4 ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΟΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ

Πιθανόν να έχετε διαβάσει, πως η μεγάλη κατανάλωση πρωτεΐνης είναι πολύ σημαντική προκειμένου να καταφέρετε να χτίσετε τους μύες και να χάσετε βάρος. Η πρωτεΐνη είναι το δομικό στοιχείο των μυών και βοηθά στην κατασκευή και την επισκευή των ιστών. Επιπλέον, τα μακροθρεπτικά στοιχεία σε συνδυασμό με τα υγιή λίπη, θα κρατήσουν το στομάχι σας γεμάτο μέχρι το επόμενο γεύμα σας.

Αλλά είναι δυνατόν να το παρακάνουμε; Ενώ οι ειδικοί συνιστούν περίπου 50 γραμμάρια μακροθρεπτικών, εάν θέλετε να χτίσετε μυς, τα νούμερα είναι ακόμη υψηλότερα (0,5 έως 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά λίβρα σωματικού βάρους). Αν κάποιος ζυγίζει 68 κιλά… Θα πρέπει να καταναλώνει περίπου 75-120 γραμμάρια πρωτεΐνης.  Παρόλο που κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και κάθε άτομο έχει ποικίλες διατροφικές ανάγκες … Το να ξεπερνάμε κατά πολύ τα όρια, θα μπορούσε να έχει συνέπειες.

#1

Εάν καταναλώνετε περισσότερη πρωτεΐνη από ό,τι χρειάζεται το σώμα σας και ασκείστε καθημερινά … Μπορεί να αποθηκευτεί για ενέργεια ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Από την άλλη πλευρά, η περίσσεια πρωτεΐνης μπορεί επίσης να αποθηκευτεί στο σώμα, ως λίπος. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι δεν μπορείτε να αποθηκεύσετε επιπλέον αμινοξέα ή πρωτεΐνες επ ‘αόριστον. Έτσι αν καταναλώσετε πάρα πολλές θερμίδες που δεν τις κάψετε με δραστηριότητα, θα πάρετε βάρος.

#2

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας πρωτεϊνών δεν αποτελεί πρόβλημα για τα νεφρά. Αλλά για εκείνους με μια υπάρχουσα ασθένεια, θα μπορούσε. Όταν το σώμα μας μεταβολίζει την πρωτεΐνη, παράγει αμμωνία, η οποία μετατρέπεται σε μια ένωση που ονομάζεται ουρία. Η ουρία μεταφέρεται στα νεφρά μέσω του αίματος όπου εξαλείφεται στα ούρα. Εάν έχετε πρόβλημα στα νεφρά, μπορεί να μην είναι σε θέση να χειριστεί την αύξηση της ουρίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αύξησή της.

#3

Οι ειδικοί εξηγούν πως ενώ οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες μπορούν να μεταβολίζουν πρωτεΐνες ακόμη και σε επίπεδα που υπερβαίνουν το συνιστώμενο ημερήσιο όριο… Μπορεί να είναι επικίνδυνο για κάποιον με πρόβλημα στο ήπαρ. Σε ένα μη υγιές συκώτι, η κατανάλωση υπερβολικής πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αμμωνίας. Η αμμωνία είναι τοξική και θα συσσωρευτεί αν το σώμα σας δεν μπορεί να επεξεργαστεί την υπερφόρτωση πρωτεΐνης. Η αμμωνία στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να παρουσιαστεί ως απώλεια μνήμης ή σύγχυση.

#4

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να μην περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Οι ίνες, όχι μόνο μας κρατούν γεμάτους, αλλά και συνεπείς. Για να το λύσετε αυτό, σιγουρευτείτε ότι συνδυάζετε τη λήψη πρωτεϊνών με λαχανικά και η καθημερινή σας διατροφή περιλαμβάνει αρκετά φρούτα.

Featured image: pexels.com/@vanmalidate/

You may also like