“Χτίζουμε” αυτοπεποίθηση… τρέχοντας!

Επτά λόγοι για να φορέσουμε τα αθλητικά μας!

Η άμεση οπτική επαφή ή ένα χαμόγελο σιγουριάς είναι αδιαμφισβήτητες μέθοδοι που μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή μας. Σημαντικό ρόλο, όμως, παίζει και μία συνήθεια που έχουν πολλοί: το τακτικό τρέξιμο! Έχουμε πει πολλές φορές πως η γυμναστική (ειδικά το τρέξιμο) προσφέρει άπειρα πνευματικά οφέλη, με την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης να είναι ένα από αυτά. Πώς;

01 Μειώνεται η νευρικότητα. Το άγχος είναι η πιο κοινή μορφή ψυχολογικής διαταραχής, είτε πρόκειται για ήπια μορφή είτε για πιο προχωρημένη. Με το τρέξιμο (και τη γυμναστική, εν γένει), δημιουργούνται νέα εγκεφαλικά κύτταρα κι επομένως μεγαλύτερη επιφάνεια του εγκεφάλου αποκτά αίσθηση ηρεμίας. Κι η ηρεμία είναι βάση για να νιώθουμε σίγουροι για τον εαυτό μας!

02 Βοηθούν κι οι στόχοι μας κατά τη γυμναστική. Είτε θέλουμε να τρέξουμε κάθε φορά λίγα μέτρα παραπάνω στη διαδρομή μας είτε προετοιμαζόμαστε για κάποιο event μαραθωνίου, οι στόχοι μας επηρεάζουν το αίσθημα ικανοποίησης κι άρα ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας.

03 Βελτιώνεται άμεσα η διάθεσή μας. Πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται στο τρέξιμο ώστε να αποβάλλουν το stress και παρατηρούν μία άμεση ανακούφιση. Σύμφωνα με το dr. Michael Otto, καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, η σχέση ανάμεσα στη γυμναστική και τη διάθεση είναι έντονη. Συνήθως παρατηρείται βελτίωση της διάθεσής μας μέσα σε πέντε λεπτά μετά από μία μέτριας έντασης εκγύμναση. Τι σημαίνει αυτό; Καλύτερη διάθεση, άρα αυτοπεποίθηση στο full!

04 Είναι ακόμα καλύτερα όταν γυμναζόμαστε από νεαρή ηλικία. Σε έρευνα όπου συμμετείχαν κορίτσια ηλικίας μεταξύ έντεκα και δεκατριών ετών, παρατηρήθηκε πως η γυμναστική βελτίωσε την αυτοπεποίθησή τους, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα ακόμη και να εξελιχθούν σε υπέρβαρα άτομα.

05 Βελτιώνεται η μνήμη. Ουκ ολίγες έρευνες συμπεραίνουν πως η γυμναστική επηρεάζει θετικά τις γνωστικές λειτουργίες. Η αερόβια άσκηση όχι μόνο προστατεύει από τον εκφυλισμό (κι άρα τη γήρανσή του) αλλά βελτιώνει και τις λειτουργίες του. Όταν, λοιπόν, ενισχύουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και που ανακαλούμε γνώσεις και μνήμες, ενισχύουμε και την αυτοπεποίθησή μας.

06 Καλύτερη η ποιότητα του ύπνου μας. Η έλλειψη ύπνου μας κάνει να “υπολειτουργούμε”. Κι όταν δε νιώθουμε παραγωγικοί, χάνουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Μία εκγύμναση μέτριου ή εντονότερου ρυθμού μπορεί να βελτιώσει ακόμη και κατά 65% την ποιότητα του ύπνου μας κι άρα να είμαστε πιο λειτουργικοί, δημιουργικοί και δραστήριοι μέσα στη μέρα.

07 Είναι ακόμη καλύτερα όταν γυμναζόμαστε σε εξωτερικούς χώρους. Σε αντίθεση με πολλές μορφές γυμναστικής, το τρέξιμο γίνεται (κατά βάση έξω). Η γυμναστική σε μέρη με πράσινο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης κι ενισχύει την αυτοπεποίθηση σε σύγκριση με το τρέξιμο στο μηχανικό διάδρομο.

Ακόμα να φορέσετε τα αθλητικά σας για να κατακτήσετε τον κόσμο;;;

You may also like