Χταπόδι με πατάτες παρέα με ντομάτα και μάραθο

Χρόνος παρασκευής και ψησίματος : περίπου 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ: ( Για 5-6 μερίδες )

> 1 ολόκληρο χταπόδι κοντά στο 1 κιλό
> 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
> 1 κουτί ντομάτα κονκασέ
> 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
> 1 φύλλο δάφνης
> Αλάτι
> 5-6 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
> 1 φλ. ελαιόλαδο
> 8-10 κόκκους πιπέρι
> 1 σφηνάκι ούζο ή 1 ποτήρι λευκό κρασί

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι με το μισό ελαιόλαδο, τη δάφνη και τους κόκκους πιπεριού . Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά, μέχρι το χταπόδι να αρχίσει να τρυπιέται με ένα πιρούνι. Δεν θέλουμε να έχει ψηθεί τελείως, πρέπει να κρατάει λίγο. Το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και κρατάμε τα υγρά που έχει βγάλει.

OCTAPUS POTATOESΣτην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τις πατάτες και το χταπόδι, τα φέρνουμε μερικές βόλτες και σβήνουμε με το ούζο ή το κρασί. Μετά από λίγο προσθέτουμε την ντομάτα, το ζωμό που έχουμε κρατήσει από το χταπόδι, αλάτι ( με προσοχή λόγω χταποδιού ) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν οι πατάτες. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε και το μάραθο, ανακατεύουμε προσεκτικά και το αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε με ζυμωτό ψωμί.

Σε κατσαρόλι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη και την κανέλλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Ο χρόνος μετράει αφού το σιρόπι πάρει βράση.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, ξεδιπλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας τα ένα-ένα με πινέλο. Αδειάζουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα άλλα μισά φύλλα επαναλαμβάνοντας την επάλειψη με το βούτυρο ή τη μαργαρίνη. Κόβουμε τα φύλλα που εξέχουν και διπλώνουμε προς τα μέσα. Βουτυρώνουμε καλά τις γωνίες και τις άκρες και ψήνουμε στον αέρα στο τελευταίο ράφι του φούρνου για 1 ώρα περίπου, μέχρι το φύλλο να ροδίσει καλά. Το βγάζουμε απ το φούρνο και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Περιμένουμε να το ρουφήξει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Υ.Γ. Μην ακολουθείτε πιστά καμία συνταγή- παρά μόνο αν σας κάνει κέφι-Βάλτε τη δική σας έμπνευση και τότε το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο…

You may also like