Χταποδοκεφτέδες

ΥΛΙΚΑ: ( Για 30-35 τεμάχια )
 1 κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
 2 φλ. τσ. ψίχα από άσπρο ψωμί
 ½ φλ. τσ. κόκκινο κρασί
 2 κ. σ. ξίδι
 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
 1 κ. σ. ρίγανη
 ελάχιστο αλάτι
 2 φλ. τσ. αλεύρι για το τηγάνισμα
 φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
 1 σφηνάκι ούζο
 2-3 φλ. τσ. σπορέλαιο για το τηγάνισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Καθαρίζετε το χταπόδι, αφαιρώντας το στόμα, τα μάτια, την άμμο και το μελάνι που είναι συγκεντρωμένα μέσα στην κουκούλα του.

xatpodokeftedes1Όταν θέλετε να φτιάξετε τους χταποδοκεφτέδες, περνάτε το χταπόδι λίγο-λίγο από το μούλτι για να το «κιμαδοποιήσετε». Μπορείτε να ψιλοκόψετε το χταπόδι με δύο κοφτερά μαχαίρια, αλλά απαιτείται αρκετός χρόνος και δεξιοτεχνία.
Τοποθετείτε το ψιλοκομμένο χταπόδι σ’ ένα ψιλό τρυπητό και το αφήνετε να στραγγίξει όλα τα υγρά του.
Μουσκεύετε το ψωμί με το κρασί, το ούζο και το ξίδι. Το στύβετε καλά, ώστε να είναι εντελώς στεγνό και το προσθέτετε στο μείγμα του χταποδιού μαζί με το κρεμμύδι, τη ρίγανη, το αλάτι ( με προσοχή) και το πιπέρι. Αν το μείγμα σας είναι αραιό, προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι. Πλάθετε τους κεφτέδες, τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε άφθονο σπορέλαιο.

Τοποθετείτε τους χταποδοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίσουν το λάδι τους. Σερβίρονται ζεστοί ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν θέλετε μπορείτε να τους σερβίρετε παρέα με μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας.

Συνοδέψτε τους με ένα ουζάκι.

Υ.Γ. Μην ακολουθείτε πιστά καμία συνταγή- παρά μόνο αν σας κάνει κέφι-Βάλτε τη δική σας έμπνευση και τότε το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο…

You may also like