Όσα πρέπει να προσέχουμε στον πυρετό του παιδιού

Ξεκινήσαμε ήδη να διανύουμε την περίοδο των κρυολογημάτων και της γρίπης και βεβαίως οι μητέρες θα προσπαθήσουν να προφυλάξουν τα παιδιά τους. Εντούτοις, πάντα υπάρχει η πιθανότητα το παιδί μας να “κολλήσει” ένα κρύωμα από ένα συμμαθητή του στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό. Και είναι λογικό ο πυρετός που το παιδί θα παρουσιάσει να ανησυχήσει τη μητέρα, ειδικά αν αυτή έχειλάβει πρόσφατα το ρόλο. Η αλήθεια όμως είναι πως όλα τα παιδιά κάποια στιγμή θα περάσουν από μία μικρή περίοδο με πυρετό όσο κι αν προσέχουμε. Για το λόγο αυτό ακριβώς καλό είναι να γνωρίζουμε πότε πρέπει να είμαστε σ’ επιφυλακή και πότε ο πυρετός δεν είναι λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.

               Ως πυρετό χαρακτηρίζουμε την αντίδραση του σώματος που ανεβάζει τη θερμοκρασία του πάνω από τους 38°C. Η ανώτατη φυσιλογική θερμοκρασία του σώματος είναι οι 37°C, ενώ το ιδανικό είναι το γνωστό 36,6°C. Φυσικά, αναλόγως με την ηλικία, το βάρος κι άλλους παράγοντες, η ιδανική θερμοκρασία μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

               Στην περίπτωση που το παιδί ανεβάσει πυρετό, δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας αν…

  • … αυτός δε διαρκεί πάνω από πέντε μέρες κι η συμπεριφορά του παιδιού είναι φυσιολογική – έχει όρεξη, ενυδατώνεται κανονικά κι έχει διάθεση για παιχνίδι κι απλά εμφανίζεται λίγο πιο κουρασμένο από το σύνηθες. Αν, όμως ο πυρετός δεν υποχωρεί μετά από πέντε μέρες τότε πρέπει να το ελέγξει ο παιδίατρος.
  • … ο πυρετός είναι έως 39°C για παιδιά ηλικίας από τριών μηνών έως τριών ετών κι έως 40°C για μεγαλύτερα παιδιά. Μπορεί οι αριθμοί να ακούγονται τρομακτικοί, όμως είναι συνήθεις και συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία.
  • … ο πυρετός κυμαίνεται μεταξύ 38°C και 39°C έπειτα από πρόσφατο εμβολιασμό. Αυτός ο πυρετός μπορεί να εμφανμιστεί αλλά συνήθως δε διαρκεί για πάνω από 48 ώρες. Ωστόσο, αν μετά τον εμβολιασμό είναι πάνω από 39°C και δεν υποχωρεί μετά από δύο ημέρες, τότε πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω από το γιατρό.

               Πότε πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια;  

               01 Αν πρόκειται για βρέφος νεότερο των τριών μηνών. Ο πυρετός είναι η μόνη αντίδραση του παιδιού σε μία σοβαρότερη πάθηση. Επίσης, στα νεογνά η απότομη πτώση της θερμοκρασίας κάτω από 36,5°C χρήζει ιατρικής παρακολούθησης.

               02 Ο πυρετός δεν υποχωρεί με αντιπυρετικά και η θερμοκρασία του ξεπερνά τους 40°C.

               03 Το παιδί είναι ληθαργικό, δεν τρώει και δεν ενυδατώνεται αρκετά. Αν ένα μωρό δεν αλλάζει τουλάχιστον τέσσερις πάνες τη μέρα ή αν ένα μεγαλύτερης ηλικίας παιδί δεν ουρεί κάθε οκτώ ή δώδεκα ώρες, τότε πιθανώς έχει επηρεαστεί από αφυδάτωση λόγω του πυρετού.

               Αν εξαιτίας του πυρετού το παιδί χάσει τις αισθήσεις του ή αν παρατηρηθούν σπασμοί, γυρνάμε το παιδί στο πλάι, δε βάζουμε τίποτα στο στόμα του και καλούμε αμέσως άμεση βοήθεια.

               Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα του πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, εφόσον ο πυρετός του παιδιού μας προβληματίζει δε διστάζουμε ποτέ να αναζητήσουμε συμβουλή από τον παιδίατρο ή τη μαία μας.

               Πηγή: Cleveland Clinic

               Photos: Cleveland Clinic & Baby Center

You may also like