Φροντίζουμε τον εαυτό μας ψυχή τε και σώματι

Πότε ήταν η τελευταία φορά που απολαύσατε ένα αφρόλουτρο; Ή που “ταξιδέψατε’ μ’ ένα βιβλίο; Ή που χαλαρώσατε με την αγαπημένη σας μουσική; Ακριβώς, είναι πράγματα που ναι μεν κάνουμε, αλλά στην πραγματικότητα δεν τα ζούμε. Εν μέρει λογικό, αν αναλογιστεί κανείς τους ρυθμούς της ζωής μας ώστε να προλάβουμε προθεσμίες και να διεκπεραιώσουμε τις υποχρεώσεις μας.

Σίγουρα είναι καλό να θέλουμε να είμαστε παραγωγικοί στη δουλειά μας, αλλά είναι βασικό να θυμόμαστε πως αυτό επιτυγχάνεται πιο εύκολα όταν φροντίζουμε τον εαυτό μας. Άλλωστε όταν στερεύουμε από ενέργεια και διάθεση, αυτό δεν έχει αντίκτυπο μόνο στη δουλειά μας, αλλά και στις σχέσεις μας με τους κοντινούς μας ανθρώπους.

Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε μία καλή κατάσταση νου και σώματος.

01 Φροντίζουμε το σώμα μας:

Α. Βγαίνουμε για τρέξιμο ή έστω έναν περίπατο. Ακόμη κι η ήπια γυμναστική μπορεί να περιορίσει τα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν στρες.

Β. Κάνουμε λίγη yoga. Οι ρυθμικές αναπνοές κι οι διατάσεις που εκτελούνται κατά τις ασκήσεις μπορούν να μας χαλαρώσουν και να αναπληρώσουν τη χαμένη μας ενέργεια.

Γ. Παίρνουμε έναν υπνάκο. Ακόμη και το μισάωρο κατά το οποίο έστω θα κλείσουμε τα μάτια μας μπορεί να μας ανανεώσει.

  Δ. Τρώμε το αγαπημένο μας φαγητό/επιδόρπιο. Μπορεί να θέλουμε να διατηρήσουμε (ή να υιοθετήσουμε) τη συνήθεια της υγιεινής διατροφής, αλλά πού και πού καλό είναι να μη στερούμαστε τελείως κάτι που μας αρέσει. Επιπλέον, η διαδικασία της προετοιμασίας της αγαπημένης μας γεύση μπορεί να μας χαλαρώσει απ’ ό,τι μας ανησυχεί.

   Ε. Κάνουμε ένα αφρόλουτρο – ΧΩΡΙΣ χρονικούς περιορισμούς. Μπορεί το ντους να είναι γρήγορο και πρακτικό, αλλά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα δικαιούμαστε να “μουλιάσουμε” στη μπανιέρα. Αν προσθέσουμε και άλατα και αιθέρια έλαια, τότε το αφρόλουτρο γίνεται μία αναζωογονητική εμπειρία.

  02 Για το πνεύμα:

  Α. Διαλογισμός. Έστω και δέκα λεπτά μέσα στη βαβούρα της ημέρας μπορούν μας ωφελήσουν. Αφιερώνουμε λίγο χρόνο σε αναπνευστικές ασκήσεις και “καθαρίζουμε” το μυαλό μας.

Β. Ξεκαθαρίζουμε την ψηφιακή μας “ζωή”. Διαγράφουμε άχρηστα e-mails και “απομακρυνόμαστε” από ανθρώπους που πιθανώς έχουν αρνητική επίδραση επάνω μας.

Γ. Πετάμε ό,τι αντικείμενα μας είναι πλέον άχρηστα. Ο,τιδήποτε έχει συσσωρευτεί στο σπίτι και δεν έχει λόγο ύπαρξης εκεί, μπορεί να βρει την έξοδο!

Δ. Κάνουμε μία “γενική” στο σπίτι. Μπορεί να ακούγεται εξαντλητικό, αλλά είναι ακόμη καλύτερα όταν επιστρέφουμε στο καθαρό και συγυρισμένο μας σπίτι!

03 Για την ψυχή:

Α. Επικοινωνούμε με ένα (ή και περισσότερους) κοντινό μας άνθρωπο και βγαίνουμε για φαγητό. Γιατί για φαγητό; Γιατί το φαγητό προσδίδει περισσότερη σημασία κι αξία στην ιεροτελεστία της κοινωνικής επαφής από έναν “σύντομο” καφέ.

Β. Περνάμε λίγο χρόνο μόνοι μας. Ειδικά όταν νιώθουμε την πίεση “στον κόκκινο”, λίγος χρόνος με τον εαυτό μας και μόνο μπορεί να μας βοηθήσει να καθαρίσει ο νους μας και να αντιμετωπίσουμε νηφάλια τις όποιες καταστάσεις.

Γ. Διαβάζουμε ένα βιβλίο. Και μόνο που μπαίνουμε στη διαδικασία να δημιουργήσουμε τις εικόνες και τα πρόσωπα που περιγράφει ο συγγραφέας, το μυαλό μας απομακρύνεται απ’ όσα μας αγχώνουν και το είναι μας ηρεμεί.

  Δ. Φτιάχνουμε μία λίστα με όσα πετύχαμε. Αντί να αγωνιούμε για όσα δεν καταφέραμε, δεν είναι καλύτερα να επικεντρωθούμε σε όσα έχουμε κατακτήσει; Η έκφραση ευγνωμοσύνης για όσα έχουμε πετύχει προσφέρουν μεγαλύτερη αίσθηση γαλήνης.

Ε. Γράφουμε ημερολόγιο. Η καταγραφή όσων αισθανθήκαμε μέσα στη μέρα είναι αποδεδειγμένα μία καλή μέθοδος ώστε να αποφορτίζουμε τις όποιες εντάσεις. Φυσικά έτσι αποφεύγονται και τα ξεσπάσματα σε ανθρώπους που πιθανώς δεν έχουν σχέση με το άγχος μας.

Στ. Ακούμε μουσική. Δε λένε τυχαία πως η μουσική ημερεύει και τα πιο άγρια θηρία! Ακόμη κι αν δεν έχουμε ιδέα ποιος τύπος μουσικής είναι ο πιο κατάλληλος, υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία επιλογών και προτάσεων σε πλατφόρμες όπως το Spotify. Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η ορχηστρική μουσική δωματίου.

Επιγραμματικά… αναζωογονώντας το σώμα και το νου μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ευκολότερα κάθε πρόκληση με αισιοδοξία κι ενέργια!

You may also like