Χάστε βάρος… τρώγοντας το πρωινό σας!

Τρεις λόγοι για να μην το παραλείψετε ποτέ ξανά

Θα βαρεθείτε να το διαβάζετε από μένα, αλλά εγώ δε θα βαρεθώ να το γράφω. Το πρωινό είναι τοπ πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας μας. Θα (ξανα)θυμίσω λοιπόν το λαϊκό ρητό “το πρωί τρώμε σα βασιλιάδες, το μεσημέρι σαν αστοί και το βράδυ σαν φτωχοί”. Γιατί;

Στην προσπάθειά τους κάποιοι να χάσουν βάρος, προσπερνούν το πρωινό γεύμα με το σκεπτικό “αν φάω λιγότερο μέσα στη μέρα θα καταναλώσω λιγότερες θερμίδες”. Αυτή η παράλειψη, όμως, είναι που στη διάρκεια της μέρας δημιουργεί λιγούρες κι άρα στρεφόμαστε σε ανθυγιεινά σνακ για να ξεγελάσουμε την πείνα μας είτε τρώμε μεγάλες ποσότητες γευμάτων. Το πρωινό, όμως, εκτός του ότι προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε δυναμικά τη μέρα μας, συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια βάρους, Πώς;

01 Ενισχύει το μεταβολισμό. Παραλείποντας το πρωινό, ο μεταβολισμός λειτουργεί πιο υποτονικά κι άρα εξοικονομείται λιγότερη ενέργεια στο σώμα μας. Έρευνες επισημαίνουν πως όσοι τρώνε πρωινό συνήθως χάνουν βάρος κι έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι. Επίσης όσοι είναι πιστοί στο πρωινό τους γεύμα συνηθίζουν να εξασκούνται πιο συχνά. Άρα; Δεν προσπερνάμε το πρωινό και φροντίζουμε να το απολαμβάνουμε χωρίς να βιαζόμαστε!

02 Η πρωτεΐνη μειώνει την επιθυμία για γλυκά. Η υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών σε τροφές όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα αυγά (τροφές που συνήθως αποτελούν μέρος του πρωινού γεύματος) προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό. Επομένως είναι λιγότερο πιθανό στη διάρκεια της ημέρας να αναζητήσουμε “παρηγοριά” σε γλυκά ή καφέδες με επεξεργασμένα σάκχαρα και (εννοείται) πολλές περιττές θερμίδες.

03 Οι φυτικές ίνες ικανοποιούν το αίσθημα κορεσμού και κάνουν την κοιλιά επίπεδη. Τα δημητριακά (ιδίως τα ολικής άλεσης) και τα φρέσκα φρούτα είναι ιδανικές επιλογές για το πρωινό μας γεύμα ακριβώς επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Αυτές όχι μόνο μας χορταίνουν (άρα αποφεύγεται το ενδεχόμενο ένοχου “τσιμπολογήματος” μέσα στη μέρα) αλλά μειώνει και το φούσκωμα που συνδέεται με τη δυσκοιλιότητα κι άρα η “κοιλίτσα” περιορίζεται και γίνεται πιο επίπεδη.

Αν μέσα στους στόχους σας για τη νέα χρονιά είναι η υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών στη διατροφή σας, νομίζω πως με το πρωινό γεύμα κάνετε μία καλή αρχή!

You may also like