Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την απολέπιση…

Αν ονειρεύεστε βελούδινο και μαλακό δέρμα, τα απολεπιστικά είναι εδώ για να σας βοηθήσουν. Η απολέπιση ή η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας από την εξωτερική επιφάνεια του δέρματος μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους. Είτε φυσικά, με διάφορα προϊόντα και αξεσουάρ που προορίζονται γι’αυτό το σκοπό και υπάρχουν στο εμπόριο, είτε με χημικές μεθόδους, οι οποίες και εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο από τους δερματολόγους.

Τα χημικά απολεπιστικά έχουν συστατικά όπως το άλφα και το βήτα υδροξυ οξύ, το γαλακτικό οξύ, το γλυκολικό οξύ ή το σαλικυλικό οξύ – τα οποία και λειτουργούν για να διαλύσουν απαλά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Η μηχανική ή χημική απολέπιση του δέρματός σας, αφαιρεί το νεκρό στρώμα του δέρματος αυξάνοντας τη διείσδυση άλλων προϊόντων που τοποθετείτε στην επιφάνεια του δέρματος ώστε να ενισχύετε την απορρόφησή τους από το δέρμα. Επιπλέον, επειδή αφαιρείτε τα θαμπά, νεκρά κύτταρα του δέρματος, βοηθάει το δέρμα σας να δείχνει φωτεινότερο και πιο λαμπερό.

Εάν έχετε ξηρή επιδερμίδα, αποφύγετε τα προϊόντα με υψηλές ποσότητες αλκοόλ. Αναζητήστε απολεπιστικά προϊόντα που περιέχουν ενυδατικά συστατικά όπως το έλαιο καρύδας, το βούτυρο shea ή το ceramide. Δεδομένου ότι το δέρμα σας τείνει να είναι ξηρό, θα πρέπει η εφαρμογή να γίνεται μόνο μία έως δύο φορές την εβδομάδα ακολουθούμενη από μια ισχυρή ενυδατική κρέμα.

Το λιπαρό δέρμα έχει μεγαλύτερη ανοχή, συνεπώς μπορείτε να την απολεπίζετε μέχρι πέντε φορές την εβδομάδα ανάλογα με το προϊόν. Θα πρέπει να αναζητήσετε προϊόντα που περιέχουν άλφα ή βήτα οξέα, σαλικυλικά ή γλυκολικά οξέα. Η ενυδάτωση μετά την απολέπιση είναι εξαιρετικής σημασίας ακόμα και σε αυτό τον τύπο επιδερμίδας γιατί θέλει προσοχή. Εάν στεγνώσετε το δέρμα σας υπερβολικά, μπορεί να του προκαλέσετε ερυθρότητα και ερεθισμό. Μπορεί ακόμη και να διεγείρετε την αύξηση της παραγωγής λιπαρότητας, καθώς το σώμα σας ανταποκρίνεται στην υπερβολική ξηρότητα.

Το κανονικό δέρμα μπορεί να απολεπιστεί δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Και ενώ έχει τις περισσότερες επιλογές, εάν το παρακάνετε, θα προκαλέσετε περισσότερη βλάβη παρά καλό. Τα χημικά προϊόντα που περιλαμβάνουν κοκκώδη ζάχαρη, θρυμματισμένα φρούτα και ελαφρές ποσότητες οξέων θεωρούνται ιδανικά. Ξεκινήστε αραιά και δείτε πως ανταποκρίνεται το δέρμα σας.

Οι δερματολόγοι συμβουλεύουν:

·      Λέμε όχι στην υπερβολική απολέπιση. Εάν το κάνετε, το δέρμα σας μπορεί να γίνει κόκκινο και να αρχίσει να ξεφλουδίζει.

·      Εάν έχετε χρόνια ή κυστική ακμή ή το δέρμα έχει ήδη φλεγμονή, τα απολεπιστικά προϊόντα είναι πιθανό να το ερεθίσουν ακόμα περισσότερο. Συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας πριν από οποιαδήποτε χρήση τους.

·      Να ενυδατώνετε πάντα το δέρμα σας, μετά την απολέπιση, γιατί πρέπει να αναπληρώνετε την υγρασία που μόλις αφαιρέσατε.

·      Εξετάστε τα προϊόντα φροντίδας του δέρματος που χρησιμοποιείτε. Ορισμένα (ακόμα και τα φαρμακευτικά), μπορεί να προκαλέσουν στο δέρμα σας ερεθισμό ή ξεφλούδισμα. Σε αυτή τη περίπτωση σταματήστε τη χρήση του και απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας.

You may also like