5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον ύπνο

Σίγουρα το έχεις παρατηρήσει αρκετές φορές στη ζωή σου, όταν δεν έχεις κοιμηθεί αρκετά και καλά το βράδυ…Tην υπόλοιπη μέρα αυτό φαίνεταιστη διάθεση και στις αντοχές σου. Φέτος λοιπόν βάλε στη λίστα με τους προσωπικούς σου στόχους, να κοιμάσαι πιο πολλές ώρες και το σημαντικότερο: Ο ύπνος σου να γίνει πιο ποιοτικός. Αυτή η σημαντική αλλαγή θα φέρει μαζί της πολλά οφέλη στον οργανισμό σου και εσύ θα αγαπήσεις περισσότερο τον ύπνο.

1. Φτιάχνει τη διάθεση

Χαλάει η ψυχολογία σου, όταν έχεις κοιμηθεί λίγες ώρες ή όταν έχεις κάνει ένα κακό ύπνο το βράδυ; Είναι αρκετά φυσιολογικό. Όμως αυτή η κατάσταση μπορεί την επόμενη μέρα να σου φέρει άγχος, κούραση και γιατί όχι μελαγχολία. Προσπάθησε να κοιμάσαι όσο πιο νωρίς μπορείς και δημιούργησε εκείνες τις συνθήκες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις ένα ήρεμο και ποιοτικό ύπνο. Αν καταφέρεις να βρεις την ισορροπία και τη σωστή ρουτίνα ύπνου, σίγουρα θα δεις μεγάλη διαφορά στην ψυχολογία σου.

2. Βελτιώνει τη συγκέντρωση

Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, να μάθεις κάτι καινούργιο ή να εστιάσεις σε κάτι; Τότε μπορεί να φταίει ότι το προηγούμενο βράδυ δεν κοιμήθηκες αρκετές ώρες ή έκανες κακό ύπνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο σωστός και ποιοτικός ύπνος μπορεί να κάνει καλό στη μνήμη και τη συγκέντρωση. Ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων που σχηματίζουν τις αναμνήσεις.

3. Βοηθάει την υγεία της καρδιάς

Ο ύπνος βοηθά συνολικά στην υγεία μας αλλά αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι πόσο καλό κάνει στην καρδιά. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να προκαλέσει άγχος αλλά και να ενισχύσει την αδρεναλίνη. Προσπάθησε το βράδυ να κοιμάσαι το λιγότερο 8 ώρες και δες διαφορά στον οργανισμό σου.

4. Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη

Όταν δεν κοιμάσαι πολύ, και συγκεκριμένα κάνουμε λόγο για 5 ώρες και λιγότερο, το σώμα δεν χρησιμοποιεί γλυκόζη έτσι όπως πρέπει και ο οργανισμός θέλει. Αυτή η κακή συνήθεια με την πάροδο του χρόνου είναι ικανή να αυξήσει τις πιθανότητες για διαβήτη. Επίσης φέρνει ανεπιθύμητα αποτελέσματα στον οργανισμό σου.

5. Τρόπος αντιγήρανσης

Αν σε γενικές γραμμές κοιμάσαι καλά και για κάποιο λόγο αυτό χαλάσει και μειωθούν οι ώρες του βραδινού ύπνου, τότε ενδέχεται αυτή η αλλαγή να φανεί στην επιδερμίδα σου. Όταν δεν κοιμάσαι έτσι όπως ενδείκνυται, το σώμα απελευθερώνει την κορτιζόλη της ορμόνης του στρες, η οποία διαλύει το κολλαγόνο, τη βασική ουσία που βοηθά στη διατήρηση της επιδερμίδας.

 Featured image : @camillecharriere / Instagram

You may also like