5 επιστημονικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να γελάς κάθε μέρα

Τυχαία νομίζεις ότι έχει βγει η έκφραση ότι ”το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο”; Δες το αλλιώς λοιπόν και από αύριο – όχι  από σήμερα κιόλας – γέλα περισσότερο. Οι επιστήμονες από την πλευρά τους ”μίλησαν” και εμείς σου παρουσιάζουμε 5 λόγους για να σου αποδείξουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το γέλιο στην ζωή μας:

1. Βελτιώνει τη συναισθηματική υγεία

Το γέλιο και το χιούμορ ενεργοποιεί τα συναισθηματικά κέντρα και απελευθερώνεται ντοπαμίνη, η οποία βοηθάει τον εγκέφαλο να επεξεργάζεται τις συναισθηματικές αντιδράσεις ενώ ενισχύει την εμπειρία της απόλαυσης. Επίσης οι ενδορφίνες που επίσης απαλευθερώνονται μειώνουν τον πόνο και το άγχος και στη συνέχεια νιώθουμε ευφορία. 

2. Φαίνεσαι πιο ελκυστική

Μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο το γέλιο όσο και το χιούμορ μας κάνουν να δείχνουμε πιο ελκυστικοί. Την επόμενη φορά που θα πας σε μια κοινωνική εκδήλωση και δεν γνωρίζεις πολύ κόσμο ή σε μια συνέντευξη για δουλειά, απλά χαμογέλα ή δείξε το χιούμορ σου. Το’ χεις!

3. Μειώνει το στρες και το άγχος

Το γέλιο είναι ένα καλό ”όπλο” για τις δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα μας. Από τη μία μειώνει τις επιπτώσεις του στρες στην υγεία και από την άλλη ενισχύει την θετική διάθεση. Είναι καλύτερα να βλέπεις την αστεία πλευρά στις αντίξοες καταστάσεις από το να ”πέφτεις” και να παραδίδεις τα όπλα με την πρώτη.

4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι έντονες καταστάσεις της καθημερινής ζωής καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να αυξάνονται διάφορες ασθένειες ή καρδιακές παθήσεις. Έτσι η καλή αίσθηση του χιούμορ αποτρέπει το στρες από το να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας έτσι από τυχόν ασθένειες.

5. Είναι ευεργετικό για το αναπνευστικό σύστημα

Το γέλιο παρέχει την ταχύτερη και ευκολότερη ρύθμιση της αναπνοής και των πνευμόνων. Αυτό οδηγεί σε άμεση αύξηση του καρδιακού ρυμού, του αναπνευστικού ρυθμού και της κατανάλωσης οξυγόνου. Με απλά λόγια σου επιτρέπει να αναπνέεις πιο βαθιά, βελτιώνοντας έτσι την αναπνευστική υγεία και ειδικότερα στους ανθρώπους που έχουν αναπνευστικές παθήσεις όπως για παράδειγμα το άσθμα.

Γέλα λοιπόν!

Φωτογραφία:  pexels.com

You may also like