5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΦΑΝΤΑΖΟΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα άρθρα που έχεις διαβάσει έως σήμερα για την ενοχλητική κυτταρίτιδα είναι με ποιους τρόπους θα την εξαφανίσεις αλλά και με ποιες τροφές θα της πεις αντίο μια για πάντα. Όμως αλήθεια, πόσο καλά την γνωρίζεις; Παρακάτω θα μάθεις 5 πράγματα που δεν θα φανταζόσουν για την κυτταρίτιδα και βάζουμε στοίχημα ότι τα περισσότερα από αυτά θα σε εκπλήξουν. Έτοιμη;

1. Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει την κυτταρίτιδα

Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την παραγωγή του κολλαγόνου αλλά και την ροή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την χαλάρωση και την βλάβη του συνδετικού ιστού, επιτρέποντας στην κυτταρίτιδα να εμφανίζεται πιο εύκολα. Επίσης το κάπνισμα κάνει κακό γενικά στην επιδερμίδα μιας και δημιουργεί πρόωρες ρυτίδες και κάνει το δέρμα πιο ξηρό και αποχρωματισμένο.

2. Η κυτταρίτιδα επιδεινώνεται όσο μεγαλώνεις

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες η κυτταρίτιδα είναι ιδιαιτέρως εμφανής και σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ορμόνες μας γι’ αυτό. Καθώς τα οιστρογόνα  μειώνονται, το ίδιο συμβαίνει στην κυκλοφορία και στην παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα μας. Το αποτέλεσμα; Εξασθενεί ο συνδετικός κρίκος και αμέσως η κυτταρίτιδα γίνεται πιο αισθητή.

3. Η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι κληρονομική

Αν η μητέρα σου ή η γιαγιά σου έχουν κυτταρίτιδα, τότε έχεις πολλές πιθανότητες να εμφανίσεις και εσύ. Η αλήθεια είναι ότι απαιτούνται ορισμένα γονίδια, όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να την προκαλέσουν, όπως οι ορμόνες, η κακή κυκλοφορία του αίματος, η απώλεια του κολλαγόνου όπως επίσης και κάποια φλεγμονή.

4. Η κυτταρίτιδα δεν προκαλείται από τις τοξίνες

Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί ότι η κυτταρίτιδα προκαλείται από τις τοξίνες του σώματος μας. Ωστόσο, η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όταν τα λίπη που πάνε κάτω από το δέρμα ωθούνται μέσω του ιστού που μοιάζει με συνδετικό ιστό και ίνες κολλαγόνου. Αυτή η πίεση ωθεί το λίπος στο άνω στρώματος του ιστού κάτι που δημιουργεί τις γνωστές λακκουβίτσες.

5. Έχουν και οι άντρες κυτταρίτιδα

Σύμφωνα με έρευνες περίπου 1 στους 10 άνδρες έχουν κυτταρίτιδα. Σίγουρα όμως αναρωτιέσαι ήδη γιατί εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες και εδώ θα σε ενημερώσουμε ότι οι άντρες έχουν διαφορετικές κατανομές λίπους, μυών και συνδετικού ιστού που μεταφέρουν λιγότερο λίπος γύρω από τις περιοχές των μηρών και των γλουτών. Τους λες και τυχερούς!

Featured image: @marvelous /unsplash.com

You may also like