2 μυστικά για να χάσουμε εύκολα τα περιττά κιλά

Τα άτομα που μασούν αργά την τροφή τους και γενικά δεν βιάζονται να τελειώσουν το γεύμα τους, καθώς και εκείνοι που αποφεύγουν να καταναλώσουν οτιδήποτε φαγώσιμο δύο ώρες πριν κοιμηθούν το βράδυ, έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν βάρος και να μην απειλούνται από την παχυσαρκία. 

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.

Επιστημονική ομάδα της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Kyushu, στην Φουκουόκα, με επικεφαλής τον Δρ Χαρουχισα Φουκουντα, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 60.000 άτομα που υποβάλλονταν τακτικά σε τσεκ-απ, την περίοδο 2008-2013.

Οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί για την ταχύτητα με την οποία έτρωγαν (γρήγορα, κανονικά και αργά), αλλά και άλλες συνήθειές τους αναφορικά με το φαγητό, όπως πότε κατανάλωναν το τελευταίο γεύμα πριν κοιμηθούν το βράδυ, αν έτρωγαν σνακς μετά το γεύμα και αν παρέλειπαν το πρωινό.

Επίσης, είχε υπολογιστεί ο Δείκτης Μάζας Σώματος τους και η περίμετρος της μέσης τους.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, τα 22.070 άτομα καταβρόχθιζαν το φαγητό τους, τα 33.455 έτρωγαν με φυσιολογικό ρυθμό και 4.192 έτρωγαν με αργό ρυθμό.  Πάνω από τους μισούς άλλαξαν την ταχύτητα με την οποία έτρωγαν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

 Συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν γρήγορα, εκείνοι που έτρωγαν με φυσιολογικό ρυθμό είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι, ενώ το ποσοστό ανέβαινε στο 42% για όσους έτρωγαν με αργό ρυθμό.  Επίσης, όσοι έτρωγαν με φυσιολογικό ή αργό ρυθμό είχαν μείωση στην περίμετρο της μέσης κατά 0,21 εκατοστά και 0,41 εκατοστά, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι, όσοι τρώνε γρήγορα, καταναλώνουν σνακ μετά το φαγητό και το τελευταίο τους γεύμα είναι εντός δύο ωρών από τον βραδυνό ύπνο τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξουν παχύσαρκοι. Ωστόσο, δεν φάνηκε η παράλειψη του γεύματος να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

ΠηγήΚείμενο: Μαίρη Μπιμπή 

You may also like