10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

Ο κουρκουμάς συγκαταλέγεται στα πιο αποτελεσματικά συμπληρώματα διατροφής που υπάρχουν και πολλές έρευνες έχουν δείξει κατά καιρούς τα σπουδαία οφέλη που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ακολουθούν οι 10 πιο σημαντικοί λόγοι που από πολλούς έχει κερδίσει την ονομασία του «θαυματουργού βότανου».

  1. Είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, που βοηθά το σώμα να πολεμήσει τους εξωτερικούς παράγοντες και να αποκαταστήσει τις φθορές του οργανισμού.
  2. Αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τις αντιοξειδωτικές ικανότητες του οργανισμού και ως αποτέλεσμα προστατεύει το σώμα μας από τις ελεύθερες ρίζες.
  3. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές του ικανοτήτες ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  4. Είναι ένα παυσίπονο της φύσης, καθώς οι χημικές ουσίες που περιέχει, όπως οι προσταγλανδίνες και οι ιντερλευκίνες, βοηθούν στη μείωση του πόνου. Αυτή του, μάλιστα, η ιδιότητα έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τον μετεγχειρητικό πόνο αλλά και αυτόν των εγκαυμάτων.
  5. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς μπορεί να προστατέψει την καρδιά μας με ποικίλους τρόπους, όπως βελτιώνοντας τη λειτουργία του ενδοθηλίου.
  6. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, ακόμη και στη θεραπεία του καρκίνου, αφού, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να μειώσει την αγγειογένεση (ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων μέσα στους όγκους) και τη μετάσταση και να συμβάλλει στο θάνατο των καρκινικών κυττάρων.
  7. Ο κουρκουμάς λειτουργεί ευεργετικά στους ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες.
  8. Έχει παρουσιάσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Τεστ έξι εβδομάδων έδειξε ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν κουρκουμά είχαν παρόμοια βελτίωση με αυτούς που έπαιρναν Prozac.
  9. Βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη γνωστική λειτουργία, αυξάνοντας και στηρίζοντας μία ορμόνη, που λέγεται νευροτροφικός παράγοντας προερχόμενος από τον εγκέφαλο. Η τελευταία παίζει σημαντικό ρόλο στην πακροπρόθεσμη γνωστική λειτουργία.
  10. Βοηθά στην πέψη και στη γενικότερη υγεία του στομάχου, αφού προστατεύει το πεπτικό σύστημα από βακτηριακές μολύνσεις. Επιπλέον, ανακουφίζει από το φούσκωμα, λειτουργώντας σαν βοηθητικό πέψης.

Featured image: unsplash.com/@prachipalwe

You may also like