Όλα όσα πρέπει να κάνουμε μετά τη γυμναστική μας

Όσο σημαντική είναι η τακτική άσκηση, εξίσου απαραίτητη είναι και η διαδικασία που την ακολουθεί, δηλαδή η αποκατάσταση. Κι όταν μιλάμε για αποκατάσταση εννοούμε το χρόνο που δίνουμε στο σώμα μας να χαλαρώσει αλλά και να διατηρηθεί σε ενδυνάμωση. Αν, λοιπόν, νομίζεις πως γυμναστική είναι μόνο ο ιδρώτας που στάζει κι ανάσα που προσπαθείς να επανακτήσεις μετά την προσπάθεια, ευκαιρία να μάθεις τι πρέπει να κάνεις ώστε να μην πάει χαμένη όλη αυτή η προσπάθεια – και βεβαίως για να αποφύγεις προβλήματα τραυματισμών αργότερα!

               Μετά τη γυμναστική σου μην παραλείπεις…

               … τις διατάσεις.

Δε θα σταματήσω να το λέω: Οι διατάσεις δεν είναι απαραίτητες μόνο για να προετοιμάσουμε το σώμα για την έντονη δραστηριότητα που θα ακολουθήσει… Αλλά και για να του επιτρέψουμε να επανέλθει ομαλά στους φυσιολογικούς του ρυθμούς.

               … να πίνεις νερό.

Γνωρίζουμε καλά πως ο ιδρώτας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη σωματική άσκηση κι αυτό σημαίνει πως το σώμα μας έχει ανάγκη να επανεφοδιαστεί με νερό. Το νερό βοηθά στην εξισορρόπηση των καρδιακών παλμών αλλά εξασφαλίζει και την ομαλή αποκατάσταση των μυών – δηλαδή δε θα νιώθεις λίγο αργότερα πως “πονάς λες κι έφαγες ξύλο”! Κι επειδή με τον ιδρώτα “χάνουμε” κι ηλεκτρολύτες απαραίτητους για τη μυϊκή και νευρική λειτουργία του σώματος. Οπότε μπορούμε να πιούμε κι έναν χυμό πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο.

               … να κάνεις και λίγο μασάζ.

Επειδή δε γίνεται κάθε μέρα να κάνεις αμέσως μετά ένα επαγγελματικό μασάζ… Μη διστάσεις να επενδύσεις σε ένα foam roller, μία μπάλα μασάζ ή ακόμη και μία ειδική συσκευή για να φροντίσεις τους μύες που έχουν καταπονηθεί από την προπόνησή σου. Έτσι θα εξασφαλίσεις πως θα είσαι εξίσου λειτουργικός και ακόμη κι η ιδέα του να κάνεις την κίνηση και να κατέβεις τις σκάλες δε θα σε τρομάζει!

               … κάνε ένα ντους.

Ειδικά αν φοράμε στενά ρούχα κατά την προπόνησή μας. Αυτά πολύ εύκολα γεμίζουν μέσω του ιδρώτα με βακτήρια που μπορούν να επηρεάσουν την επιδερμίδα μας φράζοντας τους πόρους της. Ένα ντους θα τα απομακρύνει, ενώ ταυτόχρονα θα χαλαρώσει και τους μύες μας.

               … να καταναλώσεις τροφές με μαγνήσιο.

Σε συνέχεια του προηγούμενου tip για τη σωστή ενυδάτωση post-workout… Ένα σνακ ή ένας χυμός πλούσιος σε ηλεκτρολύτες θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε τον πιθανότητα να ταλαιπωρηθούμε λίγο αργότερα με κράμπες και μυϊκούς πόνους. Το μαγνήσιο είναι ένας ισχυρός ηλεκτρολύτης και η μπανάνα είναι ίσως το πιο διάσημο σνακ αναπλήρωσης ηλεκτρολυτών. Αν πάλι είσαι κάπως γλυκατζής, και λίγη μαύρη σοκολάτα μπορεί εξίσου να κάνει θαύματα!

               … τις πρωτεΐνες.

Είναι απολύτως απαραίτητες για την μυϊκή αποκατάσταση. Σε συνδυασμό με τους υδατάνθρακες διατηρούν τα επίπεδα γλυκογόνων στον οργανισμό ώστε να διατηρηθεί η ενέργεια του νευρικού συστήματος. Όσο για τη σωστή τους κατανομή στο πιάτο μας, υπολογίζουμε δύο τρίτα της μερίδας να είναι υδατάνθρακες και το ένα τρίτο πρωτεΐνη. Βεβαίως, προτιμούμε υγιεινούς υδατάνθρακες όπως δημητριακά και σιτηρά ολικής άλεσης, βρώμη και φυσικά φρούτα και λαχανικά.

               … να αφιερώνουμε λίγα λεπτά σε διαλογισμό.

Η φράση “νους υγιής εν σώματι υγιεί” πρέπει να γίνει motto όταν μιλάμε για το ευ ζην. Ναι, γυμναζόμαστε για να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τη σωματική μας υγεία. Όμως στην ουσία είναι αλληλένδετη με την πνευματική μας. Με λίγα λεπτά διαλογισμού (ακόμη και μερικές ασκήσεις αναπνοών αρκούν) καλλιεργείται η ενσυνειδητότητά μας και μας επιτρέπουν να εστιάσουμε στους στόχους για την ευζωία μας.

               … να αναπναυόμαστε.

Κι όταν λέμε “ανάπαυση” ναι, εννοούμε τον ύπνο. Είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκουραστεί το σώμα, να αναπτυχθεί μυϊκή μάζα, να κάψουμε λίπος…Και να προετοιμαστούμε για την επόμενη προπόνησή μας. Ανεξάρτητα, λοιπόν, του αν γυμναζόμαστε νωρίς το πρωί ή το απόγευμα, ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος θα συμβάλλει στους μακροχρόνιους στόχους μας.

               Να θυμάσαι πως ό,τι κάνουμε μετά την προπόνηση για να δώσουμε χρόνο στο σώμα να αναπληρώσει αντοχές κι ενέργεια δεν την κάνει μόνο πιο αποτελεσματική (και λιγότερο επίπονη). Στην ουσία είναι ένας τρόπος να αποκτήσουμε σταδιακά πιο υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής.

               Πηγή: FitOn

Featured image: unsplash.com/@averieclaire

You may also like