5 Κίνδυνοι … για το πολύ αλκοόλ

Πήγατε για ένα ποτό μετά το γραφείο και συνειδητοποιήσατε πως δεν θα οδηγήσετε για να επιστρέψετε σπίτι, και μιας και πετύχατε την happy hour στο αγαπημένο σας στέκι, είναι μια καλή ευκαιρία να το ρίξετε έξω. Και γιατί όχι άλλωστε; Αλλά η συχνή (και καθημερινή για πολλούς) κατανάλωση αλκοόλ, επιφέρει κάτι παραπάνω από απλά πρόστιμα στο αλκοτέστ.

1. Σίγουρα, το αλκοόλ, θα σας κάνει να αισθανθείτε καλά στην αρχή. Αλλά καθώς το σώμα σας καταστρέφει τις χημικές ουσίες που βρίσκονται μέσα σ’αυτό, η ισορροπία των νευροδιαβιβαστών που σταθεροποιούν τη διάθεση του εγκεφάλου σας μπορεί να διαταραχθεί. Βραχυπρόθεσμα, αυτό μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή σας. Και με την πάροδο του χρόνου προκαλεί συρρίκνωση των εγκεφαλικών σας κυττάρων – κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως η κατάθλιψη.

2. Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο είναι με το να μην πίνετε πολύ. Μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για την εμφάνιση παχυσαρκίας, ειδικά όταν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες. Γιατί; Η απάντηση είναι επειδή το αλκοόλ περιέχει πολλές θερμίδες. Γι’αυτό το λόγο και απαγορεύεται στις δίαιτες. Επιπλέον, όσο περισσότερο πίνετε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να καταναλώσετε περισσότερο φαγητό σε σύγκριση με όταν είσαστε νηφάλιοι.

3. Όταν διαταράσσονται οι νευροδιαβιβαστές δεν επηρεάζεται μόνο η διάθεσή μας. Μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης και σε μακροχρόνια γνωστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες. Μια γαλλική μελέτη που εξέτασε περισσότερα από 1 εκατομμύριο ενήλικες διαπίστωσε ότι, μεταξύ των 57.000 περιπτώσεων άνοιας που άρχισαν νωρίς, σχεδόν το 60% σχετίζονταν με χρόνια μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

4. Με την πάροδο του χρόνου, η βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει την αδυναμία και τη χαλάρωση του καρδιακού μυ. Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται αλκοολική καρδιομυοπάθεια, καθιστά πιο δύσκολο στην καρδιά σας να αντλεί με φρέσκο ​​οξυγονωμένο αίμα σε όλο το σώμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στα πόδια και ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

5. Είναι η δουλειά του ήπατος να μεταβολίζει τα θρεπτικά συστατικά από τα πράγματα που τρώμε και πίνουμε. Αλλά με την υπερβολική κατανάλωση αυτό που πετυχαίνουμε είναι την υπερφόρτωσή του, προκαλώντας πλεονάζον λίπος. Αυτό το λίπος αποθηκεύεται στα ηπατικά κύτταρα, όπου συσσωρεύεται και σχηματίζει λιπώδη ηπατική νόσο. Όλα αυτά τα επιπλέον λίπη μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για επιβλαβείς φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η αλκοολική ηπατίτιδα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κίρρωση, όπου πλέον το συκώτι μας δεν είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά του και στην πραγματικότητα αρχίζει να χειροτερεύει.

 

You may also like