5 τροφές που “νικούν” τα πορτοκάλια σε Βιταμίνη C

Η έλευση του φθινοπώρου συνεπάγεται αυτόματα την άφιξη της περιόδου των ιώσεων και των κρυολογημάτων. Και βέβαια με την πανδημία του κορονοϊού ακόμη να εξελίσσεται, η ανάγκη να προστατευθούμε αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Δεν ξεχνάμε να πλένουμε τα χέρια μας και να χρησιμοποιούμε μάσκα όπου επιβάλλεται. Μία ακόμη μέθοδος προστασίας είναι η απαραίτητη πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό σημαίνει πως τα πορτοκάλια θα έχουν πλέον σταθερή θέση στην κουζίνα μας και τα blenders θα πάρουν… φωτιά για το χυμό τους. Και με τα 68mg βιταμίνης C που περιέχει ένα πορτοκάλι δεν είναι και παράλογο. Υπάρχουν όμως και κάποια ακόμη δώρα της φύσης που μπορούν να προσφέρουν επίσης την παντοδύναμη βιταμίνη C. Τι λέτε να τα γνωρίσουμε παρέα λίγο καλύτερα;

               01 Πιπεριές.

Οι πράσινες πιπεριές περιέχουν περίπου 120mg βιταμίνης C. Κάτι λιγότερο από τη διπλάσια ποσότητα που προσφέρει ένα μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι κι αυτό ισοδυναμεί με το 200% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης. Οι δε κόκκινες πιπεριές περιέχουν 19mg, ενώ κι οι fansτων πικάντικων γευμάτων δε θα μείνουν παραπονεμένοι με τα 108mg της πιπεριάς chili.

               02 Μπρόκολο.

Από τα superfoods που βρίσκονται συχνά στην κουζίνα μας, το μπρόκολο περιέχει 132mg βιταμίνης C. Την ίδια στιγμή, όπως όλα τα σταυρανθή λαχανικά (παραδείγματος χάριν το κουνουπίδι), μας προσφέρει απαραίτητες ίνες. Παραλληλα συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου χάρη στη σουλφοραφάνη που περιέχει, μία ουσία που ενισχύει την παραγωγή προστατευτικών ενζύμων στο σώμα.

               03 Φράουλες.

Ένα μπολάκι φράουλες περιλαμβάνει περίπου  85mg βιταμίνης C. Ας μην ξεχνάμε το ενισχυμένο bundle αντιοξειδωτικών που περιέχει για την προστασίας μας ενάντια σε φλεγμονές που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, αλλά και τη γήρανση της επιδερμίδας. Plus οι φράουλες λειτουργούν εξαιρετικά για τη λεύκανση των δοντιών μας.

@k8_iv (unsplash)

               04 Ακτινίδιο.

Με μόλις δύο ακτινίδια μπορούμε να προσλάβουμε περίπου 137mg βιταμίνης C. Επίσης σημαντικές ποσότητες καλίου για ενίσχυση της καρδιακής λειτουργίας αλλά και χαλκού για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος και των νευρικών κυττάρων.

               05 Λαχανίδες (kale).

Μπορεί να μπήκε τα τελευταία χρόνια στις διατροφικές μας συνήθειες, όμως οι λαχανίδες δικαίως έχουν μπει στην κατηγορία των superfoods. Μία μερίδα (ένα μπολάκι περίπου) kale, μας “χαρίζει” περίπου 80mg βιταμίνης C, ενώ επίσης διπλασιάζει την συνιστώμενη πρόσληψη βιταμινών Α και Κ.

               Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βγείτε για τα ψώνια της εβδομάδας, ρίξτε μία ακόμη μια στη λίστα σας για να βεβαιωθείτε πως δε λείπει κάτι…!

               Πηγή: Health

Photo credits:@freestocks / @k8_iv (unsplash)

You may also like