5 λόγοι για να δεις τα λαχανάκια Βρυξελλών με άλλο μάτι

Έχουν καταγωγή από τις Βρυξέλλες και θεωρητικά είναι ένας καλός λόγος για να πιστεύετε ότι είναι άνοστα. Είναι μικροσκοπικά, κρύβουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας και αποτελούν μια ‘’μικρή βόμβα’’ γεμάτη με θρεπτικά συστατικά, τι είναι; Μα φυσικά τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα οποία είναι λαχανικά που αυτή την εποχή είναι στα καλύτερα τους και μπορείς να τα γευτείς με πολλούς τρόπους. Πριν λοιπόν σκεφτείς το οτιδήποτε, μάθε παρακάτω όλους τους λόγους, οι οποίοι θα σε πείσουν να δεις τα λαχανάκια Βρυξελλών με άλλο μάτι.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία κάνουν καλό στον οργανισμό και γενικότερα στην υγεία μας. Μια μελέτη με εθελοντές που έτρωγαν την ημέρα δύο φλιτζανάκια λαχανάκια Βρυξελλών, έδειξε ότι η ‘’ζημιά’’ στα κύτταρα τους μειώθηκε κατά περίπου 30%. Εντυπωσιακό;

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες στα λαχανάκια των Βρυξελλών (περίπου 4 γραμμάρια ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι), βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στηρίζουν την πεπτική υγεία και βοηθούν στη διατροφή των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου που συνδέονται με τη θετική διάθεση και την ανοσία.

Περιέχουν αρκετή βιταμίνη C

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν πάνω από 150% της ελάχιστης ημερησίας ποσότητας βιταμίνης C. Αυτό το τόσο σημαντικό και θρεπτικό συστατικό δρα ως αντιοξειδωτικό. Επιπλέον υποστηρίζει την όραση και την απορρόφηση του σιδήρου και είναι απαραίτητο για την παραγωγή κολλαγόνου.

Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την αυξημένη πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην αντιοξειδωτική τους ισχύ και στην περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες. Τα λαχανάκια των Βρυξελλών περιέχουν επίσης ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται άλφα-λιποϊκό οξύ. Όπως έχει μελετηθεί, είναι ικανό να συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας της ινσουλίνης.

Είναι γεμάτα με βιταμίνη Κ

Τα λάχανα των Βρυξελλών είναι γεμάτα με βιταμίνη Κ. Αυτό αποδεικνύεται αν φανταστείς ότι -ανά ένα φλιτζάνι- μαγειρεμένα λαχανάκια περιέχουν πάνω από 250% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Κ. Εκτός ότι βοηθάει στην πήξη του αίματος, αυτή η θρεπτική ουσία παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οστών.

Photo credits: @emphotographer_food (Instagram)

You may also like