7 διατροφικές συνήθειες που χαλούν τη μέρα μας

Ναι, σωστά μαντέψατε, θα το ξαναπώ…

               Το πρωινό είναι ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας.Είναι εκείνο που μας παρέχει τα απαραίτητα επίπεδα ενέργειας. Και φυσικά ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις σε ό,τι αφορά το πρωινό. Όμως κάποιες φορές, νομίζοντας πως απλά το να τρώμε πρωινό αρκεί, οδηγούμαστε και σε λάθη που κυριολεκτικά δε θα κάνουν καλή τη μέρα μας. Ποιες είναι, λοιπόν, οι πιο γνωστές παραλείψεις κι ατασθαλίες στο πρωινό μας;

               01 Δεν πίνουμε νερό το πρωί.

Σε έρευνα που διήρκησε 12 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες που έπιναν νερό πριν το πρωινό τους γεύμα έχασαν βάρος συγκριτικά με όσους αμελούσαν αυτή τη συνήθεια. Η απώλεια βάρους ήταν αποτέλεσμα της αίσθησης κορεσμού. Ικανοποιούσε η κατανάλωση νερού, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να τρώνε μικρότερες μερίδες πρωινού. Επιπλέον, το νερό ενισχύει το μεταβολικό ρυθμό και προσφέρει ενέργεια.

               02 Καταναλώνουμε έτοιμο χυμό φρούτων.

Ναι, δεν αρνούμαστε πως ένας χυμός φρούτων είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για χυμό που διατηρούμε στο ψυγείο. Οι έτοιμοι χυμοί, σε αντίθεση με τους φρεσκοστυμμένους, έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξομειώνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Κατά συνέπεια καταλήγουμε να τρώμε περισσότερο – ακόμη κι αν δεν πεινάμε πραγματικά!

               03 Αγοράζουμε τα λάθος γιαούρτια.

Τα γιαούρτια με extra φρούτα και πρόσθετες γεύσεις μπορεί να μοιάζουν θρεπτικά, όμως ισχύει ό,τι και με τους συσκευασμένους χυμούς. Έχουν πρόσθετα σάκχαρα. Μπορούν να κάνουν την προσπάθεια διατήρησης ή/και μείωσης τους βάρους μας ακόμη πιο πολύπλοκη. Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε κλασσικό γιαούρτι και να προσθέτουμε φρέσκα φρούτα της επιλογής μας.

               04 “Χαλάμε” τον καφέ μας.

Γνωρίζουμε πως ο καφές προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας (φυσικά όταν καταναλώνεται με μέτρο), όμως όταν προσθέτουμε γάλα ή ζάχαρη αναιρούμε αυτά τα οφέλη. Δοκιμάζουμε να πίνουμε τον καφέ μας σκέτο ή να τον ετοιμάζουμε έτσι ώστε να είναι πιο ελαφρύς.

@c_reel (unsplash)

               05 Δεν χρησιμοποιούμε λαχανικά.

Κατά βάση έχουμε τα λαχανικά όπως το σπανάκι και τις ντομάτες συνδεδεμένα με σαλάτες και με το κυρίως γεύμα. Όμως στην πραγματικότητα μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην υγεία μας όταν τα καταναλώνουμε και στο πρωινό μας. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και, κυρίως, σε φυτικές ίνες που μπορούν να μας κρατήσουν χορτάτουςγια περισσότερη ώρα. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγα σπαράγγια ή σπανάκι στην ομελέτα μας. Ίσως να τη συνοδεύσουμε με μία ψημένη ντομάτα ή να ρίξουμε και λίγο kale στο blender με το smoothie που θα πάρουμε μαζί μας στο δρόμο για το γραφείο.

               06 Δεν έχουμε μέτρο στις μερίδες.

Δε θα αρνηθώ πως ένα πλούσιο κρουασάν ή ένα bagel με μαρμελάδα είναι όντως πειρασμός. Και καμία φορά μπορεί να βάλουμε λίγα παραπάνω δημητριακά στο μπολ μας. Αυτές οι υπερβολές, όμως, οδηγούν σε μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων. Αν το γεύμα είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, τότε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα θα αυξηθούν αλλά και θα μειωθούν εξίσου απότομα.Με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πως πεινάμε – και ως αποτέλεσμα πιθανώς να υποπέσουμε σε άλλες διατροφικές αμαρτίες.

               07 Προτιμούμε τη “γρήγορη λύση” της μπάρας δημητριακών.

Θεωρείται ιδανική για όσους βιάζονται να φύγουν από το σπίτι. Καθώς, όμως, και οι μπάρες δημητριακών έχουν πρόσθετα σάκχαρα, όσο γρήγοραθα νιώσουμε πως μας προσφέρουν ενέργεια, εξίσου γρήγορα θα τη νιώσουμε να μας εγκαταλείπει. Και το επόμενο βήμα θα είναι απλά να βρούμε μία άλλη πηγή ενέργειας, συνήθως με τη μορφή ενός αμαρτωλού σνακ όπως εκείνα τα muffins με γέμιση σοκολάτας στο αγαπημένο μας take away coffee shop ή την πίτα σφολιάτας που έχει μέσα… “της Παναγιάς τα μάτια’!

               Αν κάπου μέσα σε αυτές τις γραμμές αναγνωρίσατε δικές σας διατροφικές συνήθειες, τότε ίσως θα πρέπει να ξεκινήσετε την αυριανή κιόλας μέρα με ένα διαφορετικό διατροφικό πλάνο. Άλλωστε, ποιος θέλει να νιώθει “hangry” με το που του λένε “καλημέρα”;

               Πηγή: Eat This, Not That

Photo credits: @brookelark/ @c_reel (unsplash)

You may also like