Φάτε σοκολάτα…. κάνει καλό στην καρδιά

black chocolate1Σύμφωνα με μια μετανάλυση, των μεγαλύτερων κι εγκυρότερων μελετών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αποδεικνύεται ότι η σοκολάτα προστατεύει την καρδιά μας! Με τη συμμετοχή πάνω από 114.000 ασθενών με καρδιακά προβλήματα, το περιοδικό της Ιατρικής Βρετανικής Επιθεώρησης, παρουσίασε τα πλέον ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το λατρεμένο μας γλυκό.

Η ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Cambridge, παρατήρησε ότι καταναλώνοντας πάνω από 2 σοκολάτες την εβδομάδα, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής έως και 30%. Χωρίς περιορισμούς στο είδος (γάλακτος, λευκή, μαύρη), τα ενθουσιώδη νέα απενοχοποιούν το πιο αγαπητό έδεσμα μικρών και μεγάλων.

Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι μερικοί από τους ασθενείς που επωφελήθηκαν, εμφάνισαν αυξημένα ποσοστά σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκίας. Όμως, ακόμη και για αυτό, οι ειδικοί έχουν τη λύση! Προτείνουν, λοιπόν, την παρασκευή ενός νέου τύπου σοκολάτας, με λιγότερη ζάχαρη και λίπος, αλλά το ίδιο απολαυστική. Ωστόσο, τονίζουν ότι η παραγωγή και διανομή της είναι θέμα του εμπορίου κι όχι της ίδιας της ιατρικής.

Μέχρι τότε, συνιστούν την κατανάλωση 2 σοκολατών εβδομαδιαίως, αρκεί να κάνουμε τις ανάλογες προσαρμογές στη δίαιτά μας. Πιο συγκεκριμένα, προτείνουν να μην συνδυάζονται με άλλα γλυκά και λιπαρά φαγητά, ενώ θα πρέπει να προσέχουμε το βάρος μας και να ελέγχουμε το σάκχαρό μας τακτικά.

Δεν είναι τυχαίο που πολλές γενιές έχουν εκτιμήσει και τονίσει τα οφέλη της. Λίγο πολύ όλοι μάθαμε από μαμάδες και γιαγιάδες ότι η σοκολάτα δίνει γρήγορα ενέργεια, τονώνει και ζεσταίνει, καταπολεμά το άγχος, βοηθά στη μνήμη και φτιάχνει αμέσως τη διάθεση.

Αξίζει να σας υπενθυμίσω ότι στην Ελλάδα η σοκολάτα ήρθε από τον “Παυλίδη” την περίοδο του Ά Παγκοσμίου πολέμου. Πολλά χρόνια νωρίτερα, είχε γίνει το αγαπημένο ποτό της Ευρωπαϊκής ελίτ, με διάφορα είδη από ροφήματα, μπάρες μέχρι και γλυκά να παρασκευάζονται από καβουρδισμένους ή αλεσμένους σπόρους κακάο. Και πριν από αυτό, τα κακαόδεντρα ανακαλύφθηκαν και αξιοποιήθηκαν από τους αρχαίους πολιτισμούς των Αζτέκων και των Μάγια, 1500 χρόνια πίσω. Μάλιστα, υπήρχε η πεποίθηση ότι ένας θεός έφερε σπόρους κακάο από τον παράδεισο, πάνω στο φως του αυγερινού, και τους πρόσφερε στους ανθρώπους για να τους χαρίσει δύναμη και σοφία.
Τόσα χρόνια, τόσες γενιές και τώρα οι επιστήμονες, κάτι ξέρουν. Από εμένα, ένα μένει να πω… Απολαύστε ελεύθερα!

Πηγή:εδώ

You may also like