μεγάλο ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

               … ενισχύεται η όραση και η εγκεφαλική λειτουργία.

Όπως κι ο σολομός, έτσι κι ο τόνος είναι ένα λιπαρό ψάρι πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά. Τα Ω-3 λιπαρά έχουν αποδείξει εδώ και πολύ καιρό μέσω ερευνών πως έχουν ουσιαστική επίδραση στην ενίσχυση της μνήμης και της εγκεφαλικής λειτουργίας εν γένει. Ακόμη έχει αποδειχθεί πως τα Ω-3 μειώνουν τις φλεγμονές που σχετίζονται με οφθαλμικές παθήσεις.

               Προσοχή, όμως, γιατί…

               … μπορεί να αυξηθεί το βάρος.

 Είναι αναμφισβήτητα τα οφέλη που μας παρέχει ο τόνος, έστω και σε κονσέρβα. Αν προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ισορροπημένο το βάρος μας χρειάζεται μέτρο όταν ο συσκευασμένος τόνος διατηρείται σε λάδι. Ο λόγος; Σε 28 γραμμάρια τόνου που διατηρείται σε λάδι αντιστοιχούν 56 θερμίδες και 2 γραμμάρια λιπαρών… Στην ίδια ποσότητα τόνου που διατηρείται σε νερό αντιστοιχούν 36 θερμίδες και μόλις ένα γραμμάριο λιπαρών.

               … πιθανώς και να μας “φουσκώσει”.

Όποια συσκευασία τόνου κι αν επιλέξει κάποιος, είναι βέβαιο πως αυτή θα περιέχει νάτριο. Αν δεν ελέγχεται η πρόσληψή του, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Ανεξάρτητα του αν ο τόνος διατηρείται σε νερό ή λάδι, κάθε συσκευασία περιέχει το ένα τέταρτο της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε νάτριο. Αν και το νάτριο είναι απαραίτητο ώστε να εξισορροπούνται τα υγρά του σώματος, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί στο να μην υπερβαίνουμε το ημερήσιο όριο. Μπορούμε, όμως, να συνδυάζουμε τον τόνο με τροφές όπως αγγούρι, σπαράγγια και ντομάτες ώστε να ισορροπείται το νάτριο που προσλαμβάνουμε.

               … η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση λόγω υδράργυρου.

 Ο υδράργυρος περιέχεται στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός κι ο τόνος κι όταν αυτοί καταναλώνονται μία φορά την εβδομάδα, δεν υπάρχει κίνδυνος. Εντούτοις, αν κι ο τόνος σε κονσέρβα περιέχει σαφώς λιγότερο υδράργυρο, και πάλι πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή, καθώς σε υπερβολική ποσότητα, ο υδράργυρος συμπεριφέρεται ως νευροτοξίνη. Οι ειδικοί μάλιστα συστήνουν να προτιμούμε τα προϊόντα που αναφέρουν τον τόνο ως “light” προκειμένου να καταναλώνουμε τόνο άφοβα μία φορά την εβδομάδα.

               Επιγραμματικά, καλό είναι να υπάρχει τόνος σε κονσέρβα καθώς είναι προσιτός οικονομικά και εύκολος να προστεθεί σε κάθε συνταγή, αλλά όπως και με κάθε άλλη τροφή ισχύει το “παν μέτρον άριστον”.

               Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: unsplash.com/@armkntjnd

You may also like