7 απλές & οικονομικές χρήσεις για το ξύδι στο σπίτι, από τη Νατάσα Σχοινά

1535040_10152455039046955_4522309632348600452_nΟι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει το ξύδι ως μία προσθήκη στο φαγητό που σκοπό έχει να ενδυναμώσει τη γεύση του. Στην πραγματικότητα, όμως, μπορεί να χρησιμέψει σε πολύ περισσότερες εργασίες, από την αφαίρεση λιπών μέχρι την απομάκρυνση ενοχλητικών οσμών, διευκολύνοντας κατά πολύ τη ζωή μας. Δείτε τις σημαντικότερες:

  1. Λίπη σε φούρνους και πάγκους. Για να καθαρίσετε τα λίπη χρησιμοποιήστε ένα μείγμα από ξύδι και νερό. Απλώστε το στην επιφάνεια και στη συνέχεια σκουπίστε καλά.
  2. Αυτοκόλλητα. Θέλετε να ξεκολλήσετε τα αυτοκόλλητα ή να αφαιρέσετε σημεία που κολλάνε από τις επιφάνειές σας; Βουτήξτε μία πετσέτα σε μείγμα ξυδιού και νερού (50-50 η αναλογία) και τρίψτε το ενοχλητικό σημείο.
  3. Ψαλίδια. Για μία ακόμη φορά, πάρτε μία πετσέτα και αφού τη βουτήξετε σε ξύδι, καθαρίστε με αυτήν το ψαλίδι.
  4. Κατάψυξη. Φυσικά, ό,τι έχει σχέση με φαγητά, πρέπει να το προσέχετε ιδιαιτέρως και γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγετε περίεργα χημικά παρασκευάσματα. Χρησιμοποιείστε ένα πανί βουτηγμένο σε ξύδι και είστε έτοιμοι!
  5. Σκουπίδια. Αφού αδειάσετε τον κάδο απορριμμάτων, γεμίστε τον με νερό και ρίξτε μέσα ξύδι. Η μυρωδιά των σκουπιδιών θα εξαλειφθεί.
  6. Μούχλα. Δυσάρεστε οσμές λόγω μούχλας; Το ξύδι είναι ο σύμμαχός σας και θα τις ξεφορτωθεί για εσάς.
  7. Ασήμι. Μία από τις πολλές ιδιότητες του ξυδιού είναι να γυαλίζει τα ασημένια αντικείμενα. Εάν, λοιπόν, έχετε π.χ. ένα ασημένιο κόσμημα, βουτήξτε το σε μισό φλυτζάνι ξύδι. Ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και αφήστε το για 2-3 ώρες. Ξεπλύνετε με κρύο νερό και σκουπίστε με μια μαλακή πετσέτα.

Απλά και οικονομικά!

You may also like