4 πλεονεκτήματα κι 1 “catch”για το πώς ο καφές επηρεάζει την πνευματική μας λειτουργία

               Είναι αναπόσπαστό κομμάτι της πρωινής μας ρουτίνας, όπως κι αν τον προτιμά κανείς…

               Και δίκαια, μια που το πρώτο κιόλας φλιτζάνι (ή παγωμένο ποτήρι) μας εξοπλίζει με ενέργεια για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις της γεμάτης μέρας μας. Καιρός, λοιπόν, να μάθουμε πώς ο καφές μας συμβάλλει και στις πνευματικές μας επιδόσεις. Και θα δείτε πως κάνει θαύματα!

01

 Εκτός από το energy boost που σου προσφέρει, (ειδικά) ο πρωινός μας καφές μπορεί να βελτιώσει και τη διάθεσή μας. Όταν η καθημερινή πρόσληψη καφεΐνης είναι ελεγχόμενη (το πολύ 200 mg) είμαστε λιγότερο ευερέθιστοι και πιο αισιόδοξοι. Εξηγείται κάπως το “μη μου μιλάς, δεν ήπια ακόμη τον καφέ μου”!

02

 Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο γερμανικό περιοδικό Psychopharmacology διαπιστώθηκε πως, παρά την αυξημένη εγρήγορση των συμμετεχόντων και το ήπιο στρες, εξίσου αξιοσημείωτη και η συγκέντρωση κι η παραγωγικότητα που επέδειξαν σε γνωστικά tasks.

03

 Με τον καφέ να αυξάνει τη συγκέντρωση και την πνευματική αντοχή, εικάζεται πως ίσως συμβάλλει και στην πρόληψη της γνωστικής μετάπτωσης που συνδέεται με εκφυλιστικές νόσους όπως η άνοια και το Alzheimer. Μάλιστα, σε μία μετα-ανάλυση του 2010 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JournalofAlzheimer’sDiseaseπαρατηρήθηκε πως μεσήλικες που κατανάλωναν τρία έως πέντε φλυτζάνια καφές την ημέρα μείωναν το ρίσκο να νοσήσουν από άνοια και συγγενείς παθήσεις κατά 65%.

04

 Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην υγιή εγκεφαλική λειτουργία. Αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν και θρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να διατηρείται, αν όχι να βελτιώνεται η λειτουργία της μνήμης και πιθανώς να συνδέονται με επιβράδυνση της σταδιακής απώλειας μνήμης που επέρχεται με τη γήρανση του οργανισμού. Απόδειξη, μία έρευνα του 2014 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περίπου 200 mgτην ημέρα επέδειξαν ισχυρότερη μνήμη (κατά την οποία διάφορα γεγονότα μετατρέπονταν σε μακροχρόνιες αναμνήσεις… Σε σύγκριση με όσους λάμβαναν ένα placebo.

Υπάρχει, όμως, και μία “παγίδα”…!

Το boost που ο καφές προσφέρει σε σώμα και πνεύμα είναι ακριβώς αυτό: boost, δηλαδή δεν έχει μεγάλο “χρόνο ζωής”. Ο καφές δε μας επηρεάζει μόνο ενόσω τον καταναλώνουμε αλλά κι όταν δεν πίνουμε για αρκετή ώρα. Στη δεύτερη περίπτωση, τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της ντοπαμίνης μειώνονται, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται η παραγωγή αδενοσίνης. Αποτέλεσμα; Ένα αίσθημα κόπωσης που… μας εκνευρίζει και συνήθως κι ένας πονοκέφαλος.

Παρ’όλα αυτά, είτε είναι παγωμένος, είτε piping hot, ο καφές παραμένει μία αγαπημένη συνήθεια για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ενέργεια. Άλλωστε, όταν καταναλώνεται με μέτρο, μόνο καλό μπορεί να μας κάνει!

Tanzania Acacia

Και μιλώντας για καφέ δεν θα μπορούσαμε να μην σας αναφέρουμε για το 24ο Microfarm Project από την Coffee Island. Kαλλιεργείται στο χείλος του μεγαλύτερου ηφαιστειακού κρατήρα στον κόσμο… Και κρύβει στους κόκκους του τη μαγεία της ζωής, στην άγρια Αφρική.

Είναι 100% Specialty Arabica με ένα πολύπλοκο αρωματικό προφίλ από λεβάντα, σταφύλι, λίτσι & μέντα.

Έρχεται για να μας χαρίσει μια ακόμα σπάνια γευστική εμπειρία. Και όπως όλοι οι, μοναδικοί, καφέδες στην Coffee Island, έτσι και ο νέος Tanzania Acacia, κρύβει τη δική του, μοναδική, ιστορία.

Πηγή: Eat This, Not That

You may also like