Χόρτα τσιγαριαστά με αβγό ποσέ

Τώρα που πέφτουν οι πρώτες βροχές κάνουν την εμφάνισή τους στις λαϊκές αγορές και τα πρώτα χορταράκια. Διαλέξτε διάφορα είδη, προσθέστε φρέσκα μυρωδικά, προμηθευτείτε φρέσκο ψωμί και μην τσιγκουνευτείτε καθόλου το ελαιόλαδο. Αν έχετε όρεξη κόψτε και ένα κομμάτι τυρί για να συνοδέψετε αυτό το πιάτο…

Χρόνος παρασκευής : 30-35 λεπτά

[check_list]

  • Θα χρειαστείτε μία μεσαία κατσαρόλα για τα χόρτα και μία μικρότερη για τα αβγά.

[/check_list]
ΥΛΙΚΑ:
 1 κιλό διάφορα χόρτα καθαρισμένα και πλυμένα, κομμένα σε χοντρά κομμάτια ( σπανάκι, σέσκουλα, ζοχούς… )
 1 μεγάλο πράσο κομμένο σε ροδέλες
 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
 ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
 ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
 Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
 Χυμό από ½ λεμόνι
 Αλάτι
 Πιπέρι
 ½ φλ. και 4 κ.σ. ελαιόλαδο
 4 ή 8 αβγά
 3 κ.σ. ξύδι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Σε μέτρια φωτιά ζεστάνετε το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και μαράνετε το πράσο και τα κρεμμυδάκια για 5-8 λεπτά. Κατόπιν αρχίστε να προσθέτετε σιγά- σιγά τα χόρτα, ανακατεύετε και όταν αρχίσουν να μαραίνονται συνεχίζετε με τα υπόλοιπα. Όταν τελειώσουν τα χόρτα προσθέστε τα φρέσκα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώστε τη φωτιά και σκεπάστε με το καπάκι.
Αφήστε τα να γιαχνιστούν για 10 λεπτά το πολύ, ξεσκεπάστε την κατσαρόλα προσθέστε το χυμό λεμονιού και αποσύρετε από τη φωτιά.
Βάλτε νερό στη μικρή κατσαρόλα και όταν αρχίσει να κοχλάζει (χρησιμοποιήστε το βραστήρα για πιο γρήγορο και με λιγότερη ενέργεια αποτέλεσμα) ρίξτε το ξίδι.

Σπάστε τα αβγά σε ένα μπολ και προσθέστε τα στο νερό που βράζει. Καλύτερα να τα βάζετε ένα ένα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Αφήστε τα 2-3 λεπτά το πολύ και βγάλτε τα με μια τρυπητή κουτάλα. Σερβίρετε τα χόρτα και από πάνω βάλτε το αβγό ( ή τα αβγά ) μια κουταλιά της σούπας φρέσκο ελαιόλαδο, αλάτι και φρέσκο πιπέρι. Σπάστε τον κρόκο και αφήστε τον να τρέξει πάνω στα μυρωδάτα χόρτα.

Υ.Γ. Μην ακολουθείτε πιστά καμία συνταγή- παρά μόνο αν σας κάνει κέφι-Βάλτε τη δική σας έμπνευση και τότε το γευστικό αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο…

You may also like