Όλα όσα συμβαίνουν με τη λήξη της αντισυλληπτικής αγωγής

               Πολλές γυναίκες στρέφονται στην αντισυλληπτική αγωγή είτε για να αποκλείσουν για ένα διάστημα μία πιθανή εγκυμοσύνη είτε για άλλους ιατρικούς λόγους – κυρίως για εξισορρόπηση της περιόδου ή/και άλλων ορμονικών διαταραχών. Επομένως, έρχεται κάποια στιγμή που αυτή η αγωγή θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Όπως, όμως, συμβαίνει με οποιαδήποτε ορμονική θεραπεία, έτσι και με τη διακοπή της αντισυλληπτικής αγωγής είναι λογικό το σώμα μας να βιώσει ορισμένες μεταβολές. Τι μπορεί να μας τύχει;

               01 Καθυστέρηση. Οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν άμεση εμφάνιση περιόδου σε πολύ μικρό διάστημα από τη στιγμή που θα σταματήσουν τη χρήση αντισυλληπτικών. Ωστόσο, σε άλλες γυναίκες μπορεί η περίοδός τους να ξεκινήσει ακόμη και σε τρεις μήνες μετά την αγωγή. Αυτό των διάστημα των τριών μηνών είναι το ανώτατο φυσιολογικό προκειμένου οι ρυθμοί του σώματος να επανέλθουν. Σε περίπτωση, όμως, που παρέλθει κι αυτό το τρίμηνο χωρίς έμμηνο ρύση, καλό είναι να συμβουλευόμαστε το γυναικολόγο μας.

               02 Συμπτώματα προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Πολλές γυναίκες στρέφονται στα αντισυλληπτικά για να ανακουφίσουν τους πόνους, τις κράμπες, το φούσκωμα κι άλλα συμπτώματα που προηγούνται της περιόδου. Με τη διακοπή της αγωγής, είναι πολύ πιθανό τα συμπτώματα να επιστρέψουν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες που περιέχονται στα αντισυλληπτικά χάπια εκτός του ότι ισορροπούν τον κύκλο της εμμήνου, περιορίζουν και τα ανάλογα ορμονικά συμπτώματα. Οπότε ναι, θα είναι δύσκολο να αποφύγουμε τους πόνους και τις μεταπτώσεις στη διάθεσή μας!

               03 Περίοδος με διάρκεια και περισσότερη ροή. Ενόσω χρησιμοποιούμε αντισυλληπτικά σκευάσματα, οι περίοδοί μας χαρακτηρίζονται από λιγότερη ροή και ενίοτε μικρότερη διάρκεια. Λόγω των ορμοννικών αλλαγών στο σώμα, όμως, μετά τη λήξη της αγωγής, αυτό μπορεί να αλλάξει. Είναι σίγουρα κάπως ενοχλητικό, αλλά δε χρειάζεται ανησυχία – είναι απόλυτα φυσιολογικό, εκτός κι αν αυτό συμβαίνει για πάνω από τρεις κύκλους.

               04 Η απώλεια βάρους δεν είναι εγγυημένη. Γενικότερα η πεποίθηση πως η αντισυλληπτική αγωγή συνοδεύεται κι από αύξηση βάρους δεν είναι απόλυτη. Οπωσδήποτε και μπορεί κατά περιπτώσεις να παρατηρηθεί κατακράτηση υγρών στο σώμα, αλλά το βάρος εξαρτάται κι από τις συνήθειές μας – κακά τα ψέμματα, αν δεν κινούμαστε καθημερινά και δεν τρεφόμαστε σωστά, δε μας φταίει απόλυτα και το χάπι!

               05 Πιθανώς να αυξηθεί η libido. Πολλές γυναίκες αναφέρουν πως ενόσω χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά χάπια, είχαν μειωμένη διάθεση για sex, λόγω της ελαφριάς ξηρότητας που αυτά δημιουργούν στον κόλπο. Με τη λήξη της αγωγής ο κόλπος πλέον λιπαίνεται φυσικά, επομένως κι η διάθεσή μας βελτιώνεται (διπλής!)!

               06 Εγκυμοσύνη. Κι όμως, μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα μετά την ολοκλήρωση της αντισύλληψης. Με τη λήξη της αγωγής και με τις ορμόνες να δημιουργούν νέα επίπεδα, η ωορρηξία μπορεί να επέλθει πολύ σύντομα. Πολλές φορές μπορεί η έλλειψη περιόδου μετά την αντισύλληψη να οφείλεται ακριβώς στο γεγονός πως έχει γίνει ήδη σύλληψη. Αν, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούμε να θέλουμε να ασταματήσουμε την αγωγή και μία εγκυμοσύνη δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μας, τότε θα πρέπει να συμβουλεθούμε το γυναικόλογο μας για κάποια άλλη μέθοδο αντισύλληψης.

               Σε κάθε περίπτωση, για οποιαδήποτε μεταβολή στη φαρμακευτική μας αγωγή (είτε μιλάμε για έναρξη αυτής ή λήξη της), συζητάμε πρώτα με το γυναικολόγο μας – είναι ο πιο αρμόδιος που θα μας κατευθύνει ανάλογα με τις ανάγκες μας.

You may also like