ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ…

Καλημέρα και καλή εβδομάδα….

Αλήθεια, εσείς υπακούτε τους κανόνες; ή τους θέτετε; Παίζουν ρόλο στη ζωή σας; Καλώς ή κακώς οι κανόνες υπάρχουν στη ζωή μας και είμαστε υποχρεωμένοι να τους τηρούμε..όσο δηλαδή σέβονται την προσωπικότητά μας, την ιδιωτικότητα της προσωπικής μας ζωής, τις ανάγκες μας και τις αρχές μας!

Κάπως έτσι λειτουργεί σωστά ένα σπίτι, μία τάξη, ένα κράτος! Ακούγεται υπερβολικό, δε νομίζω… Καθώς σε ένα σπίτι που υπάρχουν κανόνες μπορεί να αναπτυχθεί σωστά ένα παιδί, σε μία τάξη αντίστοιχα δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις και κυριαρχεί η δικαιοσύνη. Και ο λόγος που τα γράφω αυτα, είναι γιατί πηγαίνοντας πρόσφατα στο σχολείο του γιου μου, συνειδητοποίησα -για ακόμα μια φορά- πόσο διαφορετική είναι η νέα γενιά, που δυσκολεύεται τρελά να ακολουθήσει τους κανόνες και να σεβαστεί την ιεραρχία.

Για να μην αναφερθώ στις προσωπικές μας σχέσεις, μεταξύ ανδρών και γυναικών, στο σπίτι, στην δουλειά.. στον έρωτα!

Αλλα λέμε, άλλα γίνονται… κι όταν υποτίθεται ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, εκτίμηση και “συμπαθεια”, τότε είναι που καταπατώνται κάθε κανόνες “αστικής ευγένειας”. Δίνεις παρατάσεις… δίνεις ευκαιρίες…. βοηθάς όσο μπορείς. Δείχνεις κατανόηση για τα προσωπικά προβλήματα, τα οικογενειακά, τα θέματα υγείας..αλλά όλα έχουν ένα όριο. Είναι δεδομένο ότι το να είσαι καλόβολος και δεκτικός σε πολλές συμπεριφορές είναι δείγμα αδυναμίας. Κι ίσως πράγματι να είναι. Όσο μεγάλη καρδιά κι αν έχεις, όσο κι αν συγχωρείς ή κατανοείς… Sorry αλλά δεν είμαι ούτε Μητέρα Τερέζα ούτε Γκάντι! Απέχω πολύ…(ευτυχώς ή δυστυχώς)

Αν δεν ρισκάρεις, δεν θα προχωρήσεις…

Και ναι, είμαι της άποψης ότι οι κανόνες και τα όρια είναι για να καταπατώνται και γι’ αυτό υπάρχουν… Για να τα ξεπερνάμε και να κάνουμε κάτι καλύτερο από τους άλλους κι αν δεν ρισκάρεις, δεν θα εξελιχθείς. Αλλά μέχρι ένα σημείο. Όταν μπαίνεις σε ένα παιχνίδι , σε μία διαδικασία “επικοινωνίας/ σχέσης ” είσαι υποχρεωμένος να τους ακολουθήσεις… Γιατί δεν είσαι μόνος σου σε αυτό το “παιχνίδι”. Και ναι, πρέπει να σέβεσαι τον άλλον!

Το έχουμε πει και ξαναπεί, το να μην σέβεσαι τον άλλον, κατά κάποιο τρόπο υποτιμάς τον εαυτό σου με τον τρόπο που φέρεσαι. Πρέπει να προστατεύουμε τον εαυτό μας από κακόβουλες πράξεις που μας μειώνουν και μας κάνουν να πονάμε. Είναι πολύτιμος… με αυτόν πορευόμαστε.

Love yourself για να μπορέσεις να αγαπήσεις και τους ανθρώπους γύρω σου… και μην διώχνεις αυτούς που σε σκέφτονται και σε νοιάζονται!

Τα φιλιά μου,

You may also like