3 βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Η εποχή αυτή είναι η πιο “άτιμη”, αν μου επιτρέπετε την έκφραση, μια που λόγω των υποχρεώσεών μας (επαγγελματικών και κοινωνικών) γινόμαστε πιο εύκολη “λεία” για ιώσεις. Κι αν και το σώμα μας είναι ήδη εξοπλισμένο με ένα σύστημα άμυνας, το ανοσοποιητικό μας χρειάζεται και την απαραίτητα φροντίδα προκειμένου να αντεπεξέλθει σε τέτοιες καταστάσεις. Για να το καταφέρουμε αυτό, τρεις είναι οι βιταμίνες “SOS” που το σώμα μας χρειάζεται οπωσδήποτε.

  • Βιταμίνη C.Προφανώς κι ήταν αυτονόητη η παρουσία της βιταμίνης Cστη λίστα μας, αλλά “επανάληψη μήτηρ μαθήσεως”, σωστά; Η βιταμίνη Cδεν παράγεται από τον οργανισμό μας, αλλά και δεν αποθηκεύεται, οπότε πρέπει να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση τροφές που είναι πλούσιες σε αυτήν. Εκτός από τα πορτοκάλια, το grapefruitκι άλλα εσπεριδοειδή, την εφοδιαζόμαστε επίσης σε σημαντικές ποσότητες από το σπανάκι, το λάχανο, τις πιπεριές και το μπρόκολο, όλα προϊόντα της εποχής. Φυσικά βιταμίνη Cπεριέχεται σε μία μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, επομένως δεν είναι κι απαραίτητο να στραφούμε στις εύκολες λύσεις των συμπληρωμάτων βιταμινών – μία απλή διόρθωση στη λίστα με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ αρκεί!
  • Βιταμίνη Β6. Είναι ο καταλύτης που εξασφαλίζει τις απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας βιοχημικές αντιδράσεις. Οι καλύτερες πηγές πρόσληψης της Β6 είναι το κοτόπουλο και ψάρια όπως ο σολομός κι ο τόνος, ενώ καλό είναι να βρίσκονται στην κουζίνα μας και πράσινα λαχανικά αλλά και ρεβύθια.
  • Βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη που διατηρεί λαμπερή κι υγιή την επιδερμίδα μας είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας, προκειμένου ο οργανισμός μας να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις λοιμώξεις. Πού τη βρίσκουμε; Στους ξηρούς καρπούς, σε σπόρους όπως οι ηλιόσποροι, το σπανάκι και το αβοκάντο.

               Επίσης, οι γιατροί τονίζουν πως η ενυδάτωση είναι ουσιαστική για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό. Το νερό βοηθά τα κύτταρά μας να παράγουν λέμφο, δηλαδή το υγρό που περιέχει τα λευκοκύτταρα. Οπότε φροντίζουμε να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες νερού αλλά και φρούτα και λαχανικά που εξασφαλίζουν την ενυδάτωσή μας, όπως αγγούρι και σέλινο, ενώ ακόμη καλό είναι να μην υπερβάλλουμε με τον καφέ και το αλκοόλ που έχουν ακριβώς αντίθετη δράση.

Allina Health     

               Και τώρα μία σημαντική ερώτηση: μπορούμε να επαναπαυτούμε σε συμπληρώματα βιταμινών;

               Η αλήθεια είναι πως αυτά τα σκευάσματα κάνουν ό,τι λέει το όνομά τους: συμπληρώνουν τυχόν κενά στην ημερήσια πρόσληψη των αναγκαίων για εμάς βιταμινών. Εντούτοις, όλοι οι γιατροί προτιμούν να αποκτήσουμε πιο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες παρά να “βολευόμαστε” με τα συμπληρώματα. Επιπλέον, επειδή δεν είναι φαρμακευτικά σκευάσματα, μπορεί για κάποιες ομάδες, όπως άτομα με ιστορικό ασθενειών, παιδιά ή εγκύους, τα συμπληρώματα να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Είναι σώφρων, λοιπόν, να συμβουλευόμαστε πρώτα το θεράποντα ιατρό μας προτού αποφασίσουμε να αγοράσουμε ένα τέτοιο σκεύασμα.

               Οι γιατροί, όμως, μας προτείνουν κι ένα καλό “κόλπο” ώστε να διασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη βιταμινών κι αυτό δεν είναι άλλο από τον κανόνα του “ουράνιου τόξου”. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά πως όσο περισσότερο χρώμα έχουν τα γεύματά μας, τόσο πιο θρεπτικά είναι αυτά.

               Ευκαιρία, λοιπόν, να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά χωρίς να κινδυνεύουμε να χάσουμε μοναδικές στιγμές μόνο και μόνο επειδή την “αρπάξαμε”, τι λέτε;

               Πηγή: Cleveland Clinic

               Photo credits: Eat Right, Allina Health        

You may also like