4 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΟΥΝ

Το να μεγαλώνουμε είναι πλέον “ευλογία”, όπως κι αν ακούγεται αυτό. Το να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια “ωριμότητας” του δέρματος είναι φυσιολογικό, και πλέον είναι πολύ πιο εύκολο να τα προλάβουμε με το κατάλληλο skin care. Σαφέστατα, μερικές φορές υπάρχει ένας φόβος και δημιουργείται ανασφάλεια για το πώς θα διαχειριστούμε αυτές τις αλλαγές.

Βλέποντας τις επεξεργασμένες εικόνες μας κάνει να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας και μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε ως κάτι περίεργο το γερασμένο δέρμα και τις ατέλειές μας ακόμα κι όταν μπορεί να μην μας ενοχλούν πραγματικά.

Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι γερνούν, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο. Μεγάλο μέρος αυτής της διαφοροποίησης οφείλεται σε παράγοντες όπως η γενετική και ο τρόπος. Ένα άτομο που ακολουθεί έναν σταθερά υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει σωστή διατροφή, ενυδάτωση, περιποίηση του δέρματος, τακτική σωματική δραστηριότητα και άφθονο ύπνο, θα γεράσει πιο «χαριτωμένα» στις περισσότερες περιπτώσεις.

Προτού χρησιμοποιήσεις μυστηριώδη συστατικά σε όλο το πρόσωπό σου ή ξοδέψεις τον μισό μισθό σε ένα μικροσκοπικό βαζάκι αντιγηραντικής κρέμας, θα πρέπει να μάθεις περισσότερα για το πώς και γιατί γερνά το δέρμα σου. Ας δούμε λοιπόν 4 μύθους για την γήρανση που τελικά καταρρίπτονται!

1. Οι ρυτίδες είναι το πρώτο σημάδι γήρανσης

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται τη γήρανση μέχρι να αρχίσουν να βλέπουν ρυτίδες, οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι πιο ανεπαίσθητες αλλαγές στη χαλαρότητα του δέρματος, τις λεπτές γραμμές, τον αποχρωματισμό και την υφή μπορεί να εμφανιστούν πρώτα.

Επίσης, πολλοί άνθρωποι στα 20 τους παρατηρούν μαύρους κύκλους και κοίλο δέρμα κάτω από τα μάτια και πτυχές γύρω από το στόμα. Ποτέ όμως δεν είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσεις μια ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας κατά της γήρανσης. Η πρόληψη μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν το δέρμα σου τελικά αρχίσει να χάνει το κολλαγόνο του.

2. Το αντηλιακό πρέπει να το φοράς μόνο το καλοκαίρι

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο χειμώνα και καλοκαίρι, με ή χωρίς ήλιο. Ακόμη και τις ημέρες με συννεφιά δεν είναι έξυπνο να αμελείς το αντηλιακό. Υπάρχουν δύο τύποι υπεριώδους φωτός: UVA και UVB. Η διαφορά είναι ότι οι ακτίνες UVA συνδέονται γενικά με τη γήρανση των κυττάρων του δέρματος και τείνουν να είναι η αιτία των ρυτίδων, των κηλίδων από τον ήλιο και άλλων ενδείξεων βλάβης από τον ήλιο. Οι ακτίνες UVB είναι η κύρια αιτία του ηλιακού εγκαύματος, που βλάπτει το DNA στα κύτταρα του δέρματος και συνδέονται με τους περισσότερους καρκίνους του δέρματος. Το γυαλί που χρησιμοποιείται συνήθως στα παράθυρα του αυτοκινήτου, του σπιτιού και του γραφείου έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τις περισσότερες ακτίνες UVB, αλλά δεν προσφέρει προστασία από όλες τις ακτίνες UVA, επομένως το δέρμα παραμένει επιρρεπές στη γήρανση.

3. Γίνεσαι λιγότερο ελκυστική όσο μεγαλώνεις

Είναι αλήθεια ότι η ομορφιά μας σίγουρα αλλάζει όσο περνάει ο καιρός, αλλά πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ακόμα πιο όμορφα τώρα από ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Όσο μία γυναίκα μεγαλώνει, η ωριμότητα φέρνει προοπτική και αυξημένη αυτοεκτίμηση κι αυτοσεβασμό για το σύνολο και όχι αυστηρά για αυτό που είναι ορατό στην εξωτερική ομορφιά.

4. Η αντιγηραντική ρουτίνα πρέπει να περιλαμβάνει ρετινόλη

Η ρετινόλη μπορεί να είναι το χρυσό πρότυπο των τοπικών αντιγηραντικών προϊόντων περιποίησης δέρματος, αλλά δεν μπορεί να διατηρήσει βέλτιστα αποτελέσματα από μόνα της. Εάν λείπει το αντηλιακό και η επαρκής ενυδάτωση από τη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος, ακόμα κι αν χρησιμοποιείς ρετινόλη, η επίδρασή της δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική.

M.E.

Featured image: freepik.com/@wayhomestudio

You may also like