10+1 απίστευτα στοιχεία για το πώς λειτουργεί η ψυχολογία

Το να μαθαίνεις πράγματα για την ψυχολογία είναι πάντοτε μία άκρως ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική διαδικασία. Μπορείς να μάθεις στοιχεία για τον ίδιο σου τον εαυτό σου, τους λόγους για τους οποίους συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο οι γύρω σου ή και απλά να καλύψεις την προσωπική σου περιέργεια γύρω από το θέμα. Θέλοντας να επιτύχουμε λίγο κι απ’ τα τρία, βρήκαμε 10+1 πράγματα για τη λειτουργία της ψυχολογίας που θα σας καταπλήξουν.

 1. Έρευνες έχουν δείξει ότι εάν ανακοινώνεις τους στόχους σου σε άλλους, έχεις λιγότερες πιθανότητες να τους πραγματοποιήσεις, γιατί χάνεις το κίνητρό σου.
 2. Το αγαπημένο μας τραγούδι κατά πάσα πιθανότητα είναι το αγαπημένο μας, γιατί το έχουμε συνδέσει με ένα συναισθηματικό γεγονός της ζωής μας.
 3. Το μέσο παιδί λυκείου σήμερα έχει τα ίδια επίπεδα άγχους με αυτά του μέσου ψυχιατρικού ασθενούς στις αρχές του 1950.
 4. Υπάρχουν πάνω από 400 διαφορετικές φοβίες που αναγνωρίζονται από ψυχολόγους.
 5. Από το 2010, υπάρχει η «nomophobia», που είναι ο φόβος του να μείνεις χωρίς κινητή συσκευή ή κινητό τηλέφωνο. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο να πάσχουν από αυτόν.
 6. Η «συναισθηματική μετάδοση» είναι μία φυσική διαδικασία που μας επιτρέπει να νιώθουμε και να αντανακλάμε τα συναισθήματα των άλλων μέσω των «νευρώνων-καθρεφτών». Όπως έχει αναφερθεί στο «Φαινόμενο του Χαμαιλέοντα», έχουμε μία φυσική τάση να μιμούμαστε τον τρόπο ομιλίας και τις φυσικές εκφράσεις των άλλων ανθρώπων.
 7. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, οι φοβίες μπορεί να προέρχονται από αναμνήσεις που έχουν περάσει ανάμεσα σε γενιές μέσω του DNA.
 8. Μία αγκαλιά που κρατάει πάνω από 20 δευτερόλεπτα απελευθερώνει στο σώμα χημικά που σε κάνουν να εμπιστεύεσαι το άτομο που αγκαλιάζεις.
 9. Οι άνθρωποι είναι γενικά πιο ειλικρινείς όταν είναι σωματικά κουρασμένοι. Γι’ αυτό και ομολογούν πράγματα κατά τη διάρκεια συνομιλιών αργά το βράδυ.
 10. Η ερωτική απόρριψη αντιμετωπίζεται από τον εγκέφαλο όπως ο σωματικός πόνος, σύμφωνα με επιστήμονες.
 11. Υπάρχει μία ψυχολογική διαταραχή που ονομάζεται «ερωτομανία», κατά την οποία ο ασθενής πιστεύει ότι ένα διάσημο άτομο είναι ερωτευμένο μαζί του.

 

Πηγή 1, Πηγή 1

You may also like