5 τροφές-έκπληξη που θα μας δροσίσουν αμέσως!

Ειδικά το καλοκαίρι, η σωστή κι επαρκής ενυδάτωση είναι το Α και το Ω για την καλή μας υγεία. Οπότε όταν αισθανόμαστε πως διψάμε, είναι βέβαιο πως είμαστε στα πρώτα στάδια της αφυδάτωσης. Καθώς λοιπόν το σώμα χάνει με ταχύτερο ρυθμό υγρά, κυρίως λόγω της εφίδρωσης, η αφυδάτωση μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε κόπωση και να εκδηλωθεί με ζαλάδες και ναυτία.

Τα καλά νέα είναι πως δε χρειάζεται να βασιστούμε μόνο στο απλό αλλά τόσο ωφέλιμο νεράκι, αλλά μπορούμε μέσα στο καλοκαίρι να εκμεταλλευτούμε μερικές επιπλέον εναλλακτικές…

01 Σούπες και ζωμοί.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο κι εκτός εποχής (“μα σούπα καλοκαιριάτικα;”), οι σούπες προσφέρουν εκτός από νερό και ηλεκτρολύτες, οι οποίοι εξισορροπούν τα υγρά των κυττάρων και την ίδια στιγμή εξασφαλίζουν την ομαλή τους λειτουργία για τη μεταφορά του οξυγόνου σε όλο το σώμα αλλά και τη μυϊκή λειτουργία. Απόδειξη για αυτό; Οι κράμπες που κάποιες φορές μας αιφνιδιάζουν οφείλονται στην αφυδάτωση του οργανισμού. Οι σούπες, και πιο συγκεκριμένα εκείνες πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης, βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου, το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στη λειτουργικότητα των αρθρώσεων που πολλές φορές επίσης επηρεάζονται από την αφυδάτωση. Και βέβαια, το κολλαγόνο είναι εκείνο που προσφέρει στην επιδερμίδα μας τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά της.

               02 Καρπούζι, πεπόνι και συναφή φρούτα.

Εκ των πραγμάτων, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα νερού και βρίσκονται στις πρώτες επιλογές μας ειδικά το καλοκαίρι. Αυτήν την εποχή “νικητές” αναδεικνύονται το καρπούζι και το πεπόνι… Καθώς ένα μπολ από αυτά τα φρούτα περιέχει νερό σε ποσοστό τουλάχιστον 90%. Και για όσους ταλαιπωρούνται με ευαίσθητο στομάχι, ένα παγωμένο κομμάτι πεπονιού μπορεί να ανακουφίσει τυχόν αισθήματα ναυτίας.

               03 Smoothies.

Τι πιο δροσιστικό και καλοκαιρινό από ένα πλούσιο smoothie, σωστά; Κι αυτό γιατί τόσο η βάση ενός smoothie (όπως γάλα, χυμός ή ακόμη και παγωμένο τσάι) όσο και τα συστατικά (akaφρούτα και λαχανικά) προσφέρουν αρκετά υγρά στον οργανισμό προκειμένου να κάνει την απαραίτητη αναπλήρωση. Επιπλέον, βάσεις όπως το γιαούρτι προσφέρουν απαραίτητη πρωτεΐνη.

unsplash.com/@joannakosinska
               04 Γάλα.

Ένα ποτήρι γάλα μας προσφέρει μία γενναιόδωρη ποσότητα πρωτεΐνης, υδατάνθρακες, ένα μικρό ποσοστό λιπαρών αλλά και ηλεκτρολύτες. Συγκεκριμένα, ένα ποτήρι γάλα με 2% λιπαρά αποτελείται κατά 89% του όγκου αυτού σε νερό, 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, 24% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Ποσότητας (ΗΣΠ) ασβέστιο, 8% κάλιο κι 7% μαγνήσιο. Χάρη σε αυτά, ο ρυθμός με τον οποίο απορροφώνται όλα τα υγρά από τον οργανισμό μειώνεται… Όπως και ο ρυθμός με τον οποίο αυτά αποβάλλονται μέσω της ούρησης. Ένα ποτήρι κρύο νερό ενδείκνυται όταν έχουμε ζεσταθεί πολύ αλλά και μετά τη γυμναστική μας ώστε να αναπληρώσουμε υγρά και θερμίδες.

               05 Τζατζίκι.

Ω, ναι, το ολόδικό μας Greek tzatziki είναι μία εξαιρετική πηγή αναπλήρωσης υγρών! Το γιαούρτι του έχει περιεκτικότητα νερού κατά 85% και βέβαια όλα τα προαναφερόμενα οφέλη του γάλακτος… Συν ωφέλιμα για το πεπτικό μας σύστημα προβιοτικά. Το δε αγγουράκι έχει αντίστοιχο ποσοστό νερού. Αν το συνδυάσουμε και με stick sωμού καρότου, έχουμε ένα γευστικό σνακ που θα μας ενυδατώσει αμέσως!

               Έτσι, το καλοκαίρι μας μπορεί να είναι διασκεδαστικό, απολαυστικό και δροσιστικό, all in one!

               Πηγή: Healthline

Featured image: unsplash.com/@edceee

You may also like