Ώρα για Oscar-ικό DVD: The Godfather (Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου)

Βράδυ Κυριακής έφτασε και το αφιέρωμά μας στα Oscarsσυνεχίζεται αδιάκοπα! Είναι η ιδανική περρίοδος για να γνωρίσουμε καλύτερα ταινίες που άφησαν εποχή κι απόψε ταξιδεύουμε στο χρόνο για μία από αυτές. Ο λόγος για μία ταινία – ορόσημο στην ιστορία του σινεμά που ακόμη και σήμερα έχει αναρίθμητους “πιστούς”!

               Ο Don Vito Corleone (Marlon Brando) είναι ο πατριάρχης μίας από τις μεγαλύτερες οικογένειες μαφίας της Νέας Υόρκης. Πολλοί είναι εκείνοι που τον σέβονται και άλλοι τόσοι που τον φοβούνται (άλλωστε ενίοτε ο σεβασμός προκύπτει από το φόβο) και γι’ αυτό συχνά θα βρεθεί να δέχεται αιτήματα για “εξυπηρετήσεις”. Όταν, όμως, πέφτει θύμα απόπειρας δολοφονίας, αυτό σημαίνει πολύ απλά εκδίκηση, την οποία και ο μικρότερος γιος του Don Vito, Michael (Al Pacino) είναι αποφασισμένος να πάρει, παρά το γεγονός πως είχε αποφασίσει να μην εμπλακεί ποτέ στην “οικογενειακή επιχείρηση”. Και βέβαια, ο πόλεμος στους δρόμους της Νέας Υόρκης δε θα αργήσει να ξεσπάσει…

               Ο “Νονός” βασίζεται στο ομότιτλο best seller μυθιστόρημα του Mario Puzo, ο οποίος και συνεργάστηκε με τον Francis Ford Coppola για τη μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη, ενώ ο Coppolaαναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία της ταινίας.

               Ο “Νονός” έχει μία αξιόλογη ιστορία όχι μόνο σε επίπεδο μυθοπλασίας, αλλά και σε ό,τι αφορά την όλη παραγωγή. Ο Coppolaκι ο Puzo δούλεψαν αρχικά χώρια στο σενάριο, με τον καθένα να ετοιμάζει το δικό του προσχέδιο. Κι ήρθε η ώρα της παραγωγής. Ο Coppola επιλέγει λιγότερο μοντέρνες για την εποχή τεχνικές καθώς επιθυμούσε να δώσει στο θεατή την αίσθηση πως δεν παρακολουθεί απλά μία ταινία, αλλά έναν πίνακα ζωγραφικής με κίνηση. Επίσης, προκειμένου να αποδώσει την ψυχολογία κάθε χαρακτήρα, “έπαιξε” πάρα πολύ με το φωτισμό, ενώ επίσης επέλεξε σχεδόν στρατηγικά τα σκηνικά του για να δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα σκοτεινή και συνάμα εκφραστική.

               Πρόκειται για μία ταινία που εστιάζει αποκλειστικά στα πρόσωπα που βιώνουν την πορεία της οικογένειας Corleone κι ο Coppola καταφέρνει να κάνει τους θεατές να αισθανθούν μία εμπάθεια για αντικειμενικά αντιπαθητικούς χαρακτήρες – ποιος θα ήθελε δίπλα του μαφιόζους; Η ύπαρξη αντικρουόμενων χαρακτήρων είναι ένα από τα στοιχεία που καθιστούν το “Νονό” μία από τις μεγαλύτερες ταινίες του σύγχρονου κινηματογράφου κι ο Coppolaαυτό το εκμεταλλεύεται με αξιέπαινη μαεστρία. Η αλλαγή που βιώνει κάθε χαρακτήρας, οι αγωνίες που τον κυριεύουν, όλα αυτά τα παρακολουθούμε σε μία ιστορία που ο Coppolaαφηγείται δημιουργώντας μία προσεκτική δομή όπου απαιτείται υπομονή. Υπομονή όχι επειδή διαρκεί τρεις ώρες, αυτό δε θα μας απασχολήσει καν όσο κυλά η ταινία. Αλλά γιατί κάθε στιγμή θα είναι καταλυτική. Ο “Νονός” είναι το διαμάντι του βιογραφικού του Coppola και δίκαια τιμήθηκε και με το Oscar Καλύτερης Ταινίας, ενώ κι ο ίδιος ο Coppola έφτασε πολύ κοντά στο να κρατήσει στα χέρια του το βραβείο Σκηνοθεσίας.

               Καθώς η ιστορία είναι αμιγώς προσωποκεντρική, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αποδώσουμε στο λαμπρό cast που την εποχή εκείνη αποφάσισε να “υπηρετήσει” τον Coppola. Και βέβαια θα μιλήσουμε για το δίδυμο που ενσαρκώνει την αλλαγή ηγεσίας. Ο Al Pacino εδραιώνεται οριστικά ως ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς στο Hollywoodμε το ρόλο του Michael Corleone, ενός χαρακτήρα που στην αρχή μας παρουσιάζεται σα γρίφος, όμως ο ηθοποιός καταφέρνει να αποδώσει άριστα την εξέλιξη που περνά η περσόνα του.

               Κι ερχόμαστε στον Marlon Brando, τον πατριάρχη Corleone. Ο χαρακτήρας του είναι ο άξονας όλης της ταινίας. ODonVitoείναι ένας άνθρωπος που τον φοβούνται, ωστόσο είναι κι ο πόλος ηθικής της ταινίας κι ο Brando ενσαρκώνει με επιδεξιότητα έναν χαρακτήρα πολυδιάστατο και καθοριστικό για όσα διαδραματίζονται. Η ερμηνεία του του χάρισε τελικά το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου, εντούτοις ο ηθοποιός αρνήθηκε το βραβείο, θίγοντας τον τρόπο που οι Ινδιάνοι ιθαγενείς απεικονίζονταν στις κινηματογραφικές παραγωγές.

               Με λίγα λόγια; Σας κάνω μία πρόταση… που δε θα μπορείτε να αρνηθείτε! Απολαύστε, λοιπόν, την ταινία, όσο κι εγώ… θα τη χαρείτε, σαν το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν:Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton, Talia Shire, John Cazale, Alex Rocco κ.α.

               Αυτή τη χρονιά το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου θα διεκδικήσουν οι:

Antonio Banderas, “Pain And Glory”

Leonardo DiCaprio, “Once Upon A Time In Hollywood”

Adam Driver, “Marriage Story”

Joaquin Phoenix, “Joker”

Jonathan Pryce, “The Two Popes”

You may also like