4 Ραντεβού με γιατρούς που δεν πρέπει να αμελήσετε

by Εύη Τσανάκα

Γυμνάζεστε, φροντίζετε το σώμα σας και προσέχετε τι τρώτε. Πόσο πιστοί είσαστε όμως στα ιατρικά σας ραντεβού και πόση σημασία δίνετε στα διάφορα σημάδια; Φτιάξαμε μια λίστα με τους γιατρούς που πρέπει να δείτε το 2019 αλλά και κάθε χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε τον εαυτό σας τόσο μέσα όσο και έξω.

#1 Οι τακτικοί έλεγχοι των οδοντιατρικών εξετάσεων είναι απαραίτητοι για πολλούς λόγους για τους περισσότερους ανθρώπους. Η τακτική παρακολούθηση ενός οδοντιάτρου θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση της φθοράς των δοντιών και των προβλημάτων που σχετίζονται με τα ούλα, γεγονός που επιτρέπει λιγότερο επεμβατική θεραπεία και με τη σειρά του μικρότερο κόστος. Αλλά οι τακτικές επισκέψεις μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν ασθένεια των ούλων και καρκίνους του στόματος.

#2 Επόμενο στη λίστα, είναι ο δερματολόγος μας. Ένας λόγος για τον οποίο ο καρκίνος του δέρματος είναι μια από τις πιο θεραπεύσιμες μορφές καρκίνου είναι επειδή μπορεί να είναι το πιο εύκολα αναγνωρίσιμο. Συνιστάται να κάνετε αυτοέλεγχους όλων των φακίδων και των σπίλων σας σε μηνιαία βάση, και αν δείτε τυχόν σημεία ή κρεατοελιές που φαίνονται έξω από το συνηθισμένο, φροντίστε να κλείσετε ένα ραντεβού με τον δερματολόγο σας άμεσα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να τον βλέπουν πιο συχνά εάν υπάρχει προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος ή εάν έχουν ιστορικό πολλαπλών προκαρκινικών βλαβών ή εκτεταμένων βλαβών στον ήλιο.

#3 Αυτό είναι αυτονόητο για τους ανθρώπους με κόλπο. Παρόλο που μια γυναίκα μπορεί να κάνει κάθε τρία χρόνια ένα τεστ Παπανικολάου, το να βλέπει τον γυναικολόγο της  ετησίως, είναι σημαντικό για τη γενική υγεία και ευεξία της. Για πολλές γυναίκες, ο γυναικολόγος είναι συχνά ο μόνος γιατρός που βλέπουν ετησίως, καθιστώντας τον χρόνο που περνάνε μαζί του, ιδανικό για συζητήσεις όπως για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, παρατυπίες περιόδου, οικογενειακό προγραμματισμό ή σεξουαλική δυσλειτουργία, καθώς και γενικότερα ιατρικά θέματα όπως κατάθλιψη, άγχος ή ενδοοικογενειακή βία.

#4 Αυτό το τελευταίο ραντεβού ενδέχεται να μην είναι στη λίστα των υποχρεωτικών εργασιών, αλλά θα έπρεπε. Το 2018 ήταν ένας εξαντλητικός χρόνος, για πολλούς από εμάς, αφήνοντάς μας ερείπια τόσο σωματικά όσο ψυχικά. Ένας επαγγελματίας της ψυχικής υγείας θα μπορούσε να προστεθεί στο ημερολόγιό σας. Όταν τρώμε σωστά και είμαστε ενεργοί, βελτιώνεται η ψυχική μας υγεία. Είναι αλληλένδετα. Γιατί λοιπόν τόσες γενικές αίματος και ούρων αλλά τίποτα για την ψυχική μας υγεία; Βρείτε έναν θεραπευτή και προσπαθήστε να τον συναντάτε μια φορά την εβδομάδα και μιλήστε μαζί του για το τι σκέφτεστε, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της διάθεσης και του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.

You may also like