4 ΠΑΓΙΔΕΣ ΑΠΟ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ

Τα τελευταία χρόνια, πολλές φορές οι ειδικοί της φυσικής κατάστασης και ευεξίας προτείνουν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υποσχόμενοι πολλά οφέλη όπως απώλεια βάρους, αυξημένη μυϊκή μάζα και βελτίωση της συνολικής υγείας. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που δεν πρέπει να υπερκαταναλώνουμε πρωτεΐνη και οι πιθανές παγίδες που σχετίζονται με την υπερβολική πρόσληψη είναι οι εξής…

Αφυδάτωση

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη απώλεια νερού μέσω των ούρων. Αυτή η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, όπως κόπωση, ξηροδερμία και δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στα νεφρά σας και σε άλλα όργανα.

Πεπτικά προβλήματα

Η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης, ειδικά από ζωικές πηγές, μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα. Μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι δυσκολοχώνευτη, προκαλώντας ενδεχομένως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και δυσφορία. Επιπλέον, η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, συμβάλλοντας σε γαστρεντερικά προβλήματα.

Διατροφικές Ανισορροπίες

Η υπερβολική εστίαση στην πρωτεΐνη μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει στην παραμέληση άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών. Θα πρέπει να ξέρετε πως μια δίαιτα στραμμένη προς την πρωτεΐνη, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και διαιτητικών ινών. Αυτές οι διατροφικές ανισορροπίες μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Αύξηση βάρους

Κατά ειρωνικό τρόπο, η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Όταν καταναλώνετε περισσότερη πρωτεΐνη από ό,τι χρειάζεται το σώμα σας, αυτή η πλεονάζουσα ενέργεια μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, εάν δεν καεί μέσω της σωματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες συχνά συνοδεύονται από πρόσθετα λίπη και θερμίδες. Αυτά μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρωαύξηση του σωματικού βάρους, εάν καταναλωθούν υπερβολικά.

Επιλέξτε μια ισορροπημένη οδό

Ενώ, η πρωτεΐνη είναι αναμφισβήτητα σημαντική για τη συνολική υγεία, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τις ατομικές σας ανάγκες, με βάση και κύριο παράγοντα την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας σας και ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι. Η ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης που πρέπει να καταναλώνετε κάθε μέρα είναι λίγο αβέβαιη. Οι συνήθεις συστάσεις είναι 56 γρ. για τους άνδρες, 46 γρ. ημερησίως για τις γυναίκες. Επιπλέον, είναι συνετό να διαφοροποιήσετε τις πηγές πρωτεΐνης σας, ώστε να περιλαμβάνουν επιλογές τόσο ζωικής όσο και φυτικής προέλευσης. Οι φυτικές πρωτεΐνες όπως τα φασόλια, οι φακές, το τόφου και οι ξηροί καρποί δεν είναι μόνο θρεπτικές, αλλά είναι και το μέτρο για τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευεξία.

Featured image: unsplash.com/@withshayda

You may also like